Аутор тема: Zajedno  (Прочитано 10464 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Nedda

• Члан
  • Поруке: 141
    • Српски ми је матерњи језик
Zajedno
« : 28. 07. 2012. у 12.23 »
Da li neko može da mi objasni da li postoje neki slučajevi kad upotreba ove reči nije opravdana?
Čini mi se da često viđam, na primer, Pera Perić je zajedno sa svojom suprugom otišao na more. Zar Pera Perić je otišao sa suprugom na more ne podrazumeva da su otišli zajedno?

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
Одг.: Zajedno
« Одговор #1 : 28. 07. 2012. у 12.41 »
Meni to deluje da se posebno naglašava činjenica da on nije otišao na more sam nego sa suprugom.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #2 : 28. 07. 2012. у 13.17 »
Прва реченица за мене је непотребно гомилање речи према енглеском моделу "togehter with his wife", мада мислим да је и ту "togehter" вишак. У српском, не можеш "ићи с неким" негде, ако не идете заједно. Друга реченица сигурно описује да су заједно отишли на море.

Поред тога, "својом супругом"  оправдано је само ако хоћемо да истакнемо нешто специфично ("СВОЈОМ супругом" или "својом СУПРУГОМ", зависно шта се истиче). 

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
« Одговор #3 : 28. 07. 2012. у 13.20 »
Jeste pleonastično u navedenoj rečenici, a željeni akcenat može se postići i drugačije, npr. redom reči: Pera Perić je na more otišao sa suprugom.

S druge strane, smisao izjave ipak može biti u reči "zajedno", kao u ovakvoj rečenici: "Pera Perić je, za razliku od prošlogodišnjih odvojenih putovanja, ove godine otišao na more zajedno sa suprugom."

Možda je "grđi" višak u rečenici zapravo zamenica "svojom"?

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #4 : 28. 07. 2012. у 15.20 »
Rekcija i kongruencija su za mene nepotrebno gomilanje slogova i opterećenje kognitivnih kapaciteta. Pored toga, i pomoćni glagol je u perfektu sasvim nepotreban. Takođe, i reč supruga je nepotrebna jer imamo reč žena. Prema tome, najbolje je Pera Perić sa žena otišao na more[zviz]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #5 : 28. 07. 2012. у 18.01 »
Rekcija i kongruencija su za mene nepotrebno gomilanje slogova i opterećenje kognitivnih kapaciteta. Pored toga, i pomoćni glagol je u perfektu sasvim nepotreban. Takođe, i reč supruga je nepotrebna jer imamo reč žena. Prema tome, najbolje je Pera Perić sa žena otišao na more[zviz]
:like:

Tačno tako. Nije svaki pleonazam loš. Pleonazmi imaju svoju funkciju. Ovo je jedna od onih "nije zadnji nego poslednji.".

Drugim rečima, ništa ne fali rečenici.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #6 : 28. 07. 2012. у 18.18 »
Може још боље: "Ја сам са својим сином мојим сопственим аутом отишао на море".

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #7 : 28. 07. 2012. у 18.22 »
Možda je "grđi" višak u rečenici zapravo zamenica "svojom"?
Ovo mi se jedino čini kao realna zamerka. Danas su svi toliko pod uticajem engleskog da turaju te prisvojne zamenice svuda, i gde im jeste i gde im nije mesto. Ovde je barem dobro odabrana (svojom), što često nije slučaj (običnije je naići na "njegovom", što je možda i najgrđe).

Ван мреже Nedda

• Члан
  • Поруке: 141
« Одговор #8 : 29. 07. 2012. у 02.05 »
Ne bih se složila da je sa svojom suprugom višak, to jest može i ne mora da stoji. Kad bi stajalo, značilo bi da se naglašava (dakle, ne ide sa komšijinom ženom). S druge strane, kad ne bi stajalo, podrazumevalo bi se da mu društvo pravi njegova supruga.

No, za razliku od prethodnih putovanja na koja je išao sam, ovog leta putuje (zajedno) sa suprugom. Svojom suprugom.  ;)
Stvarno ne primećujem nikakvu razliku kad se ovo zajedno ne bi koristilo. Naglašavanje samo po sebi u ovom primeru mi zaista loše zvuči.  [neznam]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #9 : 29. 07. 2012. у 03.27 »
Pa nema neke razlike. Isto je kao i to  svojom. Samo se naglašava da je išao ZAJEDNO sa njom, isto kao što svojom naglašava da je njegova supruga u pitanju, a ne komšijina. U govoru bi verovatno to "zajedno" bilo nekako naglašenije od ostalog dela rečenice.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #10 : 29. 07. 2012. у 12.21 »
Ne bih se složila da je sa svojom suprugom višak, to jest može i ne mora da stoji. Kad bi stajalo, značilo bi da se naglašava (dakle, ne ide sa komšijinom ženom). S druge strane, kad ne bi stajalo, podrazumevalo bi se da mu društvo pravi njegova supruga.

No, za razliku od prethodnih putovanja na koja je išao sam, ovog leta putuje (zajedno) sa suprugom. Svojom suprugom.  ;)
Stvarno ne primećujem nikakvu razliku kad se ovo zajedno ne bi koristilo. Naglašavanje samo po sebi u ovom primeru mi zaista loše zvuči.  [neznam]

Mislim da se ipak - da li zbog tradicije ili prirode stvari ili čega god - u nedostatku drugih odredbi podrazumeva da stvari obavljamo sa SVOJIM suprugama odn. supruzima :) a ako to nije slučaj, onda će se naglasiti "s TUĐOM suprugom".

Štaviše, ako to "svojom" izostane, onda je moguće naglasak napraviti i tako da smisao bude "sa suprugom, a ne s ljubavnicom". Pardon, "svojom ljubavnicom" ;)

@Bruni: to što "nije svaki pleonazam loš" znači da (a) sad više nijedan pleonazam nije loš i (b1) svi smo ovde stručni da ocenjujemo koji jeste a koji nije ili pak (b2) sve to podleže ličnom utisku, mišljenju, proceni i t. sl.?

@vukvuk: izvanredno konstruktivan pristup diskusiji.
« Последња измена: 29. 07. 2012. у 12.32 Бруни »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #11 : 29. 07. 2012. у 12.34 »
Цитат
@Bruni: to što "nije svaki pleonazam loš" znači da (a) sad više nijedan pleonazam nije loš i (b1) svi smo ovde stručni da ocenjujemo koji jeste a koji nije ili pak (b2) sve to podleže ličnom utisku, mišljenju, proceni i t. sl.?

Ни један од понуђених одговора.  [fsmile] А већ одговорих на то питање — наглашавање, које донекле зависи и од самог говорника. За такве ствари нема чврстих правила.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #12 : 29. 07. 2012. у 21.04 »
Цитат

Ни један од понуђених одговора.  [fsmile] А већ одговорих на то питање —  наглашавање, које донекле зависи и од самог говорника. За такве ствари нема чврстих правила.

Umesto što jedva čekaš da mi (s osmehom na usnama) spustiš da, eto, nisam u pravu, proučider opciju b2 pa vidi da li je to i dalje "nijedan od ponuđenih odgovora" :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #13 : 29. 07. 2012. у 22.00 »
Umesto što jedva čekaš da mi (s osmehom na usnama) spustiš da, eto, nisam u pravu, proučider opciju b2 pa vidi da li je to i dalje "nijedan od ponuđenih odgovora" :)
Ne nije. Sloboda ličnog mišljenja nije neograničena. Ili ja ipak grešim, i postoji neko čvrsto pravilo kad je pleonazam ok a kad nije? Ako je tako, molim te mi navedi to pravilo. Kao što ti je Duja već jednom rekao, ja ću ti ponoviti, jer i za mene isto važi: apsolutno mi nije stalo da budem ja u pravu., nego da razmenimo korisne informacije. Dakle, ako takvo pravilo postoji, molim te da ga čujemo.

I budi ljubazan i pokušaj da se uzdržiš od ličnih komentara, jer koliko mi se čini, ni tebe niko  nije komentarisao, pa nemoj ni ti druge.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
« Одговор #14 : 31. 07. 2012. у 15.25 »
Baš kao što bih ja voleo da čujem pravilo po kome se određuje šta jeste dobar pleonazam, jer ovde vas dvoje zastupate tezu da ovo jeste dobar pleonazam. (Ali sam uveren da je to samo povlađivanje ličnoj navici u govoru - ti i vukvuk tako govorite, ergo dobro je tako govoriti). Ničiju ličnu naviku niti želju tipa "e ja ovo moram da naglasim (kako mi padne na pamet) pa nek se svet prevrne" nećemo uzimati u obzir ako govorimo o standardu. U kolokvijali može šta hoćeš, ali se ovde njome ne bavimo.

Elem, pošto su pleonazmi i redundancije u najmanju ruku problematična, a često i nepoželjna pojava u standardu (prelistaj svaku vrstu literature na tu temu), ostaje na vama, koji branite reč "zajedno", da dokažete da je ovde pleonazam umestan, a ne na meni da dokazujem da nije.

Тагови: