Гласање

Volite li engleski jezik?

Potpuno da.
6 (60%)
Većinom da.
1 (10%)
Ne znam.
0 (0%)
Većinom ne.
2 (20%)
Ne.
1 (10%)

Укупно гласова: 10

Гласање завршено: 20. 01. 2012. у 17.15

Аутор тема: Lingua franca i njena opravdanost  (Прочитано 57836 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
Lingua franca i njena opravdanost
« : 18. 12. 2011. у 09.53 »
Zdravo svima! Ja nikako ne volim engleski, ovo je pre svega zbog lošeg odnosa k politike SAD i Velike Britanije i u značajno manjoj meri zbog nekih osobina samog eng. jezika. Zanima me kako je u Srbiji: Koliko ja znam, vi Srbi imate sasvim čvrstih razloga da mrzite SAD i Veliku Britaniju, uglavnom usled događaja 1990ih god., i pitam da li se ta mržnja nekako prenosi na engleski jezik. Pretpostavljam da, isto kao kod nas, engleski je postao popularan tek na početku 1990ih i zato ga poznaju skoro isključivo ljudi mlađi od 30-35 god. Da li bi imalo problema koristiti engleski u Srbiji (ja lično ne bih govorio na engleskom jer bi mi bilo besmisleno, ne samo neprijatno)? Inače, pošto i srpski i engleski pripadaju indoevropskoj porodici i dakle su u relativno dalekom rodstvu, engleski ne bi trebalo da bude pretežak Srbima ali u svakom slučaju ne bismo mogli da ga smatramo lakim za učenje.
Dodatna pitanja: Je li engleski najpopularniji strani jezik u Srbiji? Koji drugi strani jezici su popularni?
Hvala unapred!

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
RE: Lingua franca i njena opravdanost
« Одговор #1 : 18. 12. 2011. у 13.36 »
Koliko ja znam, vi Srbi imate sasvim čvrstih razloga da mrzite SAD i Veliku Britaniju, uglavnom usled događaja 1990ih god., i pitam da li se ta mržnja nekako prenosi na engleski jezik.

Ne.  :-/

engleski je postao popularan tek na početku 1990ih i zato ga poznaju skoro isključivo ljudi mlađi od 30-35 god. Da li bi imalo problema koristiti engleski u Srbiji (ja lično ne bih govorio na engleskom jer bi mi bilo besmisleno, ne samo neprijatno)?

Engleski je u Jugoslaviji postao popularan već tokom 60-ih, tako da ga u Srbiji danas bar malo govori većina ljudi ispod 50. Da ne govoriš srpski, bolje bi se kao Bugarin sporazumeo na engleskom u Srbiji nego na bugarskom, ili ne daj bože ruskom.

Dodatna pitanja: Je li engleski najpopularniji strani jezik u Srbiji? Koji drugi strani jezici su popularni?

Da. Daleko iza francuski i nemački, u novije vreme španski, a odskora i ruski ponovo.
« Последња измена: 18. 12. 2011. у 13.41 vukvuk »

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #2 : 18. 12. 2011. у 14.32 »
Da ne govoriš srpski, bolje bi se kao Bugarin sporazumeo na engleskom u Srbiji nego na bugarskom, ili ne daj bože ruskom.
Ne bih rekao da je tako jednostavno što se bugarskog jezika tiče, mislim da je zavisno pre svega u kom delu Bugarske si rođen i gde ti je protekao život. Ja sam uvek živeo u zapadnoj Bugarskoj, gde Bugari imaju relativno malo teškoća sa srpskim, posebno su bliski srpskom dijalekti Severozapadne Bugarske, i imao sam sasvim malo problema s razumevanjem srpskog i pre nego što sam mogao da aktivno koristim srpski. s druge strane, slažem se da neće biti lako ljudima iz Centralne ili Istočne Bugarske.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #3 : 18. 12. 2011. у 15.00 »
Slažem se s Vukom. Engleski je u Srbiji popularan, da tako kažemo, "od davnina" i nema ama baš nikakve veze s dnevnom politikom (koju, molim te, zaobiđi na ovom forumu, jer nije poželjna, a i prevazilazi temu foruma, jer ovo je pre svega jezički forum, i politici ovde nije mesto). Imali smo ruski koji se učio u školi, ali uglavnom ga niko nije govorio ili ga je govorio vrlo loše na kraju školovanja, za razliku od engleskog, iz prostog razloga zato što je  engleski bio daleko interesantniji i korisniji.  Štaviše, tako nije bilo samo u Srbiji, nego i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, s tim što verujem da u Hrvatskoj i Sloveniji i nemački je bio dosta zastupljen kao strani jezik.

Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #4 : 18. 12. 2011. у 15.06 »
(koju, molim te, zaobiđi na ovom forumu, jer nije poželjna, a i prevazilazi temu foruma, jer ovo je pre svega jezički forum, i politici ovde nije mesto).
Hvala na upozorenju, ja nisam imao u vidu postaviti političko pitanje, samo sam pretpostavio da u odnosu na moje pitanje ima jakog političkog uticaja.

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #5 : 18. 12. 2011. у 16.23 »
Ako bismo gledali ko nam je sve bio neprijatelj u prošlosti, ne bismo ni srpski govorili.
Poznavanje engleskog jezika danas spada u osnovnu kulturu i potrebu. U većini zemalja sveta čovek se može sporazumeti na engleskom, a korisno je, naravno, poznavati i jezike zemalja u koje se putuje.
Ne znam kako bi mogao da se oseća čovek u inostranstvu (bilo da je u pitanju turizam ili posao) koji od svih stranih reči zna da traži samo: ,,Bir". :)

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
    • www.sftim.com
« Одговор #6 : 18. 12. 2011. у 17.15 »
Jedno je politika koju sprovodi vlast neke države, drugo narod te države, a treće kultura tog naroda. Mislim da u Srbiji nikada nije neka kultura (uključujući jezik) bila odbijana zbog politike. Ako nam se nije ogadio nemački zbog svega što su nam Nemci uradili u dva rata, neće ni engleski sada.
Neko će reći da smo narod koji lako zaboravlja ali sumnjam da je to u pitanju.

Pripadam generaciji koja je učila ruski. U teoriji mogli smo da biramo između engleskog, ruskog, nemačkog i francuskog. Ti jezici su se učili u osnovnoj i srednjoj.
Sećam se da je jedan moj drug toliko želeo da uči engleski a nije mogao jer su ta odeljenja bila popunjena pa je morao ruski, da je ceo dan plakao.

Ne bih se složio da nismo znali ruski samo nismo imali prilike da ga koristimo. Filmovi, muzika, serije… sve je dolazilo sa engleskog govornog područja. Otuda i veća raširenost engleskog.

Kažu da u Rusiji neće da govore engleski čak i kada ga znaju. Brane svoj jezik i očekuju od turista da ga govore. :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #7 : 18. 12. 2011. у 19.28 »
Dobro, moja tvrdnja da nikonije znao ruski odnosi se na moje iskustvo i okruženje: ja vala ne znam nikog ko je učio u školi ruski, i da je nakon škole mogao da se pohvali da ga govori.  S druge strane, gotovo svi koji su učili engleski, ukoliko nisu bili super antitalentovani, sasvim su solidno govorili taj jezik, ako ništa drugo, umeli su da se sporazumeju vode prostije razgovore, čak da se i šale i muvaju :)

Svakako da je bilo i ljudi koji su nakon škole ipak govorili ruski, ali ih je svakako bilo daleko manje nego ovih sa engleskim, to odgovorno tvrdim :)

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
    • www.sftim.com
« Одговор #8 : 18. 12. 2011. у 22.55 »
Hm, ja sam antitalenat za učenje stranih jezika pa ipak sam sa 14 godina, tokom mesec dana boravka u ondašnjem SSSR-u, doživeo da me neka seljanka, posle razmenjenih nekoliko rečenica, pita iz kog dela Rusije sam. :D
I to samo sa školskim znanjem jezika.
Dobri učenici su znali, loši nisu. Isto je to za svaki jezik.

Do pojave interneta nisam imao nikakve potrebe za engleskim a sada ne mogu da mrdnem bez makar Tarzan-englskog. [bua]
Jasno da ne možemo da "pobegnemo" od engleskog pa bi bilo besmisleno odbiti naučiti makar osnove samo zato što nam SAD rade poslednjih 20 godina.
Zaista nisam primetio da neko kaže "Neću da učim/govorim engleski zbog politike SAD prema nama."
Druga je stvar koliko ga ko voli.
« Последња измена: 18. 12. 2011. у 22.57 dan555 »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #9 : 18. 12. 2011. у 23.17 »
Их, није то зато што си добро причо, него зато што вероватно ти из тог дела Русије причају лоше…  :kezica:

Мени се исто десило овде након месец дана боравка, без и једне једине речи каталонског, да ми кажу да им звучим као права правцата Каталонка, и то она са јаким каталонским акцентом…

Мислим да то да ли је неко наставио с енглеским или не, зависи и колико му је тај енглески био потребан у животу након изласка из средње.  Видиш, сад се сетих коме је руски био увек добро дошао: математичарима. Математичари су имали много више литературе на руском и онај ко је у школи учио руски, био је у прадности над оним ко  је учио енглески. Барем је тако било у моје време, сад је можда другачије…

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #10 : 19. 12. 2011. у 08.41 »
Do pojave interneta nisam imao nikakve potrebe za engleskim a sada ne mogu da mrdnem bez makar Tarzan-englskog. [bua]

Druga je stvar koliko ga ko voli.
Ne slažem se da ne biste mogli da mrdnete bez engleskog: razumeće vas na srpskom na čitavom prostoru ex-Jugoslavije i valjda negde drugde: Siguran sam da je u Sofiji sporazumevanje na srpskom sasvim moguće iako skoro niko ne govori srpski (ja sam od retkih izuzetaka), čak preporučujem srpski umesto engleskog jer skoro niko stariji od mene ne govori engleski (ruski je kod nas isto dobra alternativa jer je bio obavezan za učenje u 1945.-91. god.)
« Последња измена: 19. 12. 2011. у 09.20 Orlin »

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #11 : 19. 12. 2011. у 08.52 »
Kažu da u Rusiji neće da govore engleski čak i kada ga znaju. Brane svoj jezik i očekuju od turista da ga govore. :)
Koliko ja znam, ovo vredi za Francusku (sasvim primetljivo!) i, valjda u manjoj meri, za Nemačku.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 19. 12. 2011. у 08.55 »
Koliko ja znam, ovo vredi za Francusku (sasvim primetljivo!) i, valjda u manjoj meri, za Nemačku.
Za Nemačku ne bih rekla, jer sve Nemce koje znam, govore odlično engleski. I ja bih rekla da se u drugom primeru radi o Francuskoj, a ne o Rusiji. Francuzi su poznati po tome da vole da gledaju odozgo na engleski… :)

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #13 : 19. 12. 2011. у 09.22 »
Za Nemačku ne bih rekla, jer sve Nemce koje znam, govore odlično engleski. vole da
Valjda Nemci zaista znaju engleski dobro, ali sam čitao da oni ne vole da govore engleski na ulici ili u drugim situacijama van posla.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #14 : 19. 12. 2011. у 09.54 »
Orline, mislim da tvoj emotivni odnos prema engleskom (i drugim jezicima) većina drugih ljudi ne deli… kao što si imao prilike uveriti se na WordReferenceu. Otud je odgovor da li Nemci vole ili ne vole engleski "mu": ne verujem da većina išta posebno misli o engleskom.

Naravno, većini ljudi je lakše sporazumevati se na maternjem ili drugom poznatom jeziku, pa pokušaj komunikacije na jeziku koji ne poznaješ dobro može da bude frustrirajući ili nelagodan. Ali ne mislim da to ima bilo kakve veze s engleskim kao takvim, isto bi bilo i da je svetski lingua franca arapski ili kineski.

Ja na jezik gledam prvenstveno kao na sredstvo komunikacije, i sve dok ispunjava tu svrhu nemam poseban odnos prema njemu. Nekakav emotivni naboj imam tek kada se dođe do "poetskih" stvari: volim da slušam Špance ili Italijane kako pričaju na ulici, Francuze kako pevaju šansone, a nemački mi je nezamenljiv u delima do Ničea, Getea ili Einstürzende Neubauten.

Тагови: