Аутор тема: Džaba, narode, i forum i sajt…  (Прочитано 74741 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Džaba, narode, i forum i sajt…
« Одговор #90 : 15. 06. 2012. у 21.15 »
Дан-данс се сећам тог наставника (после 44 године) : а, али, него, већ; иако, премда, макар итд,

Dosta je manje godina prošlo, ali i ja pamtim i, pa, te, ni, niti; a, ali, nego, već itd. u potpuno istom redosledu. Ali ne vidim zašto mi je to znanje posebno trebalo u životu. Neki smo bili dovoljno blesavi pa smo sve što je trebalo nabubali, neki smo imali dovoljno sreće u životu pa smo umeli da nešto od tog nabubanog koliko-toliko primenimo da olakšamo sebi u najvećoj meri samo kasnije bubanje drugih stvari, ali sveukupno, iako sam uvek bio odličan đak, zadovoljavajuće razumevanje sveta oko sebe stekao sam tek na fakultetu i to u najvećoj meri sopstvenim zalaganjem (u smislu bavljenja stvarima koja uopšte ne spadaju u kurikulum), a ne zato što sam bio dobar đak, student ili šta slično.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #91 : 15. 06. 2012. у 21.19 »
Нисам скоро гледао програме за основну, али се у пракси ни делић разумевања прочитаног и сл. не вежба.

Огроман број деце није толико лењ колико не жели да се удубљује у оно што се од њега тражи, већ да наштреба напамет решење.

U tome se možemo složiti, ali je pitanje koji su razlozi toga.

Zašto da se udubljujem u nešto kad niti vidim da mi to nešto treba niti će imati ko to da oceni?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #92 : 15. 06. 2012. у 21.41 »
Па сад… У Европи постоји нека сасвим друга врста школе. Неке ствари ми се допадају, неке не. Подучавање се доста заснива на личном искуству — уместо да им причају о позоришту и музеју, воде их у позориште и музеј. Уместо да им причају о биљкама и животињама — воде их у оближњу планину и зоо врт. Сваке недеље имају неке активности. Часови језика подељени су на три нивоа, тј. ђаци су подељени на три нивоа, тако да се не дешава да врло различити нивои седе у истом разреду и на истом часу. Имају веронауку, али у истој их не индоктринирају, него уче не само о католичанству (углавном шта се дешава у Библији, ко је Исус Христос, и сл.), него о свим другим религијама, главним карактеристикама, и сл. Видела сам књигу и заиста сам се пријатно изненадила. Оно што ми се не допада јесте да су много попустљиви — нпр. на свим нивоима, па чак и у основној школи, ђаци могу да пренесу известан број негативних оцена у виши разред, као што је то код нас пракса на факсу (и то не на свим!) Међутим, нпр. и поред тога што је Шпанија једна од ЕУ земаља које навише новца троше на учење страних језика, резултати су међу најгорима у ЕУ. Тако да ни та Европа није ни безгрешна ни а приори боља.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #93 : 16. 06. 2012. у 00.29 »
Можда је пропаст у томе што је образовање постало обавезно. Некад се подразумевало да особа мора да има завршена 4 разреда, након тога 8, па средња школа, а данас се већ као императив намеће и завршен факултет. Не бих да именујем, али све је више мањих факултета са смеровима из неке сиве зоне који не гарантују никакво стручно знање и који су сложеношћу свог програма инфериорнији у односу на јаче гимназије и стручне школе.

Школа је некад било место намењено за оне који са намером долазе јер желе да уче. Данас све чешће личи на место где мора да се буде и где су чак и они ђаци који би, да се не намеће као обавеза, имали воље и жеље да савладавају високе критеријуме, принуђени да је доживљавају као нужно зло.

Не може се рећи да су деца лења и глупа, али, заиста, само се тешка мањина проналази у науци и образовању. А школски систем је намењен за такве, а у исто време обавезан и за све остале, па тиме и принуђен да се њима прилагођава. Неко ко би природно имао капацитета да до 15. године стекне мало напреднија знања из било које области, а сам се активно у том правцу не усмерава (или га родитељи не усмеравају), кроз редовно школовање и редован школски систем за то нема пуно шансе. И будући генијални механичар се осам година замара са основама науке и уметности, није ни чудо што не жели да се у то удубљује јер га то не занима. По његовом критеријуму, није он глуп и лењ, него неки доктор наука који му долази на сервис због најобичнијих глупости, и још га замара баналним и глупим питањима.

Ево једног примера разумевања текста код одраслих, мислим да сасвим фино то илуструје. У питању је талентовани спортиста коме школски систем једино може да набије комплекс ниже вредности:

http://www.youtube.com/watch?v=e91PYwdshAk

Обратите пажњу на атмосферу и на то колико се уопште не разликује од атмосфере на стварном часу. У питању су одрасли, зрели и професионално остварени људи.
« Последња измена: 16. 06. 2012. у 00.33 Belopoljanski »

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
« Одговор #94 : 16. 06. 2012. у 00.50 »
Možda i ne shvatam šta si gornjom porukom hteo da (po)kažeš. Inteligentni i učenju skloni pojedinci oduvek služe za sprdnju na temu toga što imaju dve leve noge za fudbal (ili ih on i ne interesuje) ili su pak preterano povučeni da bi se nametnuli suprotnom polu.

Ti zbilja sažaljevaš "jadnog talentovanog fudbalera" koji je zarađivao milione funti zato što je izložen sprdnji na račun svoje neobrazovanosti i mentalne zabagrelosti?
« Последња измена: 16. 06. 2012. у 01.26 Farenhajt »

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #96 : 16. 06. 2012. у 09.55 »
на питање који је главни лик “Горског вијенца” одговор је владика Данило. Одговор ће се признати као тачан и ако ученик напише “Владика Данило” или чак “владика данило”.

А у Правопису (т. 42):

Цитат
Великим словом пишу се имена из уметничких дела (нпр., из књижевности и филмова)…
Мајка Јевросима, Мајка Југовића, Косовка Девојка, Старина Новак, Стари Вујадин, Сестра Батрићева, Сват Црногорац (из „Горског вијенца“), Кир Јања, Фра Брне …, Милић Барјактар, Муса Џенерал

Ко је писменији: „неписмени“ ђак који напише Владика Данило или „писмени“ новинар са владика Данило? :D

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац

Ван мреже Astijanaks

• Старији члан
  • Поруке: 202
« Одговор #98 : 16. 06. 2012. у 12.02 »
на питање који је главни лик “Горског вијенца” одговор је владика Данило. Одговор ће се признати као тачан и ако ученик напише “Владика Данило” или чак “владика данило”.

А у Правопису (т. 42):

Цитат
Великим словом пишу се имена из уметничких дела (нпр., из књижевности и филмова)…
Мајка Јевросима, Мајка Југовића, Косовка Девојка, Старина Новак, Стари Вујадин, Сестра Батрићева, Сват Црногорац (из „Горског вијенца“), Кир Јања, Фра Брне …, Милић Барјактар, Муса Џенерал

Ко је писменији: „неписмени“ ђак који напише Владика Данило или „писмени“ новинар са владика Данило? :D

То је јасно.

Но шта је с улицама? Је ли Мајка Јевросима стварно постојала? С обзиром да Марко Мр̏ња̄вчевић јесте, и да га је неко морао родити, мајка Алана, је ли Улица мајке Јевросиме или Улица Мајке Јевросиме?

:blush:

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #99 : 16. 06. 2012. у 12.28 »
Када читам те линкове по штампи, форумима и коментаре оданде, одмах се сетим овога:

http://vukajlija.com/zabava/posteri/110852

Свако је стручњак за све.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #100 : 16. 06. 2012. у 12.36 »
Ne želiš valjda da ovu raspravu okreneš na sprdnju, tim referencama na Vukajliju?

Mi ovde upravo želimo da spasemo Srbiju (koliko smo u stanju) od mediokritetstva, a ti bi izgleda veselo da mu se prepustiš? Nije mi to baš jasno.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #101 : 16. 06. 2012. у 15.13 »
Када читам те линкове по штампи, форумима и коментаре оданде, одмах се сетим овога:

Ali komentari su umiranje. [lol]

Ван мреже Astijanaks

• Старији члан
  • Поруке: 202
« Одговор #102 : 16. 06. 2012. у 15.48 »

Сетиш се биквадратне једначине?

[lol]

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #103 : 16. 06. 2012. у 17.26 »
Ma ništa me ne čudi kad im moderatori objavljuju ovakve komentare:

Цитат
(петак, 15. јун 2012, 09:01)
Срба [нерегистровани]   пошаљи одговор
Невероватно истинито!
Свака част на тексту, али будимо реални, ништа није необично да се не зна српски језик када нам речник и правопис пишу Клајн и Шипка, а не неки Ђорђевић, Јовановић и сл.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #104 : 16. 06. 2012. у 17.38 »
Momci, vrnimo se na temu, a to je navodna odluka da se tolerišu pravopisne greške na prijemnom.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: