Аутор тема: Коjи jе наjлакши страни jезик за Србе?  (Прочитано 11798 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
Здраво свима! Коjи страни jезик Срби могу да науче наjлакше? Мислим да jе македонски - лексика jе изузетно блиска, изговор jе jедноставан, jедино има неких проблема с граматиком: чланови и активна употреба више глаголских времена (иако су та времена већином барем пасивно позната Србима). Шта бисте рекли?
Хвала унапред!

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
Одг: Коjи jе наjлакши страни jезик за Србе?
« Одговор #1 : 29. 04. 2012. у 09.06 »
Bosanski.

Ili ipak crnogorski? [lol]

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #2 : 29. 04. 2012. у 09.26 »
Прво, знам да многи Срби не сматраjу jезике коjе си навео страним, и друго, сигуран сам да jе претешко добро научити jезик коjи jе изузетно близак твом матерњем пошто не можеш да избегнеш њихово мешање.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #3 : 29. 04. 2012. у 09.29 »
Bosanski.

Ili ipak crnogorski? [lol]
Šala, ali ja bih rekla da je ipak istina. Ako bih morala da naučim zaista akcenat, intonaciju i vokabular neke varijante sopstvenog jezika poprilično bih se namučila. S druge strane, ne mislim da je lako učiti jezike bliske maternjem, niti čak jezike bliske stranom jeziku koji već znaš, BAŠ zato što su bliski, jer će ti samo smetati da zapamtiš reči tog novog jezika koji učiš. Naravno, ovo sve važi ako govorimo o učenju tog jezika, a ne o pukom razumevanju i nabadanju. 
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #4 : 5. 05. 2012. у 15.15 »
Здраво свима! Коjи страни jезик Срби могу да науче наjлакше?

Znam da si mislio na jezičke sličnosti i razlike, ali mislim da one nisu toliko bitne. Najlakše će naučiti onaj koji moraju, dakle engleski ovih dana, ranije ruski, a dolaze u obzir i mnogi drugi jezici, npr. ako odu da žive u inostranstvu. Ne znam koliko ljudi uči strane jezike tek tako, kao hobi (ali da ih odlično nauče, ne zbrda-zdola!). Na prvom mjestu mora da postoji praktična i stalna motivacija, a ostalo se može uvježbati vremenom.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
>>Mod:Premešten pasus u odgovarajuću temu.<<

Orlinu: Stoundar dao deo deo odgovora, ali mislim da je praktično nemoguće precizno odgovoriti na tvoje pitanje. Trebalo bi pre svega utvrditi šta je mera savladavanja nekog jezika, što takođe nije prosto. Ono što je činjenica, mislim da zbog rane izloženosti stranim jezicima (kod nas se filmovi ne sihnronizuju) u većini slučajeva naši nemaju mnogo problema da nauče evropske jezike.  Kod učenja jezika obično je problem izgovor, diftonzi i glasovi koji u našem jeziku ne postoje, ali većina mojih kolega je to uspevala da savlada s manje, ili više muke. Sretao sam naše ljude koji govore najneobičnije jezike, ali i one, koji su duduci za bilo šta, sem srpskog.

Postoji više priručnika koji pomažu da se brzo savladaju osnove nekog jezika. Čitao sam neke od njih i poredio sa svojim iskustvom i mislim da su pisci u pravu: bilo koji evropski jezik (samo za mađarski nisam siguran) može da se savlada za  4-6 meseci do mere, da čovek razume većinu pisanog materijala i da može da vodi razogovor na niz jednostavnih tema. To, međutim, zahteva totalno posvećivanje - slušanje audio-knjiga, čitanje raznovrsnih tekstova, pisanje, govor.

Možda zvuči paradoksalno, ali mislim da je ruski za nas dosta težak, sigurno teži od engleskog: komplikovana gramatika, mnogo idiomatskih izraza, naglasak koji može biti na praktično svakom slogu. Naravno, treba dodati i varljivu sličnost pojedinih reči i izraza sa srpskim.

Kod semitskih i azijskih jezika situacija je sigurno teža, zbog pisma, ali ne samo zbog njega. Mislim da bih mogao, ako bi me muka naterala, da naučim čak i japanski do izvesne mere, ali ne vidim da bih imao bilo kakvog uspeha u kineskom - koliko god da sam slušao (probe radi) kineske tekstove, ne uspevam da razlikujem jedan slog od drugog. Takođe mislim da ne bih mogao da savladam mongolski, probao sam da izgovorim njihove grlene glasove, ali jok, ne ide :)
« Последња измена: 6. 05. 2012. у 09.54 Бруни »

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Молим свих вас да напишете коjи страни jезик сматрате наjлакшим вама и другим Србима, не некакве друге ствари. [pardon]

Тешко је рећи који је језик „најлакши“ и из ког скупа бирати? Међу сродним језицима, индоевропским, светским? Чак и ту на самом старту постоје неслагања.

Свакако, „најлакши“ би био стандардни хрватски. Требало би само усвојити речничку базу и научити изузетке по којима се хрватска граматика разликује од српске, и то је то.

Већ код два најсроднија суседна језика, словеначког и бугарског, нема слагања. Мени је, рецимо, словеначки тотално неразумљив, док ми бугарски делује лако. А на овом форуму имамо људе код којих влада управо обрнуто.

Постоје Срби који нису у стању ни за читав живот да науче нови српски дијалект, а камоли језик. А има оних који говоре поприличан број језика.

Људи причају о влашком језику да је „лак“, да се брзо и лако научи обичним дружењем са Власима, а о мађарском језику као толико тешком да је готово немогуће говорити га перфектно ако се учи као други језик. За Србе у Италији говоре да доста брзо и доста добро савладавају италијански. Кроз своје познавање енглеског, а које је далеко од напредног а у исто време далеко напредније од просечног, оцењујем да енглески језик Србима генерално слабо иде.

Ретко кад сам чуо да неко добија похвале за врло напредно познавање језика након само неколико година учења, а то сам чуо за италијански. Како тај језик не говорим, своју процену не могу да дам, али ми се свакако као „најлакши“ намећу италијански и румунски због прилично подударног изговарања гласова.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #7 : 8. 05. 2012. у 10.16 »
Цитат
Свакако, „најлакши“ би био стандардни хрватски. Требало би само усвојити речничку базу и научити изузетке по којима се хрватска граматика разликује од српске, и то је то.
Босански jе jош ближи.
Цитат
Већ код два најсроднија суседна језика, словеначког и бугарског, нема слагања. Мени је, рецимо, словеначки тотално неразумљив, док ми бугарски делује лако. А на овом форуму имамо људе код којих влада управо обрнуто.
Заборавио си македонски, коjи jе по мени ближи српском него бугарски, jер jе македонски вокабулар значаjно ближи српском (посебно на разним терминолошким подручjима, специjализовани македонски текстови ми делуjу као "српски с македонском/бугарском граматиком"), исто важи и за македонско писмо; бугарска терминологиjа (као и писмо) се много више подудара с руском него са српском.
Цитат
Ретко кад сам чуо да неко добија похвале за врло напредно познавање језика након само неколико година учења, а то сам чуо за италијански. Како тај језик не говорим, своју процену не могу да дам, али ми се свакако као „најлакши“ намећу италијански и румунски због прилично подударног изговарања гласова.
И jа сам читао да се многе особине артикулациjе у италиjанском, румунском и српском подудараjу.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #8 : 8. 05. 2012. у 10.28 »
Srpski.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #9 : 8. 05. 2012. у 21.31 »
Босански jе jош ближи.

Бошњачки је премлад и незрео као стандард, исто као и црногорски, због тога одустао од разматрања та два.

Чак су и идентични ијекавском српском стандарду, једина разлика је у имену. Срби из БиХ који говоре стандардним српским језиком (ијекавски стандард), самом том чињеницом уједно говоре и бошњачки језик, тако да је велико питање да ли је то уопште страни језик у оном смислу у којем схватамо стране језике, или у неком другом, где би једну групу језика чинили разноразни екс-СФРЈ штокавски стандарди, а другу групу сви остали светски језици.

Чак је и хрватски ту делимично под знаком питања, али он бар поседује довољан број разлика у стандарду да се јасно може препознати ко говори српским, а ко хрватским стандардом, а да се један другом не намећу као природни, већ се морају научити на исти начин на који се учи страни језик.

(Наравно, тиме не негирам постојање ових стандарда, нити право Бошњака и националних Црногораца на именовање властитог матерњег језика, већ само говорим о томе колико се они, са становишта српског језика, могу посматрати као страни језици. Међу самим лингвистима црногорског односно бошњачког стандарда, постоји став да Срби у ЦГ такође говоре црногорски језик, односно Срби у БиХ бошњачки, а са становишта српског стандарда, говор тих Срба је српски, тако да се и самим тим црногорски и бошњачки разликују само по имену.)

Заборавио си македонски, коjи jе по мени ближи српском него бугарски, jер jе македонски вокабулар значаjно ближи српском (посебно на разним терминолошким подручjима, специjализовани македонски текстови ми делуjу као "српски с македонском/бугарском граматиком"), исто важи и за македонско писмо; бугарска терминологиjа (као и писмо) се много више подудара с руском него са српском.

Ни о македонском немам јасан став, и ту је уплетено превише политике на рачун науке.

Баш то о чему говориш, да ли се ради о аутентичном јужнословенском стандарду, или о србизацији бугарског.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #10 : 8. 05. 2012. у 22.04 »
BP, s obzirom da koristiš riječi „standard“ i „identičan“, bosanski standardni jezik nije identičan ijekavskoj varijanti srpskog standardnog jezika, a vjerovatno nije ni crnogorski, mada nisam čitao mnogo tekstova iz Crne Gore pa ne bih znao reći.

Na primjer, u srpskom vlada transkripcija, u bosanskom izvorno pisanje (ne sjećam se kad sam zadnji put vidio transkripciju imena iz jezika koji se pišu latinicom). U srpskom pišemo samo radiću, u bosanskom samo radit ću. U srpskom nalazimo i ćirilicu i latinicu, u zavisnosti od vrste publikacije, u bosanskom je ćirilica mrtvo slovo na papiru. Ovo su samo neke od razlika koje su do sada zaista zaživjele u praksi, npr. u novinama koje prelistam kad dođem u posjetu Sarajevu. Primijetna je i djelimična kroatizacija rječnika u odnosu na stanje prije rata, mada i dalje ostaje bliži srpskom nego hrvatskom.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #11 : 8. 05. 2012. у 22.32 »
У праву си, нису идентични, доста тога сам збрзељао нетачно у том одговору.

Поготово црногорски стандард није идентичан. Он је само једнак дијалекту Срба у ЦГ, али не и стандардном језику Срба у ЦГ.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
« Одговор #12 : 12. 05. 2012. у 21.34 »
Ни о македонском немам јасан став, и ту је уплетено превише политике на рачун науке.

Баш то о чему говориш, да ли се ради о аутентичном јужнословенском стандарду, или о србизацији бугарског.
Jа имам jасан став о македонском, али он jе "превише патриотски" и не мислим да jе за оваj форум, могу да ти га обjасним приватно ако желиш. Иначе, с обзиром на време у коjе се извршила стандардизациjа македонског - у средини XX века, близина стандардног македонског српском не изгледа да jе случаjна.
« Последња измена: 12. 05. 2012. у 23.24 Orlin »

Тагови: