Гласање

Volite li engleski jezik?

Potpuno da.
6 (60%)
Većinom da.
1 (10%)
Ne znam.
0 (0%)
Većinom ne.
2 (20%)
Ne.
1 (10%)

Укупно гласова: 10

Гласање завршено: 20. 01. 2012. у 17.15

Аутор тема: Lingua franca i njena opravdanost  (Прочитано 57848 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
RE: Lingua franca i njena opravdanost
« Одговор #15 : 19. 12. 2011. у 11.57 »
Ja se samo nadam da Orlin zna engleski bar ovako dobro kao što zna srpski standardni jezik.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #16 : 19. 12. 2011. у 12.51 »
Zapravo, mladi Francuzi vole i rado uče engleski, ali ga slabo govore i sa lošim akcentom. Može se desiti da vam odgovore na engleskom, a da vi mislite da su vam odgovorili na francuskom. Kažu da je deo razloga za to što su kod njih svi filmovi sinhronizovani, tako da nemaju mnogo prilike da čuju engleski. A eto i odgovora zašto smo mi bolji u engleskom nego u drugim jezicima: sem što smo više motivisani da ga naučimo, ostajemo stalno u kontaktu sa njim, makar i pasivno, putem televizije.

Pošto već izražavamo kulturološke stavove, ja engleski jako volim, a takođe cenim i anglosaksonsku kulturu.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #17 : 19. 12. 2011. у 13.59 »
Ja se samo nadam da Orlin zna engleski bar ovako dobro kao što zna srpski standardni jezik.
Izvinjavam se, ali šta tačno imaš u vidu, i zašto posebno standardni srpski jezik?

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #18 : 19. 12. 2011. у 14.19 »
Dobro, ne samo srpski standardni jezik, ali smatram da ne treba ulagati više truda u naš jezik nego u engleski, jer će mu engleski češće biti od koristi. Anketa je prilično besmislena za 21. vijek, kao da pita volimo li tablicu množenja.
« Последња измена: 19. 12. 2011. у 14.25 Stoundar »

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
  • Родно место: Београд
    • www.sftim.com
« Одговор #19 : 19. 12. 2011. у 14.40 »
Хе, на мом форуму би имало смисла поставити овакву анкету јер нас има који баш не волимо енглески (иако се служимо њиме).
Можда је чудно али не осећам се пријатно на форумима чији чланови се стално поштапају енглеским изразима. Преферирам руски и исток (Јевропе) и фино ми је у друштву истомишљеника по том питању.
А од других језика, италијански ми звучи најлепше. Неко ми рече да је то зато што је сличан латинском, који ми је "ушао у уши" током гимназије.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #20 : 19. 12. 2011. у 15.26 »
Ne govorim o poštapanju nego o sporazumijevanju. Ko voli jezičke barijere slobodno može da „ne voli“ engleski.
« Последња измена: 19. 12. 2011. у 15.27 Stoundar »

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #21 : 19. 12. 2011. у 15.38 »
Ne govorim o poštapanju nego o sporazumijevanju. Ko voli jezičke barijere slobodno može da „ne voli“ engleski.
Ja mislim da ne bi trebalo imati bilo kakve svetske lingua franca nego stvoriti tehnologiju koja bi dozvolila sporazumevanje i bez zajedničkog jezika. Ovo bi bilo preteško za usmenu komunikaciju, ali bi za pismenu komunikaciju verovatno bilo moguće do kraja 21. veka - nešto poput današnjih onlajn prevodilaca samo mnogo boljeg kvaliteta. Ja sanjam da se ta ideja nekada ostvari, onda bismo svi bili ravnopravni.
« Последња измена: 19. 12. 2011. у 15.51 Orlin »

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #22 : 19. 12. 2011. у 15.57 »
Преферирам руски и исток (Јевропе)

We figured that much.  [pardon]

nešto poput današnjih onlajn prevodilaca samo mnogo boljeg kvaliteta. Ja sanjam da se ta ideja nekada ostvari,

To je san lingvista i programera već 50 godina, ali nažalost automatski prevodioci nisu mnogo bolji danas nego što su bili pre pola veka.

Ako hoćemo da budemo globalno jezički ravnopravni, prvo bismo na lokalnom nivou morali poukidati standardne jezike. Piroćanci i Valjevci nikako nisu ravnopravni pred srpskim standardnim jezikom.

Думай глобально - действуй локально!  [pardon]
« Последња измена: 19. 12. 2011. у 16.09 vukvuk »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #23 : 19. 12. 2011. у 16.34 »
Ма, то никад неће бити. Никад машина неће моћи заменити човека. Све и да успеју да савршено преводи са свим падежима, и правописним правилима, нема теорије да машина икад може да одради уметничко превођење — баш зато што је уметничко. То је својствено само људском бићу и ником више, а поготову не некој машини без душе и осећања.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #24 : 19. 12. 2011. у 17.18 »
Za Nemačku ne bih rekla, jer sve Nemce koje znam, govore odlično engleski. I ja bih rekla da se u drugom primeru radi o Francuskoj, a ne o Rusiji. Francuzi su poznati po tome da vole da gledaju odozgo na engleski… :)
Dodala bih i Italijane. Sem po hotelima i tek ponekom kafiću, malo ljudi priča engleski, iako Italija živi od turizma. Nije ni Mađarska daleko - i s Mađarima se teško sporazumevam.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #25 : 19. 12. 2011. у 18.13 »
Zapravo, mladi Francuzi vole i rado uče engleski, ali ga slabo govore i sa lošim akcentom. Može se desiti da vam odgovore na engleskom, a da vi mislite da su vam odgovorili na francuskom.

Пре двадесетак година упознао сам младог Индијца који је у нашу фабрику дошао на праксу. Човек зна енглески, учио је школу на енглеском, али говори тако накарадно да сам морао да га питам зашто. Одговорио ми је да је то нека врста протеста због тога што морају да га користе. Намерно се не труде да не звуче као Енглези.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #26 : 19. 12. 2011. у 18.44 »
Jelena, Španci su  isti, ali nije da mrze engleski, nego jednostavno nisu zainteresovani a i školski sistem im je takav da uče godinama i ništa ne nauče. Osim toga, lično mislim da njima poprilično odmaže praksa sinhronizovanja filmova i serija, jer zapravo nemaju ni gde da čuju dobar engleski, pa imaju podosta problema s izgovorom…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #27 : 19. 12. 2011. у 23.05 »
Ja mislim da ne bi trebalo imati bilo kakve svetske lingua franca nego stvoriti tehnologiju koja bi dozvolila sporazumevanje i bez zajedničkog jezika. Ovo bi bilo preteško za usmenu komunikaciju, ali bi za pismenu komunikaciju verovatno bilo moguće do kraja 21. veka - nešto poput današnjih onlajn prevodilaca samo mnogo boljeg kvaliteta. Ja sanjam da se ta ideja nekada ostvari, onda bismo svi bili ravnopravni.

S obzirom da ti ne smeta čekanje na ostvarenja naučne fantastike, mislim da se previše zamaraš kulturama. Ako me zanima neki međunarodni hobi, engleski mi omogućava da raspravljam o njemu sa forumašima širom svijeta, bez obzira na zemlju u kojoj žive i njihov maternji jezik. Kulture tada postaju nebitne u poređenju sa zajedničkim hobijem. Isto važi za ozbiljno poslovanje. Jezik postaje sredstvo za sporazumijevanje, kao što treba da bude u 21. vijeku, a ne da ga kidnapuju u korist nacionalnih razgraničenja, kao što se dešava na prostorima bivše SFRJ.

Ван мреже Часлав Илић

• Староседелац
  • Поруке: 286
« Одговор #28 : 20. 12. 2011. у 09.52 »
Цитат: vukvuk
[…] kod njih svi filmovi sinhronizovani, tako da nemaju mnogo prilike da čuju engleski. A eto i odgovora zašto smo mi bolji u engleskom nego u drugim jezicima: sem što smo više motivisani da ga naučimo, ostajemo stalno u kontaktu sa njim, makar i pasivno, putem televizije.

Тако сам и ја чуо и мислио… пре него што сам дошао у Немачку.

Цитат: dan555
Хе, на мом форуму би имало смисла поставити овакву анкету јер нас има који баш не волимо енглески (иако се служимо њиме).

Уопштено што рече Дуја, средство комуникације, неутрално, и тако то[ *]. Али, тај твој форум, то је нешто у вези са научном фантастиком? У том посебном случају већ имам проблем: књиге изворно на енглеском лошије ми делују него на српском, као да се изгуби део магије. А тек ако изворно није на енглеском, не могу да се натерам да прочитам у енглеском преводу. Вероватно ствар навике.

[ *] Осим једног: непостојање разлике ти-ви. Колико ми то олакшава ствари :)

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #29 : 20. 12. 2011. у 10.20 »

S obzirom da ti ne smeta čekanje na ostvarenja naučne fantastike, mislim da se previše zamaraš kulturama. Ako me zanima neki međunarodni hobi, engleski mi omogućava da raspravljam o njemu sa forumašima širom svijeta, bez obzira na zemlju u kojoj žive i njihov maternji jezik. Kulture tada postaju nebitne u poređenju sa zajedničkim hobijem. Isto važi za ozbiljno poslovanje. Jezik postaje sredstvo za sporazumijevanje, kao što treba da bude u 21. vijeku, a ne da ga kidnapuju u korist nacionalnih razgraničenja, kao što se dešava na prostorima bivše SFRJ.
Jezik jeste sredstvo za sporazumevanje, ali biranje nekog savremenog jezika za "svetsku" lingua franca zaista stvara probleme neravnopravnosti učesnika međunarodnih komunikacija: nekim je jezik maternji (recimo 5% stanovništva sveta govori engleski) i oni imaju jaku prednost nad ostalim; drugi veći broj ljudi govori više-manje srodne jezike (u slučaju engleskog govornici indoevropskih jezika, posebno govornici germanskih jezika), i ova grupa isto dobija neku prednost (mada manju).
Ne mislim da je problem čekanje ostvarenja naučne fantastike: mnoge stvari koje su sada deo našeg života. Ima možda i drugih praktičnijih rešenja: npr. upotreba veštačkih jezika poput esperantoa, ne znam zašto ovo rešenje nije dobilo popularnost jer eliminiše problem prednosti nekih naroda i neutralno je.
Hobi mi je lingvistika i ja preferiram sporazumevanje na "prijatnijim" meni jezicima. Ja razumem u jednoj ili drugoj meri sve slovenske jezike. Mislim da je izbor "svetske" lingua franca potpuno po nelingvističkim kriterijuma, i biće sledeća lingua franca verovatno mandarinski kineski, što bi bilo dosta lošije za nas.

Тагови: