Ne, to nije divlji kapitalizam uopsteno. To je divlji kapitalizam uvezen iz SAD. Evropa i te kako vodi racuna o pravima radnika, a sindikati zaista rade svoj posao — brane prava radnika i recju i delom. To vam kazem iz licnog iskustva. To s pelenama je NEZAMISLIVO u Evropi. (Mislim da je nezamislivo i u SAD, i da je u tom tekstu preterivanje jer je tipican primer mobinga, ali ajde…)
A taj kapitalizam se u Srbiji i te kako prima. To sam shvatila iz raznoraznih razgovora koje sam vodila po tom pitanju sa mladjim ljudima ili srpskim preduzetnicima. A zasto, pa prosto: daleko je lakse uvesti sistem u kom svako gleda samo svoje dupe i iskoriscava druge do krajnjih granica, nego sistem u kom poslodavac ipak ne moze da se ponasa ko robovlasnik prema svojim zaposlenima. Jedan human sistem zasnovan na postovanju ljudskih prava i ljudskog dostojanstva koji se nazalost u ovoj krizi koja trenutno hara Evropom masakrira i najverovatnije da od njega nece ostati NISTA kad se zavrsi. Ako ne bude i deset puta gore nego u SAD.