Аутор тема: Smartphone  (Прочитано 6042 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Smartphone
« : 30. 10. 2011. у 18.29 »
Има ли смислених и раширених превода за овај тип мобилних телефона (осим тако оригиналног „паметни телефон“)?

Пошто тему отварам у Транскрипцији, јасно је да су моје наде у потврдан одговор на горенаведено питање никакве. Зато боље да питам: како је правилна транскрипција — смартфон или смартфоун? (Никад не могу да запамтим то енглеско /ou/.)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Smartphone
« Одговор #1 : 30. 10. 2011. у 18.34 »
Наглашени самогласници, напомена бр. 5.

Цитат
Овај глас се увек преноси као /оу/, осим у вишесложним именима где је најчешће представљен словом О, те се и преноси као /О/ како би се избегло изобличавање имена. Погрешно је преносити овај глас увек као /О/ или /о/, што се некад радило или под утицајем адаптације имена из немачког језика или због погрешног тумачења да се свако слово О преноси као /о/.

Дакле, ја бих рекла смартфон.
« Последња измена: 30. 10. 2011. у 18.36 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #2 : 30. 10. 2011. у 19.35 »
По мом вкусу, без обзира на транскрипцију, и јесте најбоље да то phone остане онакво какво је у нашој верзији речи telephone, пошто је и Smartphone кованица од Smart (mobile tele)phone.

С обзиром на то да се ради о линији производа са одређеним скупом карактеристика (ако се не варам, у смарт линији су палмтоп рачунар и мобилни телефон обједињени у једном уређају), а не о некој нарочитој „памети“, можда је и најтранспарентније да просто остане смартфон, као што ни палмтоп и лаптоп рачунаре не преводимо уз коришћење речи длан и крило. А имамо и смарт-картице, зар не?

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #3 : 30. 10. 2011. у 19.37 »
Раширено је и паметни телефон и смартфон. С обзиром на то што је реч о општој именици, а и -фон је узело маха, — највероватније зато што је -фон- интернационализам па је дошло до уобличавања, не до праве транскрипције, — ја бих тако оставио, иначе бих ишао с -фоун, зато што је реч двосложна (као и Bowen, Marlowe → Боуен, Марлоу).

Сад, колико је инвентивно smartphone, толико је и паметни телефон, с моје тачке гледишта.

А имамо и смарт-картице, зар не?

Баш обратно: паметне картице ћеш свугде чути.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #4 : 30. 10. 2011. у 19.53 »
Треба погледати у идеју творбе енглеске речи, да ли је баш нагласак на томе да је дати телефон паметан, или се ради о комбинацији речи са одговарајућом звучношћу и довољно блиским спектром значења, јер smart може бити и хитар, препреден, бистар. На пример, у енглеском језику је то већ устаљен атрибут за електронске уређаје који обављају сложене и/или корисне радње, док се код нас придев паметан у том смислу више везује за вештачку интелигенцију, а ње код „смартфона“ нема. Можда би, на пример, да је производња тих уређаја почела код нас, носио име комбо-фон или компофон (спој жаргонског комп и -фон из телефон).

Извињавам се што пише овде да сам мењао поруку, грешком сам кликнуо на дугме мењање поруке уместо на цитат, па кликнуо после да сачувам измене. :blush: Нисам ништа мењао у поруци.
« Последња измена: 30. 10. 2011. у 20.42 Шоми »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #5 : 30. 10. 2011. у 20.24 »
…иначе бих ишао с -фоун, зато што је реч двосложна (као и Bowen, Marlowe → Боуен, Марлоу).

Какве везе има то што је двосложна реч? Па имаш примере баш двосложних речи где се транскрибује као о а не као оу — Фиона, Болтон и Бомонт. Погледај у табелу на сајту.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
« Одговор #6 : 30. 10. 2011. у 20.27 »
Видео сам табелу. Чини ми се да је избор имеђу двога остављен осећају транскрибоваоца, јер нисам уочио чврста правила нити препоруке кад ићи с /о/, кад с /оу/.

Белопољански, потражих на интернету паметна картица и нађох неки дипл. рад у коме пише да назив чак и није дао говорник енглеског, већ неки Француз 1974. године. :) Вероватно му је то звучало. Биће да се после тога smart проширило и на остале сфере.
« Последња измена: 30. 10. 2011. у 20.43 Шоми »

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #7 : 30. 10. 2011. у 21.26 »
Хвала! И ја сам пре био за смартфон. (За мене је превише прозирно то паметни и заиста никога нисам чуо да тако каже.)

ја бих тако оставио, иначе бих ишао с -фоун, зато што је реч двосложна (као и Bowen, Marlowe → Боуен, Марлоу).

Али ту је графија OW.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #8 : 30. 10. 2011. у 21.48 »
@Шоми: Да, кренух да куцам одговор за то, па сам морао да одем и остаде непослато. Зато сам ставио оно „зар не?“ јер нисам био сигуран. И ја сам у неким радовима читао упоредно навођење, час смарт картица, час паметна картица, а немам је и слабо сам упућен у ту тематику, па нисам ни знао који се термин код нас чешће користи. Ионако и нема везе са „смарт“ телефонима, него ми паде на памет због истоветности.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
« Одговор #9 : 30. 10. 2011. у 22.33 »
У праву си, алтернирају ти називи: и у том дипл. раду час пише једно, час друго, али нешто чешће паметни телефон.

А да, види, пише се ово што сам навео с OW. [bonk] Није ми тад упало у око, размишљао сам о броју слогова.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #10 : 1. 12. 2011. у 23.17 »
Pošto se smartphone sastoji od dvije jednosložne riječi, po sistemu bi vjerovatno trebalo da bude smartfoun, kao što imamo Rouzmari a ne Rozmari. Međutim, teško da bi ovo bilo prihvaćeno s obzirom na telefon, a i sam Prćić piše u Jeziku danas 16 kako treba uzeti u obzir stvorene obrasce. Pametni telefon je loš prevod, uglavnom zato što smart ima i druge poželjne definicije čiji uticaj ne bi trebalo izgubiti: npr., bolje mi zvuči luksuzni telefon ili tako nešto. Dakle, ako se ne ustali kakav dobar prevod, bolje je da ostane smartfon nego da se prevodi pošto-poto.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #11 : 2. 12. 2011. у 00.03 »
Имамо ли и „Роузмарина беба“ као наслов филма?

Иначе, не бих никад енглеско -phone преносио као „фоун“ јер тај суфикс везан за технолошке уређаје већ имамо устаљен у варијанти -фон. Овде није лоше погледати и у творбу речи, јер како је smartphone кованица од <смарт> мобилни телефон (а не телефоун), мислим да је најбоље решење <смарт>фон, где у оштрим заградама стоји решење које одаберемо за реч smart.
« Последња измена: 2. 12. 2011. у 00.09 Belopoljanski »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #12 : 2. 12. 2011. у 20.02 »
Видео сам табелу. Чини ми се да је избор имеђу двога остављен осећају транскрибоваоца, јер нисам уочио чврста правила нити препоруке кад ићи с /о/, кад с /оу/.

Nije, u tom redu tabele ključna je tačka sa zarezom, koja odvaja primjere što se transkribuju sa ou od onih koji se transkribuju sa o, kao što vidimo u sljedećoj koloni u kojoj opet tačka sa zarezom odvaja ou od o. Dakle, u višesložnim imenima, grafije oa i ow se transkribuju sa ou, a grafije o, ou i eau sa o. Naravno, niti su ovo sve grafije, niti se svi primjeri u rječniku mogu objasniti tom tabelom, ali u osnovi treba izabrati transkripciju koja najmanje izobličava izgovor i pisanje.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац

Тагови: