Аутор тема: Bateman  (Прочитано 6135 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
    • Српски ми је матерњи језик
Bateman
« : 7. 03. 2011. у 20.02 »
Ајд, за промену, једно просто презиме. Ви ово знате одма’, ја бих морала да тражим: да ли је Бејтман или Бејтмен. Или може оба, па се опет ни кроз 5 страна нећете сложити ;) [angel].
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: Bateman
« Одговор #1 : 7. 03. 2011. у 20.16 »
[read]
Bateman /bejtman/ Bejtman — BOLJE NEGO Bejtmen

Vjerovatno se nećemo složiti šta znači „BOLJE NEGO“. Prćić kaže da označava „adaptirane izgovorne i/ili pravopisne oblike [koje bi] trebalo upotrebljavati opreznije“.

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #2 : 7. 03. 2011. у 20.18 »
Фала, другар! .
Ето вама замајавалице, мени је ово довољно ;).
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #3 : 7. 03. 2011. у 20.29 »
Za mene, BOLJE NEGO znači da je BOLJE i da ga treba koristiti umesto onog drugog. Totalno mi je suludo da izabereš oblik koji je GORI.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #4 : 7. 03. 2011. у 21.19 »
A hoće li osnivač Mekdonaldsa (kladim se da je ovako u rječniku P 10) biti Mekdonald ili Makdonald? Glupo bi mi izgledalo da se imena ne podudaraju.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #5 : 7. 03. 2011. у 21.46 »
Хм, морам да цепидлачим. Ако је израз А бољи од израза Б, то не значи нужно да је израз Б гори од израза А. Једино ако су две варијанте лоше, једна може бити гора од друге. Колико сам приметио у овим речничким одредницама, то „боље него“ се често користи код варијанти где су обе добре, али аутор речника сматра да треба форсирати једну уместо друге.

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #6 : 7. 03. 2011. у 21.53 »
, нећете ваљда стварно?! Шалила сам се!

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #7 : 7. 03. 2011. у 21.59 »

:D Sad hoću da vidim možemo li zaista dogurati do pet strana. Mada, pričalo se podosta i o ovome na Onome.

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #8 : 7. 03. 2011. у 22.09 »

:D Sad hoću da vidim možemo li zaista dogurati do pet strana. Mada, pričalo se podosta i o ovome na Onome.
Надам се да вам је било доста. да тета [brun] тајно дотурим .

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #9 : 7. 03. 2011. у 22.38 »
Цитат
Хм, морам да цепидлачим. Ако је израз А бољи од израза Б, то не значи нужно да је израз Б гори од израза А. Једино ако су две варијанте лоше, једна може бити гора од друге. Колико сам приметио у овим речничким одредницама, то „боље него“ се често користи код варијанти где су обе добре, али аутор речника сматра да треба форсирати једну уместо друге.

А како си ти то закључио? Да су обе добре и да је то само лично мишљење аутора, писало би "по мишљењу аутора, боље…" или "аутор препоручује …". Али не пише. Пише само "боље него".

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #10 : 7. 03. 2011. у 23.55 »
Ja tumačim na isti način kao i BP. [yes]

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #11 : 8. 03. 2011. у 07.50 »
А како си ти то закључио? Да су обе добре и да је то само лично мишљење аутора, писало би "по мишљењу аутора, боље…" или "аутор препоручује …". Али не пише. Пише само "боље него".

Па ако је он писао приручник, онда је ваљда по његовом мишљењу, зашто би то стално понављао? :)
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 8. 03. 2011. у 10.04 »

Па ако је он писао приручник, онда је ваљда по његовом мишљењу, зашто би то стално понављао? :)
Pa ako za to svoje mišljenje nema potvrdu kod drugih lingvista, onda bi trebalo da napiše da je po njegovom mišljenju. Ili da napravi jednu napomenu da "bolje nego" predstavlja njegovo lično viđenje, ali ne i viđenje zvanične literature, ili koje se može i razlikovati od viđenja zvanične literature.

Uostalom, već rekoh, čak i da jeste i ovo drugo dobro, zašto bismo koristili lošiji izraz? Jer, da nije lošiji, ne bi stajalo "bolje nego", nego bi stajalo "I", zar ne?  [yes]

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #13 : 8. 03. 2011. у 13.52 »
„Лично мишљење аутора“ некако звучи као да се ради о субјективној оцени или насумичном избору, хиру аутора, а ја то нисам рекао. Рекао сам „где аутор сматра да треба форсирати итд.“ До сада је у расправама где су се наводили такви примери обично то мишљење било образложено и аргументовано, али оно нигде није било тако изложено да тврди да је друга варијанта лоша, не. Обично се радило о категоријама добро-боље, а не лоше-добро.

Недавно смо тако помињали пар сретан-срећан, где су исто аутори предлагали да је боље рећи „срећан“, са Ћ, а за „сретан“ објаснили како је настало аналогијом од „сретно“, које је, пак, настало од „срећно“ променом ЋН у ТН. Да ли то значи да је облик „сретан“ лош? Наравно да не. На форуму смо чак имали и оштро стручно противљење онаквом објашњењу.

Ако је нешто боље од нечег другог, то не значи нужно да је ово друго лоше. Може да буде, али не мора. Нарочито ако се ради о варијантама где су обе исправне. Како за нешто што је граматички и правописно сасвим правилно и у складу са нормом рећи да је „лоше“? По ком критеријуму?

Исто тако смо имали и Клајнову оцену да је боље рећи „све време“ него „цело време“, али су опет обе варијанте правилне, а ова друга се често налази и код добрих писаца, попут Андрића или Селимовића.

Нисам очекивао да ће она моја порука изазвати оволику расправу, мислио сам да сам написао нешто што је очигледно и свима јасно. :-/

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #14 : 8. 03. 2011. у 14.30 »
U ovom konkretnom slučaju znamo zašto je /a/ BOLJE NEGO /e/. Dovoljno je pročitati Prćićevu napomenu ispod tabele nenaglašenih samoglasnika, recimo na skeniranim stranicama iz P 10 koje su okačene na vrhu ovog potforuma.

Тагови: