Аутор тема: Džaba, narode, i forum i sajt…  (Прочитано 74654 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Одг.: Džaba, narode, i forum i sajt…
« Одговор #45 : 14. 06. 2012. у 21.44 »
A posebno što pričamo o varijanti Wook kao da je realna i kao da su sve greške tog ranga, a verovatnije se radi o primerima u XIV. veku, 1954 godine, ili u najgorem slučaju [I/i]stočno(-)hercegovački, [Š/š]umadijsko(-)vojvođanski, ili eventualno razmak umesto crtice, i sl.

Новинари су наметнули ту причу, а ми се овде примили.

Ено, навели су пример из претходних година, где су били поништавани одговори где је Караџић написано са малим К, а поједини наставници се због тога бунили јер су сматрали да због такве омашке не треба да буде поништен цео одговор.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #46 : 14. 06. 2012. у 21.49 »
Sori, mislila sam da je lingvista. To menja stvari. Povlačim sve što sam rekla.

Nebitno je šta je ta osoba po struci ako u rukama ima moć koja će dalekosežno uticati na nove generacije i na njihove obrazovne domete. To je potpuno isto kao da tetkicu postaviš za direktorku nuklearnog instituta. Možda ona ima dobru dušu i dobre namere, ali jednostavno će nekvalifikovanošću sve upropastiti.

Vukvuk zbilja jeste dotakao suštinu problema: da li gore biti politički korektan prema neobrazovanom mediokritetu (pa njegova "dostignuća" tretirati s poštovanjem) ili biti surovo iskren prema neznalici (pa mu za svaku nesposobnost reći "popu pop a bobu bob")?
Čekaj, ti bi dakle, onoj prof. sa Geološkog oduzeo diplomu zbog oBsidijana? Ja ipak mislim da je to preterivanje.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #47 : 14. 06. 2012. у 22.04 »
Цитат
Ten Obscure Factoids Concerning Albert Einstein

3. He Was A Rotten Speller

Although he lived for many years in the United States and was fully bilingual, Einstein claimed never to be able to write in English because of "the treacherous spelling". He never lost his distinctive German accent either, summed up by his catch-phrase "I vill a little t’ink".

http://www.scienceagogo.com/news/19980907140525data_trunc_sys.shtml

Da li biti politički korektan prema ovom neobrazovanom mediokritetu i njegovim "dostignućima" ili biti surovo iskren prema neznalici?
« Последња измена: 14. 06. 2012. у 22.14 vukvuk »

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #48 : 14. 06. 2012. у 22.06 »
Чекао сам тренутак кад ће неко цитирати Ајнштајна. :D
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #49 : 14. 06. 2012. у 22.21 »
I vil a litl tink… ahaha.. To liči na Alo, alo… :P

Ne, ljudi,ozbiljno. Ako dete zbrlja u pravopisu na času bilogije, matematike, i bilo čega drugog što nije srpski, stvarno nema smisla da zbog toga gubi poene na tom predmetu. Ono što svakako ne bih dozvolila jeste svesno grešenje radi pomodarstva (wook) i mešanje ćirilice i latinice. Jer to je po meni, bezobrazluk, a takve stvari se ne bi trebale dozvoljavati u školi. Ako dete iskreno pogreši, pa dobro, nije smak sveta. Ko garantuje da će ti nastavnici da znaju da isprave sve pravopisne greške? Evo, u drugoj temi imamo primer toga: nastavnica reče detetu da postoji reč opasTan. Pa vi vidite.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #50 : 14. 06. 2012. у 22.58 »
Нова информација.

Од једног наставника српског који већ годинама прегледа те тестове добио сам потврду да су до сада УВЕК у питањима која нису везана за правопис биле занемариване правописне грешке.

Ово о чему пишу медији ових дана није ништа ново. Једино је та пракса претворена у званично правило. А све због онаквих примера где су поједини наставници поништавали одговоре због ситних грешака у правопису или због попуњавања латиницом.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #51 : 14. 06. 2012. у 23.02 »
Нова информација.

Од једног наставника српског који већ годинама прегледа те тестове добио сам потврду да су до сада УВЕК у питањима која нису везана за правопис биле занемариване правописне грешке.

Ово о чему пишу медији ових дана није ништа ново. Једино је та пракса претворена у званично правило. А све због онаквих примера где су поједини наставници поништавали одговоре због ситних грешака у правопису или због попуњавања латиницом.
Дакле, због иживљавања. А да будем искрена, неколико пута сам чула од ђака и студената да су им професори других предмета исправљали наводно граматичке грешке, које то уопште нису биле (типа, задњи, обадва, много/пуно и сличне глупости).

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
« Одговор #52 : 14. 06. 2012. у 23.03 »
Sori, mislila sam da je lingvista. To menja stvari. Povlačim sve što sam rekla.

Nebitno je šta je ta osoba po struci ako u rukama ima moć koja će dalekosežno uticati na nove generacije i na njihove obrazovne domete. To je potpuno isto kao da tetkicu postaviš za direktorku nuklearnog instituta. Možda ona ima dobru dušu i dobre namere, ali jednostavno će nekvalifikovanošću sve upropastiti.

Vukvuk zbilja jeste dotakao suštinu problema: da li gore biti politički korektan prema neobrazovanom mediokritetu (pa njegova "dostignuća" tretirati s poštovanjem) ili biti surovo iskren prema neznalici (pa mu za svaku nesposobnost reći "popu pop a bobu bob")?
Čekaj, ti bi dakle, onoj prof. sa Geološkog oduzeo diplomu zbog oBsidijana? Ja ipak mislim da je to preterivanje.

Pa prvo, mislim da dotična profesorka i ovaj lik nisu u jednakoj poziciji moći, te shodno tome ne mogu ni jednaku štetu da naprave. "Šteta" te profesorke rešava se jednom recenzijom, tj. dodatkom njenom udžbeniku gde pravopisna komisija uočava sve pravopisne greške koje je gospođa načinila. Gospođi se izriče mera od tromesečnog kursa pravopisa na nivou koji je njoj nužan, i rešen problem.

Šteta koju ovaj lik pravi potencijalno je daleko nemerljivija. Shvatam ja tvoje razmišljanje u stilu "ma neće valjda dotle da dogura", i verujem da bi u Španiji tu bilo dosta nepisanih pravila i procene "šta je detetu prolazilo kroz glavu", ali u Srbiji toga nema. Kretenčiće već ionako proizvodimo, a sad će za kretenizam da budu nagrađeni poenima. I za 20 godina će iz takve generacije da dođu nekakvi lekari, inženjeri, političari i guverneri. Pardon, guwerneri.

I krajnje je idealistički očekivati da dete koje zbrljava pravopis samo u biologiji, matematici i sličnim naukama može srpski ipak da piše besprekorno.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #53 : 14. 06. 2012. у 23.04 »
Цитат
Ten Obscure Factoids Concerning Albert Einstein

3. He Was A Rotten Speller

Although he lived for many years in the United States and was fully bilingual, Einstein claimed never to be able to write in English because of "the treacherous spelling". He never lost his distinctive German accent either, summed up by his catch-phrase "I vill a little t’ink".

http://www.scienceagogo.com/news/19980907140525data_trunc_sys.shtml

Da li biti politički korektan prema ovom neobrazovanom mediokritetu i njegovim "dostignućima" ili biti surovo iskren prema neznalici?

Da, izgubio sam iz vida da iz našeg školstva izlaze sve sami mali Ajnštajni. Izvinjavam se.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #54 : 14. 06. 2012. у 23.04 »
Evo, u drugoj temi imamo primer toga: nastavnica reče detetu da postoji reč opasTan. Pa vi vidite.

Не верујем ја у то (ако се мисли на опасан). Мислим да је дете 99% или измислило или погрешно разумело. На пример, можда је наставница говорила да опастан НЕ треба, већ да треба опасан, па дете побркало.

Имам пријатеље у просвети који косе чупају због „примера како не треба“ јер се увек нађе неколико ученика који баш тако запамте, и још тврде да их је наставник тако учио.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #55 : 14. 06. 2012. у 23.08 »
Нова информација.

Дакле, због иживљавања. А да будем искрена, неколико пута сам чула од ђака и студената да су им професори других предмета исправљали наводно граматичке грешке, које то уопште нису биле (типа, задњи, обадва, много/пуно и сличне глупости).

Kako god da okreneš, ne valja. Ranije su to (siguran sam, samo neki) nastavnici radili ispod žita, sad imaju zvaničnu dozvolu. Efekat je u svakom slučaju isti - zatupljivanje dece i dodatno propadanje autoriteta škole - samo što je sad stiglo do novina.

Evo, u drugoj temi imamo primer toga: nastavnica reče detetu da postoji reč opasTan. Pa vi vidite.

Не верујем ја у то (ако се мисли на опасан). Мислим да је дете 99% или измислило или погрешно разумело. На пример, можда је наставница говорила да опастан НЕ треба, већ да треба опасан, па дете побркало.

Имам пријатеље у просвети који косе чупају због „примера како не треба“ јер се увек нађе неколико ученика који баш тако запамте, и још тврде да их је наставник тако учио.

Ja sam pak sretao nastavnike koji su zbilja bili nekvalifikovani za svoj posao. Moja profesorka hemije iz gimnazije isključivo je govorila "sedamnajest, osamnajest". Jeste nabubecala organske kiseline, ali je maternji jezik nije dotakao.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #56 : 14. 06. 2012. у 23.09 »

И то је врло могуће. Треба питати наставницу.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #57 : 14. 06. 2012. у 23.18 »
Pa prvo, mislim da dotična profesorka i ovaj lik nisu u jednakoj poziciji moći, te shodno tome ne mogu ni jednaku štetu da naprave. "Šteta" te profesorke rešava se jednom recenzijom, tj. dodatkom njenom udžbeniku gde pravopisna komisija uočava sve pravopisne greške koje je gospođa načinila. Gospođi se izriče mera od tromesečnog kursa pravopisa na nivou koji je njoj nužan, i rešen problem.

Šteta koju ovaj lik pravi potencijalno je daleko nemerljivija. Shvatam ja tvoje razmišljanje u stilu "ma neće valjda dotle da dogura", i verujem da bi u Španiji tu bilo dosta nepisanih pravila i procene "šta je detetu prolazilo kroz glavu", ali u Srbiji toga nema. Kretenčiće već ionako proizvodimo, a sad će za kretenizam da budu nagrađeni poenima. I za 20 godina će iz takve generacije da dođu nekakvi lekari, inženjeri, političari i guverneri. Pardon, guwerneri.

I krajnje je idealistički očekivati da dete koje zbrljava pravopis samo u biologiji, matematici i sličnim naukama može srpski ipak da piše besprekorno.

То што причаш за професорку, јесте утопија. Ја радим с једним врло ученим човеком (у својој струци, оф корс, не у правопису) који издаје књиге, и који би у шпанском био пандан тој професорки Геолошког у српском. Углавном прихвата моје исправке, али има момената кад се заинати и нема шансе да му се докаже да то што он хоће не може јер једноставно не постоји у шпанском (иначе доста користи калкове из енглеског и буквално измишља речи). А тако је свуда у свету, па и у Србији. Неког ко је проф. на факултету, тешко да можеш да третираш као неко лењо ђаче. То тако у стварном животу не иде.

Што се Шпаније тиче, лоше замишљаш, поготову што мислим да им је систем образовања тотално дебилан. Кретенчићи се производе и овде и тамо, и сада и некад. Ето ти Буша који држи књигу наопачке и његовог брата који даје изјаву за новине да је срећан што је посетио Републику Шпанију. Толико о кретенчићима.

Што се трећег тиче, нисам ни тврдила да дете које брља правопис на биологији да гса неће брљатии на српском. Оно што ја хоћу да кажем јесте да је сулудо и апсурдно поништити нпр. изузетно обиман и информативан одоговор о билошким врстама само зато што је нпр. ђак написао подаТци, или Стара Планина.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #58 : 14. 06. 2012. у 23.41 »
Неког ко је проф. на факултету, тешко да можеш да третираш као неко лењо ђаче. То тако у стварном животу не иде.

Što ne znači da je to dobro. Diploma se izdaje najednako i šestičarima i desetkašima, što nipošto ne znači da su oni jednako obrazovani i sposobni. A i do profesorskih pozicija vrlo se često (bar ovde) stiže vanstručnim putevima (ili bar na stručnim putevima nije glavni naglasak).

Ето ти Буша који држи књигу наопачке и његовог брата који даје изјаву за новине да је срећан што је посетио Републику Шпанију. Толико о кретенчићима.

Pa vidi, ja zbilja ne želim da mi se ponovo pojavljuju neka nova Buščad. Ti možda misliš da je to neizbežan "circle of life", no svako je tu, mislim, subjektivan. Verovatno je svačije mišljenje ovde oblikovano i sopstvenim iskustvom iz škole, značajem koji školovanju pridaje i uticajem školovanja na njegovo današnje životno stanje.
« Последња измена: 14. 06. 2012. у 23.55 Farenhajt »

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #59 : 15. 06. 2012. у 08.35 »
Jа сам некада био склон да цепидлачим због правописа и других ствари, али сад сам зрелиjи и разумем да, када желимо измерити нешто, морамо да одлучимо коjе чињенице су релевантне и узмемо посебно ове чињенице у обзир и игнорисати као ирелевантно све остало: када проверавамо знање правописа, водимо рачун о правопису и остављамо остало по страни; када се ради о знањима из чега год другог, обраћамо пажњу jедино колико се таj предмет познаjе и не узимамо у обзир проблеме са "Светим Правописом" или било какве друге проблеме невезане за област у питању. Jедини начин на коjи jе владање нормама стандардног jезика и "општим правилима писменог изражавања" битно jе колико то (не) утиче на нормалну комуникациjу: недопустиве су и смањуjу оцену грешке коjе дефинитивно кваре комуникациjу jер не би се одговор нормално (или понекад сасвим никако) разумео - нпр. упитно jе колико би требало признати тачним одговор "wook" уместо Вук пошто ниje сигурно да jе то разумљиво за таj коjи проверава.
« Последња измена: 15. 06. 2012. у 11.24 Orlin »

Тагови: