Ево и ја лично да потврдим да ће прегледање изгледати како је горе описано, био сам на семинару пре неки дан. Донекле ми је логично да се не одузме поен ако дете већ зна суштину одговора, али се не може дозволити да напише „вук стефановић караџић“ (или „wOOk sTeFanOWicH KaraDZZich“) и буде за то награђено, како је прописано. Не знам зашто би био проблем да се у таквим случајевима да по пола поена, зашто не увести и ту могућност.
И на нашем семинару ово је изазвало силна негодовања, пале су и тешке речи (мада су се више свађали око дневница
)…
Мени је, на пример, несхватљиво да се правописне грешке изједначују са потпуним игнорисањем правописа и да „вук“ буде изједначено са „Wook“, како медији то презентују и како ми се учинило да си ти потврдио. Wook не може бити признато као одговор јер не знамо како се то чита. А и, руку на срце, вероватнији је одговор
„ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ“ него „вук стефановић караџић“.
Не ради се о награди. Није ученик награђен ако му се призна тачан одговор на задато питање. То је његово елементарно право. Ради се о томе да не буде ускраћен због нечега што није поента теста. Теста, не писменог задатка. А како не постоји могућност да буде заиста награђен додатним поенима за уредност, лепо писање и познавање норме, не треба да буде ни казни.
А овде ионако говоримо о 14-годишњацима, за име света (ово није одговор теби, него је упућено свима који прате тему) и тесту за оцењивање знања које је потребно за стручну спрему НКВ-радника. Они још тај правопис нису ни изучили како ваља, нити ће га, а како видимо на овом форуму, ваљано научити ни са петицом из српског као матуранти гимназије, чак ни као дипломци са филолошког. Заиста ми није јасно како је могуће да се око овога дигла толика фрка и још око једне ствари која заиста јесте есенцијално небитна (правопис).