Аутор тема: Темељно/темељито  (Прочитано 11864 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже vojvoda

• Старији члан
  • Поруке: 214
    • Историјска библиотека
Темељно/темељито
« : 12. 09. 2011. у 11.10 »
Који облик је правилан? Или су можда оба исправна?

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Темељно/темељито
« Одговор #1 : 12. 09. 2011. у 11.34 »
RMS beleži oba ravnopravno, mada meni lično temeljito zvuči pomalo hrvatski, ili bar stilski markirano.

(Ne da imam nešto protiv hrvatskih reči, prosto konstatujem.)
« Последња измена: 12. 09. 2011. у 11.36 vukvuk »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #2 : 12. 09. 2011. у 13.40 »
Nisam siguran. Temeljno sigurno znači "koje pripada temelju", dakle temeljni uzemljvač, temeljna armatura.

S druge strane, meni temeljito jedino funkcioniše u značenju "detaljno, podrobno", a temeljno baš i ne. Šta, *"Temeljno je proverio da li je zatvorio sve prozore"?  :-/ Ne zvuči mi baš… [cesh]

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #3 : 12. 09. 2011. у 14.20 »
Темељнито. :D
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #4 : 12. 09. 2011. у 14.49 »
РМС:

темељан, -љна, -љно

1. а. који се односи на темељ, који припада темељу. — То је зацијело зима продрла у темељне греде. Бен.
б. који има чврст темељ, основ, сигуран, поуздан, добро заснован, солидан. — Све је било јако и темељно и све пространо и комотно. Срем.

2. а. дубоко, добро проучен и свестрано обрађен, продискутован, припремљен, организован. — То претпоставља велику спрему и темељно познавање језика. Нед. И најситније ствари није без темељног договора предузимао. Дом.
б. који дубоко проучава, свестрано обрађује иуверљиво, убедљиво доказује нешто; који зна добро своју струку, сеој занат. — Вукове полемике јаче су . . . од противничких . . . Јаснији је у излагању . . . темељнији у доказивању. Прод.

3. који је здрав и јак, снажан. — Господар Софра био је низак човек, но широк, темељан, јаких плећа и прсију. Игњ. Човјек средовјечан, али темељан и јакостан. Цар Е.

4. који чини основ чега, главни, најбитнији, основни. — Не дирајте у темељне законе. Фелд. Темељна тема Крањчевићеве поезије је резигнација. Матош.

5. који се испољава у целини, потпун: темељно оздрављење. Р-К Реч.

6. необ. згодан, простран, повољан за употребу, коришћење. — Решио [је] питање свога живота, обезбедио буџет добро посгављене куће са свима одељењима, од доброг подрума и темељне кујне до . . . салона за велики свет. Грол.

темељит, -а, -о

темељан (16—б). — Поред темељите спреме учитељ ваља . . . да је човек озбиљан . . . добродушан . . . стрпљив. Панч. Није марио да напише једну солидну и темељиту књигу о Цариграду. Поп. П. Овдје . . . указа се Вуку згода . . . да развије темељите мисли о најважнијим питањима. Јаг. Био је просијед, бујне длаке, темељит. Кал. Сретоше се у сокаку . . . звонар Војин и џематлија Ејуб, чврст темељит младић. Бан. Да ли му је то истраживање . . . донијело неке нове снаге или неку темељиту истину? Ант. 1.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #5 : 12. 09. 2011. у 14.52 »
*"Temeljno je proverio da li je zatvorio sve prozore"?  :-/ Ne zvuči mi baš… [cesh]

Мени само тако звучи, темељито осећам као стилску варијанту. Не правим разлику између придева и прилога, док РМС и РСЈ праве: са темељит упућују на темељан, а са темељно упућују на темељито.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #6 : 12. 09. 2011. у 17.00 »
са темељит упућују на темељан, а са темељно упућују на темељито.

Pa da, ali samo zato što je temeljan pre temeljit, a temeljito pre temeljno po azbučnom redu, zar ne?

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #7 : 12. 09. 2011. у 17.19 »
Највероватније. Нисам размишљао. Ипак, нису морали да буду недоследни. Какве везе сме да има азбучни ред са структуром речника!

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #8 : 13. 09. 2011. у 10.31 »
Bojan Bašić je poredio sinonimne odrednice (označene znakom =) u RMS sa istima u RSJ i zaključio da se u RSJ upućuje po azbučnom redu, s tim što poneke odrednice koriste v. i u suprotnom pravcu (vidi u RSJ filosof).

Ван мреже vojvoda

• Старији члан
    • Историјска библиотека
« Одговор #9 : 13. 09. 2011. у 11.49 »
Е сад сте ме сто посто збунили: јел су ове де речи синоними или нису, и ако нису почему се разликују?

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
« Одговор #10 : 13. 09. 2011. у 13.06 »
Е сад сте ме сто посто збунили: јел су ове де речи синоними или нису, и ако нису почему се разликују?

Nisu potpuni sinonimi. Sinonimi su samo u značenju 2), u Džoovoj poruci gore (tj. dubok, detaljan), dok temeljan ima šire značenje. Ne može biti ni *temeljiti uzemljivač ni *temeljiti zakoni fizike.

Ван мреже vojvoda

• Старији члан
    • Историјска библиотека
« Одговор #11 : 13. 09. 2011. у 13.19 »
Aha, znači postoje situacija kada im se značenja preklapaju a postoje i kada se ne preklapaju (kao u navedenim). Jel sam dobro shvatio?  :kezica:

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #12 : 13. 09. 2011. у 13.32 »
Nisu potpuni sinonimi.

Pridevi nisu (temeljit, za razliku od temeljan, nema značenje 1a), ali prilozi jesu.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
« Одговор #13 : 15. 09. 2011. у 14.38 »
Izgleda da unosim konfuziju od početka… [stid] Ja po pridevu ko maksim po diviziji…

Тагови: