Аутор тема: Може ли да се брани чистота jезика законом?  (Прочитано 4626 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
Здраво свима, Христос васкрсе! Читао сам да у Францускоj постоjи закон према коjем се плаћаjу казне ако водитељ телевизиjске емисиjе употреби страну реч за коjу постоjи "чисто француски еквивалент". Немам извор коjи потврђуjе то што сам навео осим ове форумске расправе у коjоj сам и jа писао. Наиме, изразио сам сумњу да ли уопште има смисла такво бирократично регулисање jезика, а и само примењивање тих законских норми било би превише субjективно и стога проблематично - посебно коjа страна реч има француски еквивалент и коjа не, али неки Хрват коjи познаje ситуациjу у Францускоj каже на наведеноj теми да се заправо плаћаjу казне према том закону и водитељи имаjу сасвим минималне шансе да буду у праву ако употребе страну реч.
Мислите ли да има места за бирократске регулациjе овог типа у jезику? Да ли оне заиста помаже за сачување чистоте jезика? Очекуjете ли да ће у друге државе увести сличне регулациjе? Шта бисте урадили да се у Србиjи прими такав закон?
Хвала унапред!
« Последња измена: 15. 04. 2012. у 09.06 Orlin »

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
    • Српски ми је матерњи језик
Може се бранити законом, озакоњиване су и веће глупости, али ваљда је јасно колико је то апсурдно.

Исландски је један од најчистијих језика, пошто имају комисију задужену за смишљање и пласирање домаћих речи и преведеница, а како Исланђани на то гледају — морамо питати њих.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
To je obična budalaština i jedino što može da proizvede jeste obrnutu reakciju, da i oni koji su bili za održanje čistote jezika, okrenu se protiv vlasti. Pritisci takvog tipa izazivaju otpor, a sa Srbima bi, po meni, bilo izuzetno teško tako nešto sprovesti, s obzirom na postojanje onog već poslovičnog inata, koji vrlo često ide i na sopstvenu štetu, "samo da ne bude onako kako drugi hoće". Ne, nevidim dobro takav zakon u Francuskoj (ako uopšte postoji) i ne mislim da je to način za očuvanje jezičke čistote, štaviše, mislim da uopšte nije dobro insistirati na stopostotnoj jezičkoj čistoći, jer svako preterivanje nije dobro.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
Немам извор коjи потврђуjе то што сам навео

http://en.wikipedia.org/wiki/Toubon_Law

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Орлину се може опростити што је написао чистота уместо чистоћа, али да се зна, због оних који свакодневно долазе ове, да је то неправилно.

Што се теме тиче, Бруни је у праву. Бесмислица која би била контрапродуктивна. Цитирам просечног Србина: "Ти ће ми забраниш? Е сад нећу ни како ја хоћу".

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Španci su vrlo slični nama. Kod njih važi da ako nekog hoćeš da nateraš da nešto uradi, magična rečenica je

¿A que no hay huevos? (Ma nemaš ti …(ono muško), naravno, ovo se odnosi na muške jer oni vole da se dokazuju :P ).

Na šta obavezno sledi odgovor:

¿Qué no hay huevos? ¿Qué no hay huevos? ¡Ahora verás si hay huevos o no! (Ja nemam …? Ja nemam …? Ma sad ćeš da vidiš ko nema …)

[fsmile]

Tako da verujem da bi i ovde bilo isto. Već jeste, oko katalonskog i španskog, stalno se lome koplja i stalno jedni druge optužuju kako vrše pritiske i diskriminišu onaj drugi jezik. A zapravo, i jedni i drugi samo preteruju.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
Орлину се може опростити што је написао чистота уместо чистоћа, али да се зна, због оних који свакодневно долазе ове, да је то неправилно.

Nije nepravilno, naprotiv. Ja osećam da se čistota pre svega odnosi na nematerijalno i etičko, kao što su moralna čistota ili čistota srca, a tu bi spadala i Orlinova čistota jezika. S druge strane, čistoća bi bila neki bukvalniji, materijalni pojam, mada može da se koristi i u prenesenom značenju. HJP se uglavnom slaže, jer sa čistote upućuje na čistost ’svojstvo nematerijalnih činjenica: stanje bez neželjenih primjesa; čistota ’.

Модератор: Ажурирана адреса.
« Последња измена: 5. 02. 2016. у 19.30 Rancher »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Slažem se. Čistoća kao Gradska čistoća, čistota kao čistota duše, jezika, savesti i sl.

Модератор: Уклоњен непотребан цитат.
« Последња измена: 5. 02. 2016. у 19.29 Rancher »

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Оно за чистоћу сам прво проверио код Клајна у РЈН.
Кад се вратим кући погледаћу у РМС/6. Можда сте у праву.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Ja sam govorila isključivo o svom osećaju, ne o tome šta je pravilno. Možda u rečniku stoji baš tako kako ste vi rekli, ali moj jezički osećaj ipak pravi razliku između čistoće i čistote na način na koji sam opisala.

Тагови: