Аутор тема: Ауторитаран/ауторитативан  (Прочитано 17864 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Још на В. било је питање:

Цитат
Često sam nailazila na reč "autoritaran" u značenju "autoritativan", ali mi se čini da ova reč ima upravo suprotno značenje, u smislu "podložan autoritetu". Jesam li u pravu?

и Контра је одговорила, цитирајући К–Ш:

Цитат
Nisi, bar ne tako kako si protumačila; reči imaju različito značenje, ali ne takvo.
Autoritaran je onaj koji zahteva slepo pokoravanje autoritetu, vlastima.
Autoritativan je onaj koji ima autoriteta, ugledan, poštovan, merodavan.

Из психологије се зна да је ауторитарна личност она која се покорава ауторитетима/властима, тако да у том смислу заиста јесте некакав  антоним од, нпр., ауторитативне личности (што није званични термин).

РСЈ даје ауторитаран ’који је заснован на слепом, поданичком потчињавању властима’ и ауторитативан ’који се заснива на ауторитету, меродаван; који има ауторитета; угледа, уважен; самоуверен’. Верујем да би прву одредницу, ради аналогије с другом (уп. подвучено), требало допунити значењем ’који се слепо потчињава властима’.

Шта ви мислите о томе и с којим значењем користите реч ауторитаран?

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Ауторитаран/ауторитативан
« Одговор #1 : 3. 08. 2012. у 13.33 »
Autoritaran (authoritarian) — koji se zasniva na slepom obožavanju autoriteta: autoritarna država, autoritarna ličnost (preneseno).

Autoritativan (authoritative) — koji uživa autoritet: autoritativan glas, autoritativan izvor.

Ja tako razumem.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #2 : 3. 08. 2012. у 13.39 »
Ja isto. Dakle, autoritarna ličnost jeste ona koja se pokorava autoritarnom vladaru, ali je i on sam autoritarna ličnost. Možda zvuči kontradiktorno na prvu loptu, ali ovom rečju pre svega opisujemo mentalni sklop.

Autoritativan ima samo pozitivno ili neutralno značenje.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #3 : 3. 08. 2012. у 13.54 »
Autoritaran (authoritarian) — koji se zasniva na slepom obožavanju autoriteta: autoritarna država, autoritarna ličnost (preneseno).

Autoritativan (authoritative) — koji uživa autoritet: autoritativan glas, autoritativan izvor.

Ja tako razumem.

И ја слично, само бих рекао да и значење ’који ужива ауторитет’ има према себи ’који се заснива на ауторитету’, што имамо у примеру ауторитативан владар (не само ’који има ауторитет, него ’чија је владавина заснована ауторитету’ (РСЈ), уп. апсолутистички владар или сл.).

Која је онда фактичка разлика између Дујиног ауторитарног владара и мог ауторитативног?

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #4 : 3. 08. 2012. у 14.00 »
Autoritativan vladar bi bila, recimo, Thatcher. Autoritarni vladari su Hitler i Mussolini.

Razlika bi bila u tome da se vlast autoritativnog vladara zasniva na slobodnom prihvatanju njegovog autoriteta, dok autoritarni vladar zahteva slepo potčinjavanje sopstvenoj vlasti.

Ali mislim da se mnogo ređe, ako uopšte, govori o autoritativnim vlastima i vladarima, u poređenju sa autoritarnim vladarima i vlastima.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #5 : 3. 08. 2012. у 14.03 »
Да, можда у ауторитаран постоји и сема ’страх од ауторитета’.

Ван мреже Farenhajt

• Староседелац
  • Поруке: 754
  • Говорим: engleski, delimično francuski i ruski
« Одговор #6 : 3. 08. 2012. у 17.43 »
Autoritarna ličnost je dvoguba u tom pogledu. Jeste da se spremno pokorava natčinjenima, ali je i surova prema potčinjenima (otprilike, stereotipna predstava čuvarke u nacističkom ženskom logoru, ili u novije vreme, beskompromisnog laktaroša u firmi). Dakle, u odgovarajućim okolnostima može postati i spreman "rob" i surov tiranin - a može to biti i istovremeno.

Тагови: