Аутор тема: Ултимативна норма илити језик за зубе  (Прочитано 17303 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Одг.: Ултимативна норма илити језик за зубе
« Одговор #30 : 12. 10. 2012. у 01.00 »
Мислим да Дацкина поента није у томе да се незналицама треба улагивати и тетошити их, већ да је са педагошке стране и из перспективе некога кога само занима да ли је нешто тачно или не, сасвим непотребно водити било какав сукоб. Људе не занима да ли је нека особа (а за коју је исправно примећено да се потписује пуним именом, презименом и титулом) незналица, нестручна, безобразна, немеродавна итд., може их занимати само да ли је одређена ствар коју дотична пропагира тачна или не, а ако не, због чега.

Ja se malo dopisujem sam sa sobom, ali mi nije jasno kako se razlikuje kad Ivan Klajn kaže kontaktirati sa nekim, NE kontaktirati nekoga i kad Boško Lomović kaže početi rad, NE početi sa radom.

Суштински, разлике и нема, јер је и једно и друго субјективан осећај и одлука о давању слободе другима да се користе другим решењима. Клајнов субјективни осећај има само већу тежину, због његових стручних и личних квалитета. Клајн дефинисање норме на неки начин врши и у име свих, разматра и уважава сугестије и од себе чини некога ко стоји иза уређивања општих правила. Када се појаве неки Пера или Паја који заобилазе сву хијерархијску структуру, па као општа правила не представљају оно што заиста јесу општа правила, него неке своје личне контемплације о језику, то је ипак битно другачије.

Ван мреже Dacko

• Староседелац
  • Поруке: 462
« Одговор #31 : 12. 10. 2012. у 07.31 »
Upravo to je bila poenta.  :hehe:

Inače, Klajn je mnogo omiljeniji među pripadnicima drugih profesija nego među srbistima, tako da se i on u nekim krugovima, recimo među pojedinim sveznajućim profesorima na Grupi za srpski jezik i književnost, tretira kao tamo neki Pera ili Paja. :)  Iako će svako ko se ozbiljnije bavi jezikom umeti da proceni šta spada u proizvoljne predloge, a šta u stvarnu normu, taj isti proučavalac jezika iskoristiće i podesnu priliku da nametne neku svoju idejicu (npr. ja: da je bolje pedagogica nego pedagoškinja zato što se tako već godinama po školama spontano govori), tako da se s te strane ne može ništa zameriti ni Bošku ni Milji, već samo to što su izneli i predloge koji se direktno kose sa važećom normom, a to jeste ozbiljna zamerka i bilo je dovoljno na to mirno ukazati pa da svima sve bude jasno.  [da]

Имала си среће да су ти дозволили да прегледаш дневнике (нисам знала да је то уопште могуће).
Ehm, bila sam sama tih 45 minuta u zbornici i tako…  :blush:

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #32 : 12. 10. 2012. у 10.00 »
Poslednji put: Milji je bilo MIRNO UKAZANO na njene propuste, a ona je kao odgovor napisala taj pljuvački post na svom blogu.

Мислим да Дацкина поента није у томе да се незналицама треба улагивати и тетошити их, већ да је са педагошке стране и из перспективе некога кога само занима да ли је нешто тачно или не, сасвим непотребно водити било какав сукоб. Људе не занима да ли је нека особа (а за коју је исправно примећено да се потписује пуним именом, презименом и титулом) незналица, нестручна, безобразна, немеродавна итд., може их занимати само да ли је одређена ствар коју дотична пропагира тачна или не, а ако не, због чега.

Post koji je ona na svom blogu napisala nije imao za cilj da poduči bilo šta, niti je bio upućen onima koji žele da saznaju nešto, nego mu je jedini cilj bio da ocrni i ispljuje SJA, na šta je ona dobila odgovarajući odgovor.

Ponoviću poslednji put, jer imam utisak da ne čitate šta pišem, niti da ste pročitali i pogledali malo datume i sate one teme na SJA i njenog pljuvačkog posta na blogu:
Kad je sama tražila da joj se kaže gde greši, dobila je učtiv odgovor, na koji je odgovorila tim postom u kojem nas je nazvala nacistima. Neko bi prećutao i ignorisao takav lični napad, ali ja, eto, nisam. Poslednji ću put ponoviti, a ako ni onda Dacko ne pročita, ja tu ništa zaista ne mogu: ja sam bila pristojna sa Miljom sve dok je ona bila pristojna sa mnom i sa SJA. POGLEDAJ druge njene postove na blogu o jeziku, ima i tu nekih komentara SJA. Napad je usledio kao ODGOVOR na njen lični napad (čak nije imala herca da to uradi na SJA, nego je pobegla u sigurnost svog bloga, ja sam barem imala herca da joj kažem šta mislim o njenom podlom postupku na njenom blogu, a ne kod kuće gde sam sigurnija), a nikako ne njeno neznanje. Samo neznanje nikad kod mene neće proizvesti negativne reakcije, nego želju da se ukaže na grešku, ali bezobrazluk u sprezi sa neznanjem, nema šanse da oćutim.

Apropo iznošenja ličnih imena na internetu i koliko su titule iznete na internetu pouzdane.
 http://en.wikipedia.org/wiki/Essjay

PS:Boško i Milja nisu izneli neke svoje "idejice" niti bilo kakve predloge, pobogu! [fgrrr] Njih dvoje su ismevali ljude koji govore TAČNO, i nazivali ih neznalicama. Oni nisu rekli, kao ti, eto, ja mislim da je pedagogica bolje nego pedagoškinja zbog toga toga i toga, nego su ispljuvali celu jednu profesiju neopravdano je optužujući za nepismenost i glupost. Sori, ali meni to zaista nije isto.
« Последња измена: 12. 10. 2012. у 10.17 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #33 : 12. 10. 2012. у 11.21 »
Iako će svako ko se ozbiljnije bavi jezikom umeti da proceni šta spada u proizvoljne predloge, a šta u stvarnu normu,

Pa i Boško i Milja misle da se bave jezikom i da znaju šta spada u normu…

Bruni, zašto se pravdaš, nisi joj ništa ružno ni rekla, zapravo si pogrešila samo utoliko što si gubila vreme da joj odgovaraš. Videla si kako se Joe iskusno isključio čim je provalio kakva je osoba i nije je više konstatovao… [pardon]

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #34 : 12. 10. 2012. у 18.31 »
Бруни, ти си била у праву, одакле да говорим супротно? Та, био сам овде тад и све сам пропратио.

Нисам уопште о томе говорио, него сам се надовезао на то што Дацка говори о највероватнијем утиску некога ко нема времена да суди о чему се радило. Ко има времена и ко јесте пропратио, видео је све оно и извео закључак који је једнак твом и Џоовом. Овде је реч била о могућем утиску неког другог, ко само види групу људи који се свађају, а од којих је једна особа која само што личну карту са фотографијом није приложила уз свој јавни профил.

Сад ја не знам да ли је јасно о чему ја пишем. То јест, оно што мислим да ми је јасно из Дацкиних порука, а што је она потврдила да јесте.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #35 : 12. 10. 2012. у 22.28 »
Ma, ok. Jasno je. Rekoh u jednoj od ranijih poruka da kad bih mogla da vratim vreme, sledila bih Joeov primer i ne bih gubila vreme na njenom blogu (jer zaista usputnom prolazniku može izgledati bez veze, ali da budem iskrena, ne dotiče me to mnogo). Ali, tad mi nije bila ova pamet koju sad imam…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: