Аутор тема: Crimpable hooks  (Прочитано 3068 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
Crimpable hooks
« : 1. 08. 2012. у 23.40 »
>>Mod:Izdvojeno odavde.<<

Prema rečnicima, crimp bi bilo nešto talasasto, ili nešto što ima neke veze sa preprekama. Evo ovde značenja.
У техници, to crimp се користи да означи израду једне врсте нераскидивог споја путем  деформације радног предмета. Постоји специјалан алат којим се то ради, просто се два предмета убаце у алат, затим се стисну неком силом - и спој је готов. Пример је израда каблова за телефонске прикључке или жичну компјутерску мрежу: обради се крај кабла, на њега се навуче конектор, то се убаци заједно у кримп-клешта, стисне - и добија се готов кабл.  Други пример је уградња разних врста завршетака на црева, на пример за водокотлиће, или за гас. То се исто ради кримповањем. Дакле, ортодонти користе кукице које се кримпују.
« Последња измена: 2. 08. 2012. у 00.10 Бруни »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Crimpable hooks
« Одговор #1 : 1. 08. 2012. у 23.43 »
Kako to misliš, spoje ih zauvek? Te kukice se mogu skinuti. Zapravo, skidaju se kad obave svoj posao.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #2 : 1. 08. 2012. у 23.54 »
Оно о чему прича Раде код нас се зове пертловање. У жаргону мајстора металаца, посебно лимара.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #3 : 1. 08. 2012. у 23.59 »
Скину их са жице, или их изваде из уста? Да ли је сам спој кукице и жице растављив? Шта год да је, нисам ортодонт, па не знам њихов начин рада, али примери које сам дао су тачни. Могуће је да to crimp има више значења, сигурно је да то што каже Webster није ово значење о којем ми причамо.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #4 : 2. 08. 2012. у 00.05 »
Možda su tačni za sve ostalo osim za ortodonciju. Da, te kukice se stavljaju i skidaju po potrebi. U principu, jedna žica treba da izdrži ceo tretman, osim ako ne treba da se menja po debljini, vrsti metala, dijametru i sl. Kukice mogu da posluže samo za deo tretmana, tako da kad se to završi, onda se tretman nastavlja samo bez kukica, već se po potrebi dodaju druga pomagala…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #5 : 2. 08. 2012. у 00.06 »
Оно о чему прича Раде код нас се зове пертловање. У жаргону мајстора металаца, посебно лимара.
Не то је баш кримповање. Пертловање је спајање два комада лима савијањем крајева, Тако су се некад правили чункови за шпорет. Разлика је у томе, што код кримповања можеш да узмеш два врло разнородна предмета, као што су поменути кабл и конектор, а код пертловања у питању је увек метал.

Имам неколико кримп-клешта, ако коме треба какав кабл :) Оваква: http://www.philohome.com/crimp/crimp.htm

За пертловање има овде: http://drugasansa.rs/wp-content/uploads/2011/05/Obuka-za-gradjevinskog-limara.pdf
« Последња измена: 2. 08. 2012. у 00.26 rade »

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #6 : 2. 08. 2012. у 08.51 »
Ми смо то користили мало шире, не само за лимове, али у сваком случају се остварује нераскидиви спој.

Тагови: