Аутор тема: Надоградити, надградити и доградити  (Прочитано 6784 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
Које су разлике у значењу? Мислим да је Џо на Вокабулару помињао да је овај префикс на- у надоградити плеонастичан. Може ли нека потврда из литературе? Морам да убедим некога. :D

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Надоградити, надградити и доградити
« Одговор #1 : 11. 08. 2012. у 09.51 »
Ја сам био уверен да тога има код Клајна, међутим, не налазим. Сад сам нашао у Једнотомнику да је надоградња потпуно легитимна, тако да слободно можеш заборавити шта сам причао. ;)
(:blush:)

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #2 : 11. 08. 2012. у 09.54 »
У рачунарском значењу нема разлика у значењу, мада се ту, мислим, надградња, надградити најређе употребљава, а РМС бележи све три речи са сличним значењима (доградити ’довршити градњу’, надоградити ’доградити, изградити изнад чега већ саграђеног’, надградити ’подићи нешто на чему, изнад чега’).
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #3 : 11. 08. 2012. у 10.01 »
Е, нека си погрешио, Џо. Да и то видим. [thumbsup] Хвала на одговорима.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #4 : 11. 08. 2012. у 10.42 »
(доградити ’довршити градњу’,
Не би ми пало на памет да "доградити" употребим у овом значењу. Најчешће сам то чуо као "додати нешто на постојећи објекат": "Кућа ми је постала тесна, мораћу да доградим још једно крило"; "Доградио сам још један спрат", "Доградили смо котларницу уз кућу, па се сад сами грејемо".

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #5 : 9. 10. 2012. у 23.19 »
Ја сам био уверен да тога има код Клајна, међутим, не налазим. Сад сам нашао у Једнотомнику да је надоградња потпуно легитимна, тако да слободно можеш заборавити шта сам причао. ;)
(:blush:)

E, Džo, mis’im stvaarno! Upravo sam ispljuvala drugaricu na račun onoga što smo na Vok. pričali na ovu temu. :hehe: Setila sam se da sam u jednom trenutku imala tu nedoumicu, te odem i kopiram joj link. Sad moram trkom na FB da joj se javno izvinim. [bonk] Mada, kad je pročitala našu diskusiju, njen komentar je bio sledeći: "Nadgradnja je pravilnije za građevinske radove a nadogradnja za estetske" :D

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #6 : 10. 10. 2012. у 09.09 »
… Mada, kad je pročitala našu diskusiju, njen komentar je bio sledeći: "Nadgradnja je pravilnije za građevinske radove a nadogradnja za estetske" :D

Нека прочита мало политичку економију, тамо се говори о "друштвеној бази" и "друштвеној надградњи", и видеће да та надградња нема везе с грађевином. Естетски радови - мисли ли на пумпање груди и усана? Надоградња јесте, али о естетици боље да не говоримо :)

Тагови: