Аутор тема: Sve/svo vreme  (Прочитано 5838 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Sve/svo vreme
« : 7. 06. 2012. у 00.01 »
Цитат
Да ли се каже сво време, или све време? (На пример: Он је сво време стајао на улици, или све време стајао на улици.)
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
Одг: Sve/svo vreme
« Одговор #1 : 7. 06. 2012. у 00.43 »
Sve.

Reč "svo" je nepravilna. Kao što bi besmisleno delovalo "svo ono što radim, svo što želim, svo što si mi rekao" itd., tako ne može ni "svo vreme".

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #2 : 7. 06. 2012. у 01.07 »
Sve.

Reč "svo" je nepravilna.

S ovim delom se slažem (da je svo nestandardna)…

Kao što bi besmisleno delovalo "svo ono što radim, svo što želim, svo što si mi rekao" itd., tako ne može ni "svo vreme".

…ali ne i sa ovim delom argumentacije. U govorima koji ga koriste, svo se koristi isključivo kao srednji rod prideva (pridevske zamenice?) sav, tj. u značenju ’ceo’. Imenička zamenica u značenju ’everything’ je isključivo sve.

Koliko sam čitao, a davno beše pa ne mogu da navedem izvor, svo se sreće i kod mnogih dobrih pisaca, i navode ga naši filolozi još u 19. veku. Nekako je nestalo iz standarda, što smatram neopravdanim, jer je reč o dosta raširenom i starom obliku.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #3 : 7. 06. 2012. у 01.25 »
Šta god da se dešavalo širom 19. veka, danas "svo" nije u standardu (svi priručnici tako vele). Kao ni mnogo šta što jeste bilo u standardu tog doba.

Ne postoji "predikativno" ("pridevsko"?) sve i "zameničko" sve. Isto kao što ta distinkcija ne postoji između dve upotrebe zamenice to: "To što govoriš" i "Reci mi šta je to".

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
« Одговор #4 : 7. 06. 2012. у 01.57 »
Pa sad, "ne postoji"… "I reject your reality and substitute my own". Fakat je da postoji, samo nije normirano.

Osim toga, imam jak osećaj dežavija… Pet strana rasprave na V… hoćemo li da ponavljamo?

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #5 : 7. 06. 2012. у 02.07 »
Pa dobro, računam da kad stigne pitanje "šta je pravilno/standardno", onda domen postojanja sužavamo na standard - dakle, što je nestandardno, to ne postoji.

Ne nameravam da razvlačim diskusiju preko mere. Sigurno da je to obrađeno u Stevanoviću i u Žutoj gramatici na adekvatan način, te će već neko citirati odgovarajuće odeljke.

RJN, u odrednici sav, izričito kaže da ne može "svo".

PR10 kaže: "sve (npr. sve selo, sve vreme, u toku sveg tog vremena), a ne svo, t. 34v"
« Последња измена: 7. 06. 2012. у 02.11 Farenhajt »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
« Одговор #6 : 7. 06. 2012. у 02.20 »
OK, nismo se razumeli oko značenja izraza "ne postoji".  :D Bože, kakva metafizika…  [cesh]

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #7 : 7. 06. 2012. у 02.54 »
U govorima koji ga koriste, svo se koristi isključivo kao srednji rod prideva (pridevske zamenice?) sav, tj. u značenju ’ceo’. Imenička zamenica u značenju ’everything’ je isključivo sve.

Donekle slična razlika se uspostavlja i u promeni poimeničenih prideva: sa crveno-belim fudbalerima ~ sa crveno-belima.

Тагови: mejl