Аутор тема: Profiling and mugshots  (Прочитано 7485 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Profiling and mugshots
« : 28. 09. 2012. у 12.27 »
Цитат
Dr Tarrin Wills, of the University of Aberdeen, said medieval chroniclers ‘profiled’ notorious criminals by giving detailed descriptions of their build, hair and facial features in a similar way to today’s police mugshots

Profiling i mugshots mi zadaju muke.

Da li mi uopšte imamo svoju reč, ili koristimo englesku? Profajling? Profiliranje? Profajler (onaj koji izrađuje te profile). Ovo bi se odnosilo na npr. ono što rade momci i devojke iz serije Zločinački umovi (Criminal Minds).

mugshot bi bio kriminološki profil, ali nisam sigurna da li se radi o konkretnoj slici ili o opisu fizičkih karakteristika kriminalca.

Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
Одг.: Profiling and mugshots
« Одговор #1 : 28. 09. 2012. у 13.15 »
Zar mugshots nisu one policijske fotografije (kad držiš onu tablu sa brojem i slikaju te spreda i sa strane)?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 28. 09. 2012. у 13.43 »
Pa to sam i ja mislila, ali me je ovaj tekst naveo na sumnju…

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #3 : 28. 09. 2012. у 15.52 »
Profiling, profiler je kod nas obično profajling, profajler. U formalnom kontekstu, može se koristiti i forenzički psiholog, mada mislim da to nisu potpuni sinonimi, tj. da je preklapanje samo delimično (profajler ne mora nužno biti psiholog po struci).

Koliko ja znam, mugshot jeste isključivo policijska fotografija. Iz konteksta, rekao bih da je autorka mislila na policijsku skicu, http://en.wikipedia.org/wiki/Facial_composite.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #4 : 28. 09. 2012. у 16.01 »
Ali njoj treba glagol. Ja bih prosto stavio pravili (izrađivali) profile ili nešto slično.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #5 : 28. 09. 2012. у 16.14 »
Ma, treba mi sve :D . Često sam se to pitala kad god gledam ovu seriju… Počesto vidim da se za neke novije izraze (posebno za koje sam saznala nakon mog preseljenja u Espanju) koriste i dalje eng. reči. Eto pre neko veče, pitam brata kako se na srpskom kaže ovaj novi tip televizora što je tanak. Na španskom je pantalla plana. Ravan ekran. A on ni pet ni šest, nego: flat screen.  [fgrrr]

A što se samog teksta tiče, mislim da sam tako nešto i uradila: izrađivanje profila ili tako nešto.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #6 : 28. 09. 2012. у 16.18 »
Pa postoji glagol profilisati, ali mi nešto ne pasuje u ovoj rečenici. Profajler valjda profajlira, đavo bi ga znao. Verovatno je najbolje zaobići problem i iskoristiti neku sintagmu tipa izrađuje profil ličnosti, ili kriminalni profil.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #7 : 28. 09. 2012. у 16.24 »
Na španskom je pantalla plana. Ravan ekran. A on ni pet ni šest, nego: flat screen.

Pa koristi se i kod nas televizor sa ravnim ekranom, kao što se koristi i telefon s ekranom osetljivim na dodir, ali se neformalno govori flet-skrin, tač-skrin.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #8 : 29. 09. 2012. у 00.19 »
Pa ja to nisam znala, jer se to pojavilo nakon mog odlaska iz Serbije… S tim što se na španskom ne koristi engleski izraz.

Ван мреже Blesavi

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 8
« Одговор #9 : 30. 09. 2012. у 13.40 »
Цитат
Dr Tarrin Wills, of the University of Aberdeen, said medieval chroniclers ‘profiled’ notorious criminals by giving detailed descriptions of their build, hair and facial features in a similar way to today’s police mugshots

Profiling i mugshots mi zadaju muke.

Da li mi uopšte imamo svoju reč, ili koristimo englesku? Profajling? Profiliranje? Profajler (onaj koji izrađuje te profile). Ovo bi se odnosilo na npr. ono što rade momci i devojke iz serije Zločinački umovi (Criminal Minds).

mugshot bi bio kriminološki profil, ali nisam sigurna da li se radi o konkretnoj slici ili o opisu fizičkih karakteristika kriminalca.

U nas bi bilo profilisanje. A izgleda da u stručnom žargonu postoji naziv za osobe koje se bave profilisanjem. Evo na sajtu KPA u materijalu za predmet Kriminalističko profilisanje (word) stoji:

„У уводу су наведени и други називи за област профилисања извршиоца. То су: психолошко профилисање (psychological profiling), профилисање или процена криминалне личности (criminal personality profiling or assessment), криминалистичко профилисање (criminal profiling), истражно профилисање (investigative profiling) и crime scene analysis (анализа криминалистичког догађаја)…

Профилиста је особа која пружа помоћ полицији у криминалистичкој обради и то на основу свог професионалног знања и криминалистичког искуства. По правилу, таква особа је психолог или психијатар. Она може бити запослена у криминалистичкој полицији, а може бити и стручни консултант који не потиче из полицијске организације. “

A mugshot je verovatno popis fizičkih karakteristika/osobina „ozloglašenih kriminalaca". Profiled je najverovatnije pod navodnicima da bi se istaklo da je reč o nenaučnom, tek rudimentarnom popisu vidljivih fizičkih osobina kriminalaca.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #10 : 1. 10. 2012. у 08.31 »
Hvala, Blesavi, to bi izgleda bilo to  [fsmile] Profilisanje i profilista.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #11 : 1. 10. 2012. у 12.01 »
Može li profilirati? Ili je to vama "zapadno"?

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Одг.: Одг.: Profiling and mugshots
« Одговор #12 : 9. 10. 2012. у 20.56 »

На Urban Dictionary може да се нађе:
mugshot   
to descibe someone that is REALLY ugly or looks bad at the time. a mugshot is the name of a photo cops take of criminals after they’ve been cought. and criminals don’t usually look good after they’ve been beat down by a bunch of good for nothing cops
holay… that guy is so mugshot

Кад неко лоше изгледа понекад му се каже: "Изгледаш као на слици за пасош".

Тагови: