Аутор тема: Преобука или пресвлака  (Прочитано 3474 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Jelena

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 5
Преобука или пресвлака
« : 15. 09. 2011. у 10.11 »
Дилема ми је следећа:
Кренула сам да вежбам, у теретану. После тренинга, да ли треба да се пресвучем или преобучем? И, да ли са собом носим пресвалку или пробуку?
Унапред хвала!

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
RE: Преобука или пресвлака
« Одговор #1 : 15. 09. 2011. у 11.11 »
У принципу је свеједно, то су сининими, иако преобући се може да значи и прерушити се. Можда је лепше пресвући се.

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
« Одговор #2 : 15. 09. 2011. у 12.03 »
Ево шта пише у РМС:

преобука ж 1. преоблачење, промена доњег рубља. — Купили [смо] неколико чистих кошуља: биле су нам нужне за преобуку. Нен. Љ. 2. а. доње рубље које се преоблачи. — Једном недељно спремали су за њу пакет са храном и чистом преобуком. Андр. И. б. одело у које се неко облачи да се не може препознати. — Укратко [јој] исприповједи .. . како им је та преобука потребна да га измаме из планине гдје је сада. Вел.

пресвлака ж 1. материјал којим се пресвлачи, покрива што. — Салон за примање у бијелом дамасту са . . . покућством ружичасто-жуте пресвлаке. Крл. Исечене су југовинилске пресвлаке на седиштима и кабинама [успињаче]. Пол. 1959. 2. одећа, рубље које се пресвлачи, преобука. — Мехмед Алија изађе . . . да се пресвуче. Ђулса му изнијела сву пресвлаку. О-А. Знала [је] у којој је чекмеџи покојничина пресвлака, што је покојница давно . . . била себи приправила за укоп. Радул. 3. постава за одело. — Направили [су] себи нове бунде . . . са чоханом пресвлаком. Шов. 4. ноћна кошуља. Р-К Реч. 5. пресвлачење. Р-К Реч.
« Последња измена: 15. 09. 2011. у 12.05 Соња »
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Jelena

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 5
« Одговор #3 : 16. 09. 2011. у 18.31 »
Хвала пуно. Поздрављам вас!

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: Преобука или пресвлака
« Одговор #4 : 16. 09. 2011. у 20.55 »
 :-/ Da nisam pogledao u rječnik, rekao bih da je preobuka ono što se na engleskom zove retraining.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
Одг.: Преобука или пресвлака
« Одговор #5 : 17. 09. 2011. у 09.52 »
Da nisam pogledao u rječnik, rekao bih da je preobuka ono što se na engleskom zove retraining.

То може бити потенцијално значење.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Тагови: