Аутор тема: Turcizmi  (Прочитано 4231 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
Turcizmi
« : 26. 09. 2012. у 12.19 »
Zdravo svima! Pošto je Srbija vrlo dugo bila pod turskom vlasti, normalno je da ima puno riječi iz osmanskog turskog (točnije je reći orijentalizmi jer mnogi od tih riječi zapravo potječu iz drugij orijentalskih jezika, a osmanski turski je bio samo posrednik).  Mislim da srpski ima otprilike orijentalizama koliko i ostali slovenski narodi koji su bili pod turskom vladom. Jesam li u pravu?
Postoji li neki poseban odnos prema orijentalizmima u srpskom? Je li bila politika ograničavanja njihove upotrebe nakon oslobođenja Srbije? To je nekako bilo u Bugarskoj nakon 1878.
Nisam znao da isto pitanje izaziva tako mnogo polemika kod Hrvata. Kako je kod vas?
Uzgred, koji slovenski jezik na Balkanu ima najviše orijentalizama? Lako je pretpostaviti da je bosanski, ali neki kažu da je makedonski jer su oni najduže bili pod osmanskom vlasti.
Hvala unaprijed!

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • www.sftim.com
Одг.: Turcizmi
« Одговор #1 : 26. 09. 2012. у 13.19 »
Морам признати да сам веома изненађен. Појма нисам имао да се Хрвати толико међусобно препуцавају око тога ко је већи Хрват и да то има везе са тим одакле је ко.
Да цитирам једног учесника орлинове теме:
Цитат
Autor teme najvjerojatnije nije znao koliko smo mi regionalno podjeljeno društvo i kolike će konflikte ova tema stvoriti.
Очито ни ја нисам знао.  [iznenadjen] Никада нисам видео да се ми у Србији овако препуцавамо по основу порекла. Можемо да се завитлавамо са падежи и разни локализми али да неко каже да је саговорник мање Србин зато што је из _______ (било који српски крај)… [bljak]

Што се турцизама тиче, баш_баш не волЕм Османлије и најволЕм да говорим чист српски али кад се мало загребе, у малне свакој реченици нађе се понеки турцизам па сам одустао од ћорава посла (само)чишећења српског. [pardon] :D

Не знам да ли је после другог устанка постојала званична политика замене турцизама али Срби су у годинама стицања све веће самоуправе тежили европеизацији па су, претпостављам, турцизми спонтано бивали замењени другим речима, где је то било могуће.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 26. 09. 2012. у 13.25 »
Molila bih samo da se ne širi tema o Hrvatima i njihovim prepucavanjima, jer to nije predmet ove teme. A Orlina bih molila da ne linkuje na druge forume bez neke preke potrebe (što u ovom slučaju nije bilo neophodno).
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
    • www.sftim.com
« Одговор #3 : 26. 09. 2012. у 13.34 »
Извини Бруни, само сам стварно шокиран.
Свестан сам да причи о томе није овде место па слободно бриши.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #4 : 26. 09. 2012. у 13.39 »
A Orlina bih molila da ne linkuje na druge forume bez neke preke potrebe (što u ovom slučaju nije bilo neophodno).
Kako bih mogao na drugi način pokazati što se dogodilo nakon toga što sam postavio isto pitanje? Nek svaki može sam vidjeti.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #5 : 26. 09. 2012. у 14.23 »
A Orlina bih molila da ne linkuje na druge forume bez neke preke potrebe (što u ovom slučaju nije bilo neophodno).
Kako bih mogao na drugi način pokazati što se dogodilo nakon toga što sam postavio isto pitanje? Nek svaki može sam vidjeti.
Tema je "Turcizmi u srpskom" a ne "Hrvatske razmirice u vezi sa turcizmima u hrvatskom", koja bi, inače, bila apsolutno van okvira teme celokupnog SJA, te bi bila odmah zaključana. Šta se tamo dešava, nas apsolutno ne interesuje, niti je od važnosti za ovu temu. Stoga, dosta s polemikama koje nemaju veze s temom i vratite se na TEMU: Turcizmi u srpskom.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: