Аутор тема: Пријемни испит на Филозофском фак. у Нишу  (Прочитано 10781 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Толико смо причали о пријемном за средњу школу. Мени није ни пало на памет да би се дилетантизам као што је на пријемном у Нишу реално могао очекивати.

Прво, погледајте тест опште културе на Филозофском факултету, за смер филозофије (обратити пажњу на последње питање):
http://www.filfak.ni.ac.rs/dokumenti/prijemni/2012/kjuc/Filozofija%20test%20OI%202012.pdf

Затим, на тесту из српског у сваком питању пише ОсвојИте 1 поен и сл.
На тесту из књижевности уместо заграде код разврставања по тачкама користе косу црту:
А/
Б/
В/

Именице женидба и удадба имају као творбену основу ______?
Не, одговор није ни глагол, ни женит-, удат-, ни глаголска основа, већ само и једино крњи инфинитив (!).

Од понуђених језика македонски, бугарски, српски, старословенски, руски треба пронаћи уљеза. Одговор је само руски (пошто није јужнословенски). Паметном аутору није пало на памет да је и старословенски уљез, пошто је једини мртви језик.

Најсмешније је, ваљда, ово: Конгруентни атрибут исказан именицом назива се ________? Они који су помислили да конгруентни (= придевски) атрибут мора да буде изражен придевском речју (придевом, заменицом, бројем) — варају се. Код Нишлија је одговор атрибутив, тј. именички атрибут. Дакле, излази смислени закључак: Придевски атрибут … назива се именички атрибут. [pljes]

И такви школују будуће наставнике српског језика и научнике. [bua]

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
Прво, погледајте тест опште културе на Филозофском факултету, за смер филозофије
ЦЕО тест је идиотизам на н-ти! Настрану што треба слушати (!) Карлеушу да би се могло одговорити на последње питање, треба још и гледати холивудске трећеразредне којештарије да би се научило ко је Питер Паркер, или бити читалац фан-магазина да би знало који се састав разишао. Све саме кључне информације за будуће филозофе. 

Постоји амерички игра  "Trivia" чија је суштина у памћењу гомиле безвредних података , вероватно је тест узет одатле.

Још нешто: шта је то "општа култура", ко је "опште културан", а ко "опште некултуран"? И шта тај тест заправо мери? Шерлок Холмс није знао колико има планета у Сунчевом систему, али је знао све о отровима и траговима пепела од цигарета. Је ли он био културан, или није?

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
ЦЕО тест је идиотизам на н-ти! Настрану што треба слушати (!) Карлеушу да би се могло одговорити на последње питање, треба још и гледати холивудске трећеразредне којештарије да би се научило ко је Питер Паркер, или бити читалац фан-магазина да би знало који се састав разишао. Све саме кључне информације за будуће филозофе…

Videla sam negde ovu foru s pitanjem u vezi s Karleušom. Možda je pitanje ključno. Mislim da bi moglo da nosi minus poene, i tako služilo za eliminaciju potencijalnih obrazovlaca naroda. Sad kad vidim da ima pitanja i u vezi s drugim, po mom mišljenju, nebitnim stvarima, sumnjam u svoju teoriju.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
:) То би била стварно добра фора, направити тест за елиминацију не-филозофа: ко га положи, сигурно није није ни за какве студије. 

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
21.  Пречник прве Звезде смрти јесте:

А) 49 км
Б) 160 км
В) 900 км

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
Poznajem neke normalne ljude koji vole Ratove zvezda, ali čisto sumnjam da bi i oni mogli da daju odgovor na ovo pitanje. Kad sam ja pre par decenija polagala test opšte kulture, trebalo je da se zna koja porodica je osnovala Politiku i slično. Ovo s Ratovima zvezda je preopšta kultura.

Evo Gugl kaže 140km.  :-/
« Последња измена: 7. 07. 2012. у 16.55 Jelen@ »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
Majke mi:

https://www.google.rs/#hl=sr&output=search&sclient=psy-ab&q=zvezda+smrti+precnik&oq=zvezda+smrti+precnik&gs_l=hp.3…612.3943.0.4341.20.19.0.0.0.0.560.3346.8j6j1j3j0j1.19.0…0.0.ELdb6IqjuNk&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=cca68f8de44b1582&biw=1280&bih=709

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
[ccc] http://starwars.wikia.com/wiki/Death_Star#Behind_the_scenes

Ne mogu da se načudim da neko zaista ispituje učenike o vjeroispovijesti Toma Hanksa ili o Spider-Manu.

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
Dobro, ovaj tvoj sajt je merodavniji. Samo sam ukucala zvazda smrti prečnik i skenirala da je na svim linkovima 140km. Volela bih i ja da znam kome je još bitna veroispovest Toma Henksa, koliko je to ikome potrebno i da li je to stvarno deo ičije opšte kulture.

… Затим, на тесту из српског у сваком питању пише ОсвојИте 1 поен и сл.

Ovo sad detaljnije pročitah. Hm, pa lak je odgovor: ne čujemo li to u nekim reklamama? I ponoviću tvrdnju nastavnika i profesora da se oni koji su studirali književnost na faksu, nisu baš previše zamajavali gramatikom i pravopisom. I obratno. Ne moraju baš sve da znaju, jel? :-/
S druge strane, puno je ljudi koji nemaju nikakav jezički priručnik u kom bi proverili tačnost onoga što svakoga dana čuju. Pošto se ova glupost svakodnevno ponavlja na televiziji, sasvim bi bilo poželjno da uđe u normu, jer je previše ljudi koristi.

Ovakva uputstva nisam videla ni u testovima za đake-prvake. Da nije preterano?
« Последња измена: 7. 07. 2012. у 20.55 Jelen@ »

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
Verovatno će u procesu spontane simplifikacije gramatike sve to za dvadesetak godina da se ujednači na -ji. Isuviše je komplikovano u svakodnevnoj komunikaciji gledati da li je neki vokal dug ili kratak (pogotovu što se vokalske dužine drastično razlikuju od kraja do kraja Srbije).

Sigurno. Ipak, dokle god to ne postane deo norme, nije na odmet da, bar neko ko je asistent ili profesor na dotičnom fakultetu (sastvljač ispitnih pitanja), poznaje važeča pravila.
Narod ne mora, a njima je struka.
Pretpostavljam da će za sve biti kriva sekretarica koja je to prekucavala. :)

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Оно бих пре назвао тестом познавања популарне културе, него тестом опште информисаности.

Не толико давно, тест опште информисаности је бодовао знања из различитих научних области, књижевности, туђих националних историја и сл., а не познавање репертоара Мире Шкорић (или Партибрејкерса, сасвим небитно који аспект популарне културе је у питању), броја постигутих голова на последњем светском првенству у фудбалу или имена главних јунака из тренутно актуелних холивудских филмова.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
СОДОМА И ГОМОРА

Ајмо нос уз нос,
жене са женама,
мушкарци са мушкарцима,
курве с курвама,
клинке са маторцима,
Содома, Гомора.

Содома, Гомора,
ту девицама није до чедности,
ту блицевима није до светлости,
ту све почиње на слово Ј
ј… ј… ј… је…

Ту Рускињама није до Путина,
ту се пије „Кристал“ са бутина.
Само за оне изнад дванаест година,
ј… ј… ј… је…

Пуста анестезија,
још мало бих додала.
Стиже анестезија,
у паклу смо ти и ја.

УПУТСТВО ЗА ОБРАДУ

1. Прочитати песму наглас и поразговарати о утисцима.
2. Како доживљаваш ову песму и каква осећања она буди о теби?
3. Шта мислиш која је порука аутора песме?
4. Да ли мислиш да је позив „Само за оне изнад дванаест година“ позив на пуко разуздано понашање или провокативан позив на признање индивидуалности млађих тинејџера?
5. Примећујеш ли у овој песми ноту ироније? Да ли Содому и Гомору овде треба схватити у традиционалном смислу или као симбол противљења негативним предрасудама укорењеним у традиционалном?
6. Како доживљаваш позив „Мушкарци са мушкарцима, жене са женама“ и зашто?
7. На шта се у овој песми односи слово „ј“?
8. Наведи најмање три ставке по којима је познавање ове песме мерило добре опште информисаности.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
Carski.  [thumbsup]

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
Poruke vezane za imperativ glagola osvojiti premeštene u potforum "Norma pod lupom"

Тагови: