Аутор тема: Džaba, narode, i forum i sajt…  (Прочитано 74726 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Džaba, narode, i forum i sajt…
« Одговор #61 : 15. 06. 2012. у 10.27 »
Da li to znači da su se u međuvremenu popišmanili - ako si ti dobio sasvim suprotne direktive na svom seminaru? Ili Obradović pokušava da se izvadi?

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #62 : 15. 06. 2012. у 14.53 »
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/328391/Profesori-prete-bojkotom-male-mature-zbog-uputstva-iz-srpskog-jezika

Vredi pročitati i antrfile "Nezadovoljni i matematičari", a ovo je potpuni hit: "Insistirali su na tome da se poništi zadatak bez obzira na to što je tačan ako se uradi grafitnom olovkom, a prihvatali su zadatke s tačnim rešenjima kod kojih je postupak netačan ili ga nema."
« Последња измена: 15. 06. 2012. у 14.57 Farenhajt »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #63 : 15. 06. 2012. у 15.23 »
Ма, мени се све чини да је ово нека новинарска патка, нису имали вести па су је сами измислили и дигли непотребну фрку. Колико видим овде, а и раније сам читала, задаци су затвореног типа, дакле, одговори се своде на заокруживање тачног одговора, тако да и шансе да се уопште пише јесу врло мале.

Друго, колико видим из свих до сада постованих чланака, нигде се не разграничава да ли се ова "одлука" односи И НА српски језик као предмет, или само на друге предмете.

Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #64 : 15. 06. 2012. у 15.39 »
Džo je učesnik i svedok, pa će on moći da kaže. Ispit je za koji dan, pa će se čuti. A o grafitnoj olovci pričalo se još prošle godine.

I zbilja ne vidim što bi nastavnici pod svojim imenom i prezimenom tražili đavola ako ne stoje iza svojih reči. Nema tu patke, Srbija je ovo.
« Последња измена: 15. 06. 2012. у 15.45 Farenhajt »

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #65 : 15. 06. 2012. у 17.08 »
Нису сви задаци затвореног типа, можда 2 : 1. Нама су експлицитно рекли да морамо да признамо такве задатке — министар, наравно, покушава да се извади.

И управо је тако: обичном оловком написано Марко Краљевић — 0 поена; хемијском написано марко краљевић — 1 поен.

Ван мреже Бојан Башић

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 263
« Одговор #66 : 15. 06. 2012. у 17.32 »
Неког ко је проф. на факултету, тешко да можеш да третираш као неко лењо ђаче. То тако у стварном животу не иде.

Što ne znači da je to dobro. Diploma se izdaje najednako i šestičarima i desetkašima, što nipošto ne znači da su oni jednako obrazovani i sposobni. A i do profesorskih pozicija vrlo se često (bar ovde) stiže vanstručnim putevima (ili bar na stručnim putevima nije glavni naglasak).

Čini mi se da je Bruni nešto drugo htela reći: ako je neko profesor na fakultetu, teško ga možeš tretirati kao neko lenjo đače (naročito ako nisi svadljive prirode), jer postoji šansa da ovaj odreaguje sa: „Ja sam bre, more, PROFESOR, a ko si pa ti da mi popuješ??!!“ Tu repliku on može izgovoriti nezavisno od toga jesu li kritike opravdane, i nezavisno od toga je li svoju profesorsku poziciju stekao na moralan način. Štaviše, ukoliko je pozicija stečena preko veze, baš tim pre recenzent može strahovati da će dotični profesor povući te iste (ili neke druge) veze kako bi ovome pravio problema iz osvete.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #67 : 15. 06. 2012. у 17.44 »
Aha, misliš da je Bruni pod "teško da možeš" podrazumevala "neće biti neke svrhe", a ja sam shvatio kao "ne bi smeo". Možda si u pravu, ona će tačno reći.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #68 : 15. 06. 2012. у 17.50 »
Ja ne razumem zašto uopšte ministar treba da se "vadi". U našim školama se na časovima istorije i srpskog deca uče nacionalizmu, ukupna istorija koju uče je maltene potpuno nebitna; deca škole završavaju funkcionalno nepismena; svi kontrolni se prepisuju, u bolje škole se upisuje "preko veze"; u našim školama je svaki treći učenik žrtva "vršnjačkog nasilja". Za sve to se niko nikada nije pobunio (čak me ne bi čudilo kad bi se isti profesori koji se sad bune zbog pravopisa sutra bunili oko izbacivanja nacionalističke književnosti i istorije iz školskih udžbenika). Ali bože moj, profesori srpskog koji su "celi vek učili decu da budu pismena" sad "moraju da pogaze preko svojih profesionalnih i moralnih principa" i da priznaju "nepismene" odgovore. E pa, neće da može, hrabro stajemo na branu preostalih vrednosti — odbijamo da gledamo radove i učestvujemo u "degradiranju školskog sistema". "Posebno mi iz Vukove Lozinice", nama je to "ispod časti". Kakva hipokrizija.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #69 : 15. 06. 2012. у 18.00 »
Као да морамо одмах у другу крајност. Што не бисмо у исто време пазили да деца науче да се име и презиме пишу великим словом, али и да постоје историја и књижевност осим српских, како се попуњава уплатница, пише приказ или гледа возни ред.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #70 : 15. 06. 2012. у 18.10 »
U našim školama se na časovima istorije i srpskog deca uče nacionalizmu, ukupna istorija koju uče je maltene potpuno nebitna; […] svi kontrolni se prepisuju, u bolje škole se upisuje "preko veze"; u našim školama je svaki treći učenik žrtva "vršnjačkog nasilja".

Ništa više ni manje nego u okolnim državama.

Za sve to se niko nikada nije pobunio.

Izgleda da si ostao neobavešten u poslednjih nekoliko godina.

…deca škole završavaju funkcionalno nepismena… Za […] to se niko nikada nije pobunio.

[neznam] Sad meni više ništa nije jasno. Mi se ovde bunimo što deca ostaju funkcionalno nepismena i što to Ministarstvo pospešuje; ti nam nudiš suprotno mišljenje, a sad ili staješ na našu stranu (što ostatak tvoje poruke demantuje) ili se razbacuješ etiketama naslepo.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #71 : 15. 06. 2012. у 18.17 »
Нису сви задаци затвореног типа, можда 2 : 1. Нама су експлицитно рекли да морамо да признамо такве задатке — министар, наравно, покушава да се извади.

И управо је тако: обичном оловком написано Марко Краљевић — 0 поена; хемијском написано марко краљевић — 1 поен.
Ja ovo ne mogu da verujem. Al stvarno. Dođe mi da sve pošaljem u tri… i da odem u planinu i pozdravim se s civilizacijom.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #72 : 15. 06. 2012. у 18.24 »
Aha, misliš da je Bruni pod "teško da možeš" podrazumevala "neće biti neke svrhe", a ja sam shvatio kao "ne bi smeo". Možda si u pravu, ona će tačno reći.
Da, upravo tako kako je Bojan rekao. Nemam ja neko strahopoštovanje, nego jednostavno neke stvari ne možeš da radiš iz raznoraznih razloga. Jedan od tih razloga je što ona komanduje (kao kod mene moj šef), i ti možeš do sutra da joj dokazuješ da to nije tako (nije da nisu pokušali) nema teorije da se uvede u razum. A od nje zavise mnoge stvari.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #73 : 15. 06. 2012. у 18.28 »
Као да морамо одмах у другу крајност. Што не бисмо у исто време пазили да деца науче да се име и презиме пишу великим словом, али и да постоје историја и књижевност осим српских, како се попуњава уплатница, пише приказ или гледа возни ред.

(Koliko je uopšte takvih koji ne znaju da se vlastito ime piše sa velikim početnim slovom?)

Bilo bi lepo da deca znaju i pravopis i sve drugo što treba da znaju i da sve bude kako treba, ali pošto ništa nije kako treba, i o tome svi ćute, cela histerija oko pravopisa je za mene čak uvredljiva. Posebno što se cela priča sve vreme veštački naduvava, da bi se izazvalo ogorčenje oko nečega što zapravo nije toliko bitno (u srazmeri prema drugim stvarima koje su problem u školskom sistemu; po meni je čak i ispravno — govoreći o slučajevima 1960 godine / 1960. godine ili sveti Sava / Sveti Sava, a mislim da su to realne greške, a ne sveti sava), jer se ispostavlja da je pravilo zapravo bilo i ranije na snazi i prećutno poštovano od većine profesora, a ovog puta je naglašeno samo zbog onih koji to nisu činili.
« Последња измена: 15. 06. 2012. у 18.34 vukvuk »

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #74 : 15. 06. 2012. у 18.34 »
Ja ne razumem zašto uopšte ministar treba da se "vadi". U našim školama se na časovima istorije i srpskog deca uče nacionalizmu, ukupna istorija koju uče je maltene potpuno nebitna; deca škole završavaju funkcionalno nepismena; svi kontrolni se prepisuju, u bolje škole se upisuje "preko veze"; u našim školama je svaki treći učenik žrtva "vršnjačkog nasilja". Za sve to se niko nikada nije pobunio (čak me ne bi čudilo kad bi se isti profesori koji se sad bune zbog pravopisa sutra bunili oko izbacivanja nacionalističke književnosti i istorije iz školskih udžbenika). Ali bože moj, profesori srpskog koji su "celi vek učili decu da budu pismena" sad "moraju da pogaze preko svojih profesionalnih i moralnih principa" i da priznaju "nepismene" odgovore. E pa, neće da može, hrabro stajemo na branu preostalih vrednosti — odbijamo da gledamo radove i učestvujemo u "degradiranju školskog sistema". "Posebno mi iz Vukove Lozinice", nama je to "ispod časti". Kakva hipokrizija.

Не бих био оволико строг по питању првог дела цитата. Старије генерације су школе завршавале у другим системима и са строжијим критеријумима, па нису ништа боље ни по питању писмености, нити опште културе, нити људских вредности. Вршњачко насиље и остале ствари, такође.

Бар је такав мој утисак. А са крајњим закључком се, наравно, слажем.

Тагови: