Аутор тема: Обим нечиjег вокабулара  (Прочитано 18097 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
Одг: Обим нечиjег вокабулара
« Одговор #15 : 1. 05. 2012. у 13.19 »
Паде ми на памет пример за пасиван и активан вокабулар. Сви знамо шта значе речи хуља и протува, али не памтимо када смо их последњи пут употребили.

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #16 : 1. 05. 2012. у 13.33 »
Zahvaljujući predizbornim kampanjama, u poslednje vreme vrlo često koristim te reči.  [kuku]

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #17 : 1. 05. 2012. у 13.40 »
Вероватно као синониме за "политичар" … :)

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
« Одговор #18 : 1. 05. 2012. у 13.55 »
Ух, мој вокабулар се претвори у вокабулар Илије Чворовића када видим било коју од порука за испирање мозга. Стално затекнем себе да урлам на монитор оно "Стаљин вас је…"
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #19 : 1. 05. 2012. у 14.06 »
Немојте тако. Ради се о људима који су се одрекли и своје професионалне каријере и доброг дела приватног живота ради опште користи и бољитка. Лако је накнадно осуђивати грешке руководилаца, када већ свима постану неке ствари очигледне. Оно што је потребно јесте донети праву одлуку у тренутку када је то битно, а тад „сви јунаци ником поникну“, повлаче се, а накнадно осуђују оне који су преузели одговорност. Наши политичари су улепшавајуће огледало наше нације.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #20 : 1. 05. 2012. у 14.10 »
Паде ми на памет пример за пасиван и активан вокабулар. Сви знамо шта значе речи хуља и протува,

Pa ja već ne znam sasvim određeno. [pardon]

Hulja je loš, zao čovek, čovek bez skrupula, podlac (još jedna reč koja se ne koristi)? A protuva je neko ko se ničim ne bavi, besposličar (još jedna)?

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
« Одговор #21 : 1. 05. 2012. у 14.18 »
Немојте тако. Ради се о људима који су се одрекли и своје професионалне каријере и доброг дела приватног живота ради опште користи и бољитка. Лако је накнадно осуђивати грешке руководилаца, када већ свима постану неке ствари очигледне. Оно што је потребно јесте донети праву одлуку у тренутку када је то битно, а тад „сви јунаци ником поникну“, повлаче се, а накнадно осуђују оне који су преузели одговорност. Наши политичари су улепшавајуће огледало наше нације.

БП, јел ти то покушаваш да освојиш значку и марш до Кумровца :)
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #22 : 1. 05. 2012. у 15.48 »
Hulja je loš, zao čovek, čovek bez skrupula, podlac (još jedna reč koja se ne koristi)? A protuva je neko ko se ničim ne bavi, besposličar (još jedna)?
А то нису заборављене жаргонске речи као што је, на пример, гелиптер, него речи из књижевног језика. И, да није предизборне кампање, не бисмо их се ни сетили. :)
БТЊ, свиђа ми се БП-ов смисао за хумор.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #23 : 1. 05. 2012. у 15.51 »
Ма нећемо остати само на свиђању, преузимам то у мој стандардни арсенал коментара о политичарима :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #24 : 1. 05. 2012. у 16.14 »

БП, јел ти то покушаваш да освојиш значку и марш до Кумровца :)
[lol] [lol] [lol]
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #25 : 10. 05. 2012. у 12.07 »
Пробао сам какву оцену вокабулара бих добио ако чекирам све речи у прва 2 дела теста. Оцена jе била 45 000 речи. Jе ли то заиста максимални могући обим пасивног вокабулара?

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #26 : 10. 05. 2012. у 12.13 »
Orline, imaš nekoliko dokaza da je test korektan: konzistentan je, rezultati pozitivno koreliraju sa rezultatima drugih sličnih testova, pozitivno koreliraju sa godinama ispitanika itd.

Тагови: