Аутор тема: John Constable  (Прочитано 9216 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
John Constable
« : 27. 10. 2012. у 11.12 »
Mislim da je ovo stvarno preterivanje. Čovek je odavno kod nas poznat kao Konstabl, zar sad da mu menjamo ime?

Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: John Constable
« Одговор #1 : 27. 10. 2012. у 11.39 »
LPD daje /ʌ/ konkretno za tog slikara.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 27. 10. 2012. у 11.44 »
Pa daje i /ɔ/ za Washington, pa nije Vošington nego Vašington. Ja ovde ne dovodim u pitanje transkripciju (ona je očigledno dobro odrađena), već dovodim u pitanje odluku da se nekom ko je vekovima poznat srpskoj publici pod jednim imenom, sad odjednom menja ime.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #3 : 27. 10. 2012. у 11.53 »
Ali Prćić nije izuzeo tog Constablea, već traži da biramo prema izvornom izgovoru između Konstabl i Kanstabl. Dosad nisam znao za tog slikara.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #4 : 27. 10. 2012. у 12.45 »
Ali Prćić nije izuzeo tog Constablea, već traži da biramo prema izvornom izgovoru između Konstabl i Kanstabl. Dosad nisam znao za tog slikara.
Izvini, ja nemam taj njegov rečnik imena. Da li hoćeš da kažeš da je Prćić dao i Konstabl kao jedno od ispravnih rešenja?

(Ne znam koju si srednju završavao, ali ja ga se sećam njega sa časova istorije umetnosti iz gimnazije — nije svaki smer imao taj predmet. Nije sad neko za koga znaju i ŠNM, ali je dosta poznat u stručnim krugovima. Samim tim dovoljno je da mu se ne nakazi vekovima ustaljeno ime. Po meni, istii slučaj kao Ana Bolen.)

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #5 : 27. 10. 2012. у 18.35 »
Howjsay daje obe verzije, mada daje prednost verziji sa [ʌ].

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #6 : 27. 10. 2012. у 18.38 »
И ја сам чуо за њега само као за Констабла.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #7 : 27. 10. 2012. у 18.41 »
Howjsay daje obe verzije, mada daje prednost verziji sa [ʌ].
Vuče, kao što rekoh, ne dovodi se u pitanje IZGOVOR, niti verzija transkripcije sa A, nego njena uobičajenost u knjigama na srpskom jeziku (kad već Prćić daje obe verzije kao ravnopravne). Jesi li ti čuo za ovog slikara, i ako jesi, kako si čuo? Kao Konstabla ili Kanstabla? Kao što rekoh, Gugl pretraga daje 3240:10 u korist Konstabla. Ja ruku u vatru stavljam da je Kanstabl novijeg datuma.

« Последња измена: 28. 10. 2012. у 20.28 Бруни »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #8 : 27. 10. 2012. у 18.46 »
Istoriju umjetnosti imao sam jednom ili dvaput kao izborni predmet (nikad na našem jeziku), ali me u principu ne zanima.

Заиста, Прћић даје потпуно једнак избор.

Nije jednak:

Цитат: str. XXXVI
(4) NAPOMENA. Daje se uz neke odrednice i može sadržavati:

• alternativni izgovor/pisanje imena (označen sa ILI) — u slučajevima kada je to opravdano postojećom razlikom u engleskom jeziku kao celini, ili samo u okviru britanskog odnosno američkog izgovora;

Dakle, ne razlikom u transkripcionoj praksi nego u izvornom izgovoru. Pogledaj malo i neke druge primjere:

Adlej ILI Adlaj
Ejlin ILI Ajlin
Olbi ILI Albi
Alisija ILI Ališa
Amerst ILI Amherst
Bazil ILI Bejzil

Obično konkretna osoba koristi samo jednu varijantu, i ako znamo koju, bilo bi sasvim besmisleno smatrati obje pravilnim. Prema LPD je ovaj slikar Kanstabl, znači zanima nas samo da li je LPD u pravu ili ne.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #9 : 27. 10. 2012. у 18.47 »
Iskreno, nisam, ali ja nisam neki reper za umetnost.

Koliko razumem (ako je Stoundar dobro preneo Prćićevu preporuku), Prćić daje da se bira između Konstabl i Kanstabl za grafiju Constable shodno izvornom izgovoru u konkretnom slučaju. Što će reći, ako je sam John Constable samo sa [ʌ], onda bi transkripcija trebala biti Kanstabl (barem prema Prćiću). Ako su kurentna oba izgovora, onda možeš da biraš.

Pitanje je da li je politika Wikipedije da po svaku cenu sledi Prćićeve preporuke ili zajednica odlučuje da li za ovako neke kontroverzne preporuke zajednica odlučuje da li da ih prihvati ili ne?

S jedne strane je u redu i treba ispravljati raširene a pogrešne transkripcije (slučaj Marej < Murray), a s druge strane ne treba preterivati ako je ljudima u čiju struku određena osoba spada ponuđena "ispravna" transkripcija nikako nije bliska niti prihvatljiva.
« Последња измена: 27. 10. 2012. у 18.53 vukvuk »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #10 : 27. 10. 2012. у 19.03 »
Ali Vikipedija kao opšta enciklopedija namijenjena je prvenstveno nestručnjacima, kojima je obično svejedno kako se transkribuje neko ime za koje prvi put čuju na Vikipediji. Ti stručnjaci i hobisti kao da pišu za sebe a ne za slučajnog prolaznika, pa ako njima nešto smeta, mora da će smetati i laiku. [ccc]

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #11 : 27. 10. 2012. у 19.08 »
Pa šta će onda, istoričari umetnosti da govore Konstabl, a laici da čitaju Kanstabl[ccc]

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #12 : 27. 10. 2012. у 19.17 »
Baš tako. Pošto sumnjam da laici znaju za Constablea, stručnjaci koje ne zanima pravopis mogu i dalje govoriti po svome i nema svađe. Ako bi Constable odjednom postao poznat u javnosti, transkripcija bi mogla biti ispravljena pod pritiskom medija. Evo, nisam mislio da bi mogao biti prihvaćen Rajićev prijedlog Pešon, ali Stieg je u prevodima zaista Lašon, što može uticati i na druga imena.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #13 : 27. 10. 2012. у 19.31 »
Oxford BBC Guide to Pronunciation, „based on the expertise of the BBC Pronunciation Unit“, takođe donosi izgovor sa /ʌ/ konkretno za tog slikara.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #14 : 27. 10. 2012. у 19.34 »
Stoundar, tvoja logika je totalno besmislena, Stoundar. Ako su obe verzije dopuštene (a jesu, jer nama je nemoguće utvrditi kako je Konstabl izgovarao svoje prezime), valjda treba slediti onaj izgovor koji koriste stručnjaci.

Vukvuk, Vikipedijina politika u vezi sa transkripcijom ne postoji, kao što vidiš. Tamo se isteruje inat, pa  ko više izdrži, i ko ima više sreće da ne zasmeta nekom uspavanom administratoru koji bi ga blokirao. Tamo blago rećeno, vlada anarhija.

Тагови: