Аутор тема: Говори за основу стандарда и „Нормативна граматика“  (Прочитано 23321 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Издвојено одавде: http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=4494.msg48214#msg48214

A „savremeni gradski govor“ je onaj u Srbiji? Sumnjam da nestaju dužine u Banjaluci.
« Последња измена: 10. 12. 2013. у 14.12 J o e »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
…ili u Čačku i Užicu, for that matter.

P.S. ovo sam već jednom stavio u Svaštaru, ali sad ću biti fini pa ću samo linkovati: http://vukajlija.com/zabava/posteri/131392
« Последња измена: 7. 11. 2013. у 14.36 Duja »

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 917
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
…ili u Čačku i Užicu, for that matter.

Začudio bi se.
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
Vidim ja da je vreme za smenu generacija u toj Matici srpskoj. :D
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
Da na red dođe mladi naraštaj šezdesetogodišnjaka…

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Ne, ne. Da preskočimo i šezdesetogodišnjake, i pedesetogodišnjake a bogami ako ne i četrdesetogodišnjake, jer će svi oni uskoro da postanu drtavi matorci koji ne znaju ni dupe sopstveno da nađu. Treba da dođe mladost a sa njom i entuzijazam i volja za unapređenjem i radom na opštem dobru. Ovi matori previše su lenji, egoisti i alavi tj. društvo ih je već dovoljno pokvarilo da više ničemu ne služe osim sopstvenoj koristi.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Добро сад, нећемо баш ни дискриминисати на основу година. И тај што је сада матор, па не ваља, сигурно није био неки генијалац кад је имао 35. Исто тако и онај који сада има 35 и исправно размишља, имаће мишљење вредно узимања у обзир и кад буде имао 95.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Dobro, i ja preterujem, ali imam debelog razloga za to.

Ван мреже s.z.

• Млађи члан
  • **
  • Поруке: 34
У ком својству је ова граматика ’нормативна’ ако једноставно запажају одступања од некадашњих правила и прихватају их као не баш пожељна, али ето, може и тако. Ако нам норма настави овим путем, ускоро ће београдски фрајер-спик постати званичан. Мени је лично слушање Дневника парање ушију, јер тамошњи новинари немају појма о правилној акцентуацији (схватан да ово није у домену граматике, али иста господа одлучују о свему) - питање је колико је правилна ако је нико не поштује, а ова господа полако попуштају.  [bonk]

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Па није „фрајер-спик“ ако направиш делимични уступак, са више ограда, говору образованих средина науштрб норме засноване на руралним говорима.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
У ком својству је ова граматика ’нормативна’ ако једноставно запажају одступања од некадашњих правила и прихватају их као не баш пожељна, али ето, може и тако. Ако нам норма настави овим путем, ускоро ће београдски фрајер-спик постати званичан.

…što je nedopustivo, jer je samo pezant-from-Piva-spik bogom dan da bude zvaničan.   [ccc]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Deco, budite fini s novajlijama… :)

Ван мреже s.z.

• Млађи члан
  • **
…što je nedopustivo, jer je samo pezant-from-Piva-spik bogom dan da bude zvaničan.   [ccc]

Можете да причате како желите, али није прихватљиво да се остатку нације набацује говор који нама звучи заиста накарадно, посебно када је тај говор ван стандарда који колико-толико важи већ деценијама.

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 917
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
Цитат
посебно када је тај говор ван стандарда који колико-толико важи већ деценијама.

Koji važi u smislu stoji u odgovarajućim udžbenicima, priručnicima i monografijama, ili koji važi u smislu predstavlja najneutralniji, prestižni, nadregionalni oblik govora?
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже s.z.

• Млађи члан
  • **
Па није „фрајер-спик“ ако направиш делимични уступак, са више ограда, говору образованих средина науштрб норме засноване на руралним говорима.

Та подела на рурално-урбано је небитна, јер ни Београд није био претерано ’урбан’ - посебно када је у питању српски живаљ - у доба када је норма настајала. А то на крају није ни битно, јер норма, каква-таква, постоји. Ја немам никаквих проблема са делимичним уступцима, нити са било којим наречјем, али имам проблема са уступцима који само додатно погоршавају стање устањене праксе у медијима, тиме што се остатак нације приморава на приближавање њиховом накарадном стандардном језику.  Кажем накарадном стандардном језику, а не накарадном језику, јер ја немам проблема са локалним говором, већ с тим где се тај локални говор користи. Ако сте медијска кућа, јавна институција или слично, потребно је да користите стандардни језик, каквог имамо, а не да идете по свом и чекате да се норма вама додвори.

Тагови: