Pa prvo, mislim da dotična profesorka i ovaj lik nisu u jednakoj poziciji moći, te shodno tome ne mogu ni jednaku štetu da naprave. "Šteta" te profesorke rešava se jednom recenzijom, tj. dodatkom njenom udžbeniku gde pravopisna komisija uočava sve pravopisne greške koje je gospođa načinila. Gospođi se izriče mera od tromesečnog kursa pravopisa na nivou koji je njoj nužan, i rešen problem.
Šteta koju ovaj lik pravi potencijalno je daleko nemerljivija. Shvatam ja tvoje razmišljanje u stilu "ma neće valjda dotle da dogura", i verujem da bi u Španiji tu bilo dosta nepisanih pravila i procene "šta je detetu prolazilo kroz glavu", ali u Srbiji toga nema. Kretenčiće već ionako proizvodimo, a sad će za kretenizam da budu nagrađeni poenima. I za 20 godina će iz takve generacije da dođu nekakvi lekari, inženjeri, političari i guverneri. Pardon, guwerneri.
I krajnje je idealistički očekivati da dete koje zbrljava pravopis samo u biologiji, matematici i sličnim naukama može srpski ipak da piše besprekorno.
То што причаш за професорку, јесте утопија. Ја радим с једним врло ученим човеком (у својој струци, оф корс, не у правопису) који издаје књиге, и који би у шпанском био пандан тој професорки Геолошког у српском. Углавном прихвата моје исправке, али има момената кад се заинати и нема шансе да му се докаже да то што он хоће не може јер једноставно не постоји у шпанском (иначе доста користи калкове из енглеског и буквално измишља речи). А тако је свуда у свету, па и у Србији. Неког ко је проф. на факултету, тешко да можеш да третираш као неко лењо ђаче. То тако у стварном животу не иде.
Што се Шпаније тиче, лоше замишљаш, поготову што мислим да им је систем образовања тотално дебилан. Кретенчићи се производе и овде и тамо, и сада и некад. Ето ти Буша који држи књигу наопачке и његовог брата који даје изјаву за новине да је срећан што је посетио Републику Шпанију. Толико о кретенчићима.
Што се трећег тиче, нисам ни тврдила да дете које брља правопис на биологији да гса неће брљатии на српском. Оно што ја хоћу да кажем јесте да је сулудо и апсурдно поништити нпр. изузетно обиман и информативан одоговор о билошким врстама само зато што је нпр. ђак написао подаТци, или Стара Планина.