Аутор тема: Džaba, narode, i forum i sajt…  (Прочитано 74670 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Džaba, narode, i forum i sajt…
« Одговор #15 : 13. 06. 2012. у 22.42 »
U pravu si u vezi s tim, ali naše čitavo školstvo je tako osiromašeno (znanjem), da bi bolje bilo da se pozabavimo nekim usklađivanjem u vezi s tim.

Pa da, ali mislim da su isti ljudi (tj. baš sam Baucal) angažovani na sprovođenju PISA testova i reformi školstva u pravcu standarda koji stoji iza tog testa. Zato ne mislim da je ovo deo konteksta u kome se školstvo kod nas degradira, već upravo suprotno, kontekst u kome se naše školstvo pokušava dovesti u red i uskladiti sa međunarodnim iskustvima i standardima.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #16 : 13. 06. 2012. у 22.44 »
Да ли је умесно онда поставити питање да ли тачни одговори на тестове из других питања треба да буду дисквалификовани ако се у њима уоче грубе граматичке и друге језичке грешке?

У моје време, није постојала мала матура, полагали су се само тестови из матерњег и математике на пријемном за упис у средњу школу. На крају средње школе, на матурском испиту, имали смо писмени рад из матерњег језика који је био оцењиван као текст у целини и свака, ма и најмања правописна грешка је повлачила негативне поене.

Али овде се ради о тесту и могућности да тачан одговор 14-годишњака на тесту који се не тиче правописних питања буде комплетно одбијен ако напише нпр. Горски вјенац, Горски Вијенац, Лав Николаевич Толстој, прилоzи итд. Ако је суштина у томе да се цео тест бодује као писмени задатак, где ће се одузимати поени за правописне грешке, стилске грешке, неуредност итд., онда све примедбе стоје. Али ако је суштина да се бодује знање из осталих области које се изучавају у оквиру предмета „српски језик и књижевност“, онда би одбацивањем тачног одговора због узгредних фалинки та суштина била промашена.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #17 : 13. 06. 2012. у 22.45 »
Али овде се ради о тесту и могућности да тачан одговор 14-годишњака на тесту који се не тиче правописних питања буде комплетно одбијен

Ključna reč ovde je kompletno: bodovanje je 0 ili 1, ne može da se skine 0,1 na pravopis.
« Последња измена: 13. 06. 2012. у 22.53 vukvuk »

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #18 : 13. 06. 2012. у 23.01 »
Пошто ми мирише на могућност да новинари опет производе тренутне скандалозне сензације које ће се већ сутра заборавити, занима ме да ли је неко упућен у то на шта се ово конкретно односи? На то да језик, правопис и уредност заиста неће бити битни, па ће неко моћи да на питање чији тачан одговор гласи Вук Стефановић Караџић напише „wOOk sTeFanOWicH KaraDZZich“ (и то ногама) и да то буде признато, или на то да ђаци буду заштићени од тога да им неко на основу ситнијих правописних грешака поништава целе одговоре?

Ево и ја лично да потврдим да ће прегледање изгледати како је горе описано, био сам на семинару пре неки дан. Донекле ми је логично да се не одузме поен ако дете већ зна суштину одговора, али се не може дозволити да напише „вук стефановић караџић“ (или „wOOk sTeFanOWicH KaraDZZich“) и буде за то награђено, како је прописано. Не знам зашто би био проблем да се у таквим случајевима да по пола поена, зашто не увести и ту могућност.

И на нашем семинару ово је изазвало силна негодовања, пале су и тешке речи (мада су се више свађали око дневница  [ccc] )…

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
« Одговор #19 : 13. 06. 2012. у 23.17 »
Biće, možda, da je taj stručnjak video kod Engleza i Francuza da deci tolerišu greške u spelovanju, pa rešio da to uvede i kod nas, u žaru ujednačavanja s međunarodnom praksom? Vrlo uspelo rešenje, nema šta.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #20 : 13. 06. 2012. у 23.21 »
Biće, možda, da je taj stručnjak video kod Engleza i Francuza da deci tolerišu greške u spelovanju, pa rešio da to uvede i kod nas, u žaru ujednačavanja s međunarodnom praksom? Vrlo uspelo rešenje, nema šta.

Подржавам.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац

Ван мреже d@do

• Староседелац
  • Поруке: 679

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #23 : 14. 06. 2012. у 11.41 »
Дефинитивно то ниjе лако питање: с jедне стране усваjање стандардног jезика спада у основне задатке образовања и не треба толерисати неписменост; с друге стране, не треба нарушавати захтев за валидност теста (тj. колико тест оцењуjе то што треба да оцењуjе) - неки део теста мери знања из области различите од правописа и не треба дозволити да се процена правописних знања прошири по свему тесту и омеша с проценом знања суштини одговора из других области. Можда постоjи начин помирити ова 2 супротна гледишта и створити систем за санкционисање грубих правописних грешака (засад само грубих, ако треба и оквир нетолерисаних грешака може да се прошири) не измењуjући суштину теста.
Енглези и Французи су просто натерани да много више толеришу правописне грешке ученика због особина њихових правописа - ученици га уче изузетно тешко и концентрисање само на правопис би без потребе скренуло пажњу с других важних области за образовање деце.
« Последња измена: 14. 06. 2012. у 12.48 Orlin »

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
« Одговор #24 : 14. 06. 2012. у 13.20 »
Evo nama i jedne prezentacije dotičnog stručnog lica - link. Molim vas, detaljno obratite pažnju na to koliko je, za nivo na kome se nalazi, ta osoba funkcionalno nepismena (a o poznavanju pravopisa da i ne govorimo).

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #25 : 14. 06. 2012. у 14.33 »
Evo nama i jedne prezentacije dotičnog stručnog lica - link. Molim vas, detaljno obratite pažnju na to koliko je, za nivo na kome se nalazi, ta osoba funkcionalno nepismena (a o poznavanju pravopisa da i ne govorimo).

Meni je odmah upalo u oko konstantno koriščenje dj umesto đ. Možda je neka moja manija, ali kad vidim takvo pisanje, automatski odbacujem osobu kao ozbiljan izvor za bilo šta, a pogotovu kad se radi o jeziku.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #26 : 14. 06. 2012. у 15.47 »
Ja opet moram da pitam, da li je važnije imati ispravnu ideju, a ne znati pravopis, ili znati besprekorno pravopis, a pritom biti bez ideje?

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
« Одговор #27 : 14. 06. 2012. у 16.00 »
А да ли је битно добру идеју добро преточити на папир?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #28 : 14. 06. 2012. у 16.02 »
Ja opet moram da pitam, da li je važnije imati ispravnu ideju, a ne znati pravopis, ili znati besprekorno pravopis, a pritom biti bez ideje?
Zavisi. Ako se ideja tiče pravopisa, naravno da je bitan pravopis. Tamo gde pravopis nije glavna nauka, radi se o opštoj kulturi, jer pravopisno ispravno pisanje potpada pod opštu kulturu svakog ljudskog bića sa više od tri razreda osnovne škole.

Uzmimo primer one profesorke sa Geološkog što tvrdi da se kaže oBsidijan. To njeno tvrđenje svakako ne umanjuje njenu stručnost u oblasti geologije, ali dj namesto đ kod lingviste koji bi da raspravlja o jezičkim pitanjima u oblasti obrazovanja, svakako da narušava njegov ugled kao stručnjaka. Kog prof. geologije radi se samo (!) o manjku opšte kulture (jer pravopisno ispravno pisanje spada valjda u opštu kulturu), dok se kod ovog drugog radi o falinki u stručnosti. To bi ti isto bilo kao kad bi ti neki lekar rekao da je dobro izaći na minus 10 u majci bez rukava. Kako onda takvom "stručnjaku" da bilo šta veruješ???
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #29 : 14. 06. 2012. у 16.14 »
Govorimo o pitanjima koja se ne tiču pravopisa.

Baucal je psiholog.

Ako govorimo o opštoj kulturi, da li je važnije odnositi se prema ljudima, njihovim idejama i naporima sa razumevanjem i poštovanjem, iako možda ne znaju besprekorno pravopis, ili loviti njihove pravopisne greške i sa tim osnovom nipodaštavati njih, njihove ideje i ukupan napor?

Тагови: