Аутор тема: Број говорника српског језика  (Прочитано 2954 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
С мејла:

Цитат
Poštovanje,
Interesuje me da li imate podatak o broju govornika srpskog jezika, uključujući bivše jugoslovenske republike i dijasporu? Na internetu ne mogu da dođem do novijeg podatka od onog iz 2009. kada je prof Ranko Bugarski rekao da srpski jezik govori 12 miliona ljudi.
Hvala unapred,
Srdačan pozdrav
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Број говорника српског језика
« Одговор #1 : 5. 11. 2011. у 00.10 »
Да сачекамо резултате пописа? :D

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #2 : 5. 11. 2011. у 13.12 »
Мени на попису 100% није било постављено питање о матерњем језику. Не знам да ли је у питању пропуст пописивача или то питање није ни постојало.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #3 : 20. 01. 2012. у 19.57 »
Mislim da je taj broj preteran. Ako govorimo o onima koji su stekli formalno obrazovanje na srpskom standardnom jeziku, pored 7,12 miliona u Srbiji, 0,14 na Kosovu, 0,62 u Crnoj Gori i 1,43 u Republici Srpskoj (9,31 miliona ukupno), treba uračunati i one koji su se odselili iz Srbije u poslednjih nekoliko decenija, ali ne verujem da njih ima više od milion, tako da je okvirno oko 10 miliona govornika.

Ako govorimo o dijalektima, nema smisla govoriti o srpskim dijalektima, već samo srpskohrvatskim, a onda se i ne može govoriti o govornicima srpskog nego srpskohrvatskog, kojih ima do 20 miliona. Ako govorimo o onima koji svoj jezik zovu srpskim, taj koncept je čisto politički i nema inače puno smisla, ali njih ima do 10 miliona.
« Последња измена: 20. 01. 2012. у 20.01 vukvuk »

Тагови: mejl