Бруни, нисам мислио на твоја саопштења, него на све после #3, пошто је ту настало одступање.
Дујо, веровао или не, кренуо сам пун добре воље желећи да добијем одговор на сасвим безазлено питање. То питање НИЈЕ гласило "Шта је архаизам?", већ "Који је критеријум да се нека реч прогласи архаизмом?" Могао сам да претражујем интернет, да, али сајтови које сам посећивао нису говорили о критеријумима, већ су објашњавали појам архаизма. Није ли логичније да питам да ли неко зна за такав критеријум? Одговор би могао бити, рецимо: "Када смо правили речник тај-и-тај, у архаизме смо сврстали речи које…". Крај, све је јасно. На то питање одговорила је Бруни одмах, рекла је да критеријума нема и ту смо комотно могли стати да Зоран није поменуо ону несретну књигу, после чега је престала расправа о језику.
Види се, дакле, да нисам тражио дефиниције, него критеријуме. Види се такође да нисам довео у питање ниједан одговор који се на то односио. Проблем је настао с оном књигом и - по мени - тотално произвољним исказом аутора.
Али, ако се већ помињу дефиниције, онда да кажем и то, да је сасвим могуће да су некоме појмови јасни и без дефиниција, сасвим је могуће да неко не види противречности у исказима које неко сматра дефиницијама. На несрећу, ја их видим, или мислим да их видим. Мени је мало нејасно да се један број дискутаната код давања објашњења не придржава никаквих правила за формулисање дефиниција, иако претпостављам да смо сви на овом форуму имали барем један семестар логике, а ко је био на постдипломским морао је имати и увод у научни метод. Да бисмо се боље разумели, а нарочито да бих објаснио зашто имам проблем да понекад разумем дискутанте, указао сам на међународни страндард који се бави дефиницијама и терминологијом, али је он изгледа прошао незапажен. Даље, такође ми је нејасно да неко на место дефиниције, ако о њој говоримо, може произвољно да унесе свој лични став, а да ја не смем да га доведем у питање. На пример, Дуја је поменуо дискусију о европским вредностима. Мислим да није ред да се то уопште помиње, поготово с негативном квалификацијом, јер је тема закључана и ред би био да се сви суздржимо од даљег коментарисања. Али кад је већ то поменуто, онда и ја да кажем зашто сам све дефиниције тамо доводио у питање: просто зато, што ми нисмо причали о европским, него о социјалистичким вредностима, а ја никако нисам успевао да схватим разлику. Стога сам на основу Вукових дефиниција припремио табелу у којој сам све његове дефиниције упоредио с Уставом СФРЈ из 1963. Пресликавање је 1:1, не види се АПСОЛУТНО НИКАКВА разлика, само ја то нисам стигао да то покажем јер је тема закључана. Како онда да разумем о чему причамо и да прихватим дефиниције које то нису?
Знам ја да у језику постоје и наизглед нелогичне ствари, али када Бруни каже да релација ("А=Б" и "Б=Ц" => "А=Ц") не важи увек, ја то могу да схватим само као шалу. Тако сам и реаговао, али је саопштење обрисано. Добро, нека је, ја и даље остајем потпуно збуњен када не могу да испратим логички след дискусије. За пример погледајте њен одговор #17 2). Он се једино може схватити тако, као да се придев "урбани" може односити и на град, и на село (моја тврдња била је да се придев "урбани" односи само на град, њен одговор био је "И да, и не"). Како сад ово да разумем?
Набијати ми на нос моју струку изгледа постаје обичај, уколико нисте уочили, што се може схватити прилично увредљиво. Два саопштења која сам поменуо раније и неколико њих у другим темама своде се на "Ти си инжењер, ти то не разумеш". Не љутим се, од тога правим шалу јер заиста нисам стручњак за језик, имам право што-шта да не разумем, али не пада ми на памет да то, што нисам лингвиста, користим као параван за напад и изнуривање саговорника.
У закључку:
- не треба ми стављати у уста речи које нисам рекао, не треба у мојим саопштењима тражити ништа, сем онога што сам написао. Једино треба пажљиво читати, јер сам се увек трудио да се максимално прецизно изражавам,
- не треба мислити да ми је циљ изнуривање или омаловажавање противника. Самореализацију постижем на другим пољима. Овај сајт пре свега сматрам приватним власништвом које могу да користим под одређим условима, па се тако и понашам, а друго - сматрам га важним доприносом нашој култури и већ га рекламирам где стигнем, То, међутим, не значи да могу да прихватим здраво за готово изјаве које су по мом схватању прилично спорне, или одговоре који не одговарају на моје постављено питање, него на нешто друго,
- пошто ја треба да се прилагодим већини, а не већина мени, ограничићу своје учешће у дискусијама само на случајеве кад нешто знам 100%, а потребе за информацијама задовољићу претраживањем интернета, сагласно Дујиној препоруци.