Аутор тема: Srem - Srijem  (Прочитано 10442 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Srem - Srijem
« Одговор #15 : 12. 08. 2011. у 11.58 »
У праву си. Вероватно би онда било оправдано само Срем. Ипак, Хрвати имају само Срије̑м. Ако је тако код њих укорењено, шта да се ради.

Није битно шта је Вук писао, њега сам узгред поменуо, битно је 1. како се на датом подручју говори, 2. је ли то у складу са стандардним језиком (не би могло Рјека) и 3. постоји ли другачија традиција.

Модератор: Ажурирана адреса.
« Последња измена: 5. 02. 2016. у 20.40 Rancher »

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #16 : 12. 08. 2011. у 12.22 »
На Вука сам се надовезао само како бих илустровао његово ијекавизирање екавских и икавских топонима где Срем није изузетак. А у оно време као да је у народу било сасвим обично да одређену територију ван свог подручја и рефлекса јата изговарају на свој начин. Није само Вук Срем звао Сремом, то су чинили и сви остали Срби из Босне и Славоније, међутим не и Срби из Срема. Сремци су, на пример, и Осијек звали Осеком.

Мислим да га Хрвати доследно ијекавизују, као и све остале топономе који садрже придев сремски (нпр. чак и Сремску Каменицу, градско насеље Новог Сада) — чак и Срем у народним стиховима („Диван је кићени Сријем…“) — само као резултат посматрања Срема као дела хрватске државе у време када се започело са стандардизацијом језика.

Ван мреже pejakm

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 13
  • Говорим: Енглески, помало њемачки
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #17 : 16. 08. 2014. у 00.37 »
Извините што оживљавам стару дискусију, читајући је нисам могао да дођем до одговора. Има ли нових мишљења/закључака?
Такође, ово ми није јасно: да ли је у ијекавици „спрИЈечити“, „спрЈечити“ или просто „спречити“?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #18 : 16. 08. 2014. у 00.58 »
Sprečiti - spriječiti, ali sprečavati i u ijekavici i ekavici, objašnjenje dato u Nedoumici. Kad se stavi asterisk (zvezdica) pored nekog oblika, znači da je nepravilan.

Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: