Аутор тема: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?  (Прочитано 31835 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« : 31. 10. 2012. у 00.19 »
Цитат
Kako za 021 kaže jedan od lingvista uključenih u izradu ovog kapitalnog dela, koji je želeo da ostane anoniman, pritisak "talibana" koji lobiraju da se iz izrade Pravopisa isključe najistaknutiji lingvisti kulminirao je nedavnim dostavljanjem peticije za izbacivanje odredbe koja definiše latinicu kao drugo, alternativno pismo srpskog jezika. […]

Preko 5.000 potpisa za izbacivanje latinice prikupilo je beogradsko udruženje "Ćirilica", čiji članovi sede u Skupštini Matice. […]

"Kad je to toliko bogatstvo, kako to da nijedna zemlja u Evropi nema dva pisma? Tako smo samo mi Srbi bogati pa imamo dva pisma, dve pokrajine, dve pokreta otpora… Želimo da prestanemo da se delimo", kaže Kojić.

Prema njegovim rečima, podršku za svoje ideje imaju kod većine članova Matice srpske, i do sada su sa ovom institucijom imali "najbolju moguću saradnju". […]

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=30&nav_category=12&nav_id=656380

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
Одг.: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« Одговор #1 : 31. 10. 2012. у 01.55 »
Таквим потезима се само може потписати капитулација ћирилице, не изборити за и наметнути њено коришћење. И нешто не верујем да имају подршку МС као што тврде (у даљем тексту се то и наводи), па нису ваљда толико ударени тамо?
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 31. 10. 2012. у 08.47 »
Цитат
Kojić, međutim, priznaje da je njihov motiv za pokretanje pitanja o pismu pre svega politički, pa tek onda lingvistički.

Ovo mi je dovoljno, a trebalo bi da bude bilo kome s dva prsta mozga u glavi. Nadam se da će Matica ostati dosledna i hladne glave kao što je to bila do sada i da će te talibane (nikad bolje odabrana reč!) da izbaci naglavačke iz svojih organa uprave. Kako li su se samo uvukli, da mi je znati?!

A, bre vukvuk, pa iznervirah se od samog jutra. Pa ima li trunke logike u ovom što trabunja ova budala:

Цитат
On navodi da cilj udruženja "Ćirilica" nije marginalizovanje autora koji su na latinici pisali neka od najznačajnijih dela srpske književnosti, već "polaganje tapije" na njih, kako ih ne bi svojatali komšijski narodi čije je zvanično pismo latiničko.

Pa ako se izbaci latinica, kako TEK ONDA misli da zaštiti određene srpske pisce od kojekakvih svojatanja?!

A ovo je tek najdebilniji argument koji takvi talibani izvlače i pritom misle da su sasvim logični i u pravu:

Цитат
Kad je to toliko bogatstvo, kako to da nijedna zemlja u Evropi nema dva pisma?

A ovo ne verujem ni slovo dok ne vidim zvaničnu izjavu Matice srpske:
Цитат
Prema njegovim rečima, podršku za svoje ideje imaju kod većine članova Matice srpske, i do sada su sa ovom institucijom imali "najbolju moguću saradnju".

Evo opet pametnjakovića koji izvlače korist na osnovu tupavog zakona koji je donet 2006:

Цитат
Nakon toga, došlo je do niza slučajeva primene ovog člana Ustava koji su izazvali kontroverze u javnosti. Presuda vođi neo-nacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću je svojevremeno poništena zato što prvostepeni sud nije poštovao njegov zahtev da sudski spisi budu na ćirilici. Takođe, u Novom Sadu su poništeni i mesni izbori zato što su birački spiskovi pisani latinicom. Ovo je učinjeno na zahtev jednog od glasača koji nije želeo "da mu ime bude pisano latinicom, jer je latinica hrvatsko pismo".

Ma, tako i treba državi koja bi oduvek da sedi na dve stolice. E, pa ne može. Ili jedno ili drugo. Ili su oba pisma po zakonu srpska, ili nisu. Ako nisu, onda latinica nema šta da traži u javnim ustanovama. Mislim, ovo je kao zona sumraka, majke mi. Letos nisu hteli da me puste u sud u haljini na bretele na 40 stepeni, a ovamo presudu neonacisti pišu zakonom nevažećim pismom. Pa zar čovek da ne crkne od muke?!

« Последња измена: 31. 10. 2012. у 08.58 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #3 : 31. 10. 2012. у 16.47 »
A ja sam, na primer, bila prijatno iznenađena kad su me letos u MUP-u, prilikom izrade LK, pitali da li želim da bude pisana ćirilicom ili latinicom! Prosto mi došlo da je poljubim, što mi je dala mogućnost izbora. :D

Ван мреже Blesavi

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 8
« Одговор #4 : 31. 10. 2012. у 17.06 »
Evo opet pametnjakovića koji izvlače korist na osnovu tupavog zakona koji je donet 2006:

Цитат
Nakon toga, došlo je do niza slučajeva primene ovog člana Ustava koji su izazvali kontroverze u javnosti. Presuda vođi neo-nacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću je svojevremeno poništena zato što prvostepeni sud nije poštovao njegov zahtev da sudski spisi budu na ćirilici. Takođe, u Novom Sadu su poništeni i mesni izbori zato što su birački spiskovi pisani latinicom. Ovo je učinjeno na zahtev jednog od glasača koji nije želeo "da mu ime bude pisano latinicom, jer je latinica hrvatsko pismo".

Ma, tako i treba državi koja bi oduvek da sedi na dve stolice. E, pa ne može. Ili jedno ili drugo. Ili su oba pisma po zakonu srpska, ili nisu. Ako nisu, onda latinica nema šta da traži u javnim ustanovama. Mislim, ovo je kao zona sumraka, majke mi. Letos nisu hteli da me puste u sud u haljini na bretele na 40 stepeni, a ovamo presudu neonacisti pišu zakonom nevažećim pismom. Pa zar čovek da ne crkne od muke?!

Nije zakon tupav, Bruni. Tupavi su ovi "ćiriličari-fundamentalisti" koji teraju mak na konac a da se iz njihovih argumenata i ne može razumeti šta zaista hoće. Odredba o ćirilici kao službenom pismu samo znači da državni organi (pre svega javna uprava) opšte ćiriličkim pismom. I to, mislim, uniformnosti radi jer u oblastima gde se govori/piše jezicima nacionalnih manjina, svakako će se koristiti latinica/pismo manjine.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #5 : 31. 10. 2012. у 18.45 »
И једна и друга страна се користе таквим „аргументима“ да стварно није јасно шта заправо хоће. Разумем жељу за униформношћу, али острашћеност и мржњу стварно не. Ја се, на пример, суочавам са другом крајношћу, да околина гледа подозриво на тебе ако у пословне сврхе користиш ћирилицу. Да пишеш руком жврљотине и белешке са стране, то може, али да саставиш ћирилични мејл, документ или адресираш писмо, одмах неке сумње у политичку позадину. Апсолутно сви се користе латиницом.

Још један аргумент који не волим јесте тај да, као, Србија у целини није толико битна, али да се у Војводини просто мора законски дозволити службена употреба и ћирилице и латинице за српски језик, јер у Војводини „живе мањине“. Тотална бесмислица, не само што и остатак Србије има националне мањине, него што је сваком припаднику националне мањине омогућена употреба свог језика. Мађару који не познаје српски, српска латиница је читљива као и Србину монголска ћирилица.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #6 : 31. 10. 2012. у 19.13 »
A ja sam, na primer, bila prijatno iznenađena kad su me letos u MUP-u, prilikom izrade LK, pitali da li želim da bude pisana ćirilicom ili latinicom! Prosto mi došlo da je poljubim, što mi je dala mogućnost izbora. :D
Pa tako treba i da bude. Da postoji izbor, a ne da stalno jedno pismo guramo u stranu. A ovi hoće plus zakonom da proteraju latinicu. Baš su pravi talibani. [fgrrr]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #7 : 31. 10. 2012. у 19.16 »
Nije zakon tupav, Bruni. Tupavi su ovi "ćiriličari-fundamentalisti" koji teraju mak na konac a da se iz njihovih argumenata i ne može razumeti šta zaista hoće. Odredba o ćirilici kao službenom pismu samo znači da državni organi (pre svega javna uprava) opšte ćiriličkim pismom. I to, mislim, uniformnosti radi jer u oblastima gde se govori/piše jezicima nacionalnih manjina, svakako će se koristiti latinica/pismo manjine.
Pa izvini, kad je to zato što državni organi opšte na ćirilici, zašto onda onom fašisti nije bila napisana presuda na ćirilici, te su mu tako dali jednostavno mogućnost da izigra sistem? ??? Lepo kažem da je zakon glup, jer da nije, taj bi sad sedeo u bajboku ko bela lala, a ne bi obarao presude zbog takvih stvari. Zaista su zaslužili, zbog toga što zapravo ne znaju šta hoće. Ti ćiril-talibani su vrlo promćurni i i te kako znaju šta hoće, jer da nije tako, ne bi tražili svaku moguću rupu kroz koju bi proturili to svoje ćirilizovanje nacije. I na kraju će i uspeti, videćeš, jer ova druga strana je ta koja ne zna šta hoće.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #8 : 31. 10. 2012. у 19.24 »
BP, potpuno te podržavam. Kao što postoje ćiril-talibani, postoje i latin-talibani. Mrzim isključivosti obe strane. Eto brate dva pisma, pa nek svako koristi ono koje voli. Oba moraš da znaš da čitaš, ali koristi koje god želiš. Ako neko ne ume da te pročita, njegov problem, jer ima obavezu da podjednako poznaje oba. To je po meni najbolje rešenje.

(S tim što za jedan deo latin-talibana imam opravdanje. Ima ljudi koji su to postali zbog pritiska ovih čiril-talibana, iz revolta (Drugim rečima, di će Srbin bez inata?! :D ). Odu u drugu krajnost pa onda terorišu normalan svet koji koristi i jedno i drugo pismo. Zato te, BP, mnogi podozrivo pogledaju, jer u Srbiji vlada ta specifična atmosfera gde su nacionalisti i krajnji desničari kidnapovali ćirilicu i stavili je kao svoj zaštitni znak, tako da je sasvim logično da se ćirilica izjednačava s krajnjom desnicom. To su hteli da postignu ti talibani, i to su i postigli.)

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #9 : 31. 10. 2012. у 22.12 »
Ствар је у томе што ово уопште нису (ови у мом окружењу) никакви латин-талибани, већ обични људи. Талибане сам сретао једино и искључиво на интернету и ту су убедљиво бројнији ћирил-талибани. Колико их има, не знам. Сасвим је могуће да их је и врло мало, јер је довољно да један једини човек са вишком слободног времена, својом активношћу на неколико посећених места створи утисак да се ради о читавом воду, а не једном човеку.

Ова ситуација на послу коју сам описао, а слична је била и на ранијем послу и на факултету, представља нешто друго. То је једноставно притисак околине јер је, не знам како, прилично утврђен такав став да ако пишеш латиницом, то значи да си лежеран, опуштен, љубитељ различитости и поборник двописмености (!), а ако пишеш ћирилицом, то значи да си крут, претерано педантан и највероватније присталица неке од националистичких идеологија.

Да ли је то зато што писање ћирилицом изискује додатни ментални напор, не знам. Знам да већина људи, по принципу „пишем писано ћирилицом, а штампано латиницом“, врло ружно и незграпно пише штампаним словима ћирилице. Не умеју да напишу Ђ. Слова Д, Љ, Ћ, Ж, Л, Ц су им ружна, плус што код Л треба памтити да ли је квачица са леве или десне стране. Подешавање ћирилице на тастатури још и ђене-ђене, али куцање ћирилицом – катастрофа. Ђе беше Љ, ђе беше Њ, шта је Q, шта је X. Довољна им је мука што се пребацивањем са EN на SR погубе са Z и Y, а не још и то.

А кад попуниш формулар, лепо, штампаним словима ћирилицом, одмах коментар: „Ооо, ћирилицом пишеш“. Откуцаш и штампаш документ на ћирилици, „ооо, ти си баш прави Србенда!“ (у позитивном смислу изречено, не као увреда, али поента скроз омашена). Пошаљеш ли некоме мејл, не дај Боже, на ћирилици, или се одважиш да напишеш текст у којем ћеш транскрибовати стране акрониме и активно користити називе чији су оригинали латинични, „Океј, до сад је било симпатично, али ајде сад мало олади са том ћирилицом“.

И при том се не ради ни о каквим талибанима, већ о обичним људима попут нас. Ћирилица јесте у дефанзиви и ово што је проглашена за једино службено писмо јесте последња одбрана двоазбучности у Србији, по принципу ћирилица = писмо државе и културе, латиница = народно писмо и писмо комуникације, забаве и слободног времена, јер функционалну двоазбучност ја не видим нигде.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #10 : 31. 10. 2012. у 22.26 »
Ја сам имала на уму неке сасвим друге људе. А кажем ти, сто посто сам убеђена да обични људи као твоје колеге мисле то што мисле и реагују како реагују не зато што ти треба више труда да пишеш ћирилицу (мислим да то уопште није тачно, једноставно се ради о томе на шта је човек више навикао) из разлога који наведох раније: ћирил-талибани су толико гласни и толике галамџије, да су једноставно натурили другима фазон пишем ћирилицом = крајњи сам десничар, крут, претерано педантан и највероватније присталица неке од националистичких идеологија, другим речима, Србенда.  Па мени се десило пре неколико година да ме преко интернета изнапада један од најбољих другова које имам у Србији само зато што сам му писала ћирилицом. Да га не знам, рекла бих да је прави кретен, али пошто га знам, пустила сам га да се издува па сам га онда питала шта му се десило, и онда ми је рекао ово што сам ја малопре рекла: толико су ћирил-талибани напорни и толико свакодневно малтрертирају, да једноставно код људи са два прста на челу стварају контра ефекат: уместо да пригрле ћирилицу, људи крећу да је исконски мрзе јер им симболише тај притисак који талибани врше на њих, и њихове особине: крутост, назадност, национализам, искључивост и сл. Ја сам сигурна сто посто да је то исти случај код 90% образованих људи.

(Ето, ја нпр. кроз тастатуру пишем оним писмом којим стигнем, уопште ми није битно, нити уопште приметим којим писмом пишем, једноставно како ми западне. Обично ми је намештена латиница, али ако пишем нешто на њики, или на сајту ИБ или СЈА, па кренем овде да пишем, онда пишем ћирилицом. Руком пишем искључиво латиницом, мада немам проблема ако морам писати ћирилицом. Ћирилица ми је лепа, лепша ми је од латнице сто пута, али је једноставно навика коју немам намеру да мењам. Штампана слова НИКАД не користим осим ако ми се то не тражи и оба писма пишем, кад руком пишем, писаним. Да будем искрена, којим год писмом/језиком да пишем, мени је писање руком постало напор, и више волим да куцкам, него да краснописујем. Ваљда то иде с овим нашим компјутеризованим временом у којем живимо… )
« Последња измена: 31. 10. 2012. у 22.32 Бруни »

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #11 : 1. 11. 2012. у 00.47 »
Ствар је у томе што ово уопште нису (ови у мом окружењу) никакви латин-талибани, већ обични људи. Талибане сам сретао једино и искључиво на интернету и ту су убедљиво бројнији ћирил-талибани. Колико их има, не знам. Сасвим је могуће да их је и врло мало, јер је довољно да један једини човек са вишком слободног времена, својом активношћу на неколико посећених места створи утисак да се ради о читавом воду, а не једном човеку.

Ова ситуација на послу коју сам описао, а слична је била и на ранијем послу и на факултету, представља нешто друго. То је једноставно притисак околине јер је, не знам како, прилично утврђен такав став да ако пишеш латиницом, то значи да си лежеран, опуштен, љубитељ различитости и поборник двописмености (!), а ако пишеш ћирилицом, то значи да си крут, претерано педантан и највероватније присталица неке од националистичких идеологија.

Да ли је то зато што писање ћирилицом изискује додатни ментални напор, не знам.

Pa, to je zato što se ćirilica nekako izdvojila kao svečano pismo, posebno (?) otkako je ustavom određena kao javno pismo, pa se dopisi državnim službama i sl. kucaju ćirilicom, dok inače uglavnom, po inerciji, kucaš latinicom. Zato, zaista, ako prolaziš kroz "napor" da pišeš ćirilicom (Naravno, to više nije nikakav napor, danas valjda svi imaju instaliranu ćirilicu na računarima, ali doskora veliki broj ljudi nije imao i nije umeo da namesti. Danas je to prosto odskakanje od ustaljene prakse: sve manje formalno — poruke, mailovi, komentari na Facebooku i sl. — piše se, čak, ošišanom latinicom. Latinica sa dijakritima još đene-đene, ali ćirilica zvoni na uzbunu, jer…), očigledno ti je previše stalo da pišeš ćirilicom — ili zato što si sitničav (tj. previše formalan, tipa lik koji dolazi u odelu na fakultet) ili zato što si nacionalista. To bih i ja, iskreno, pomislio.  [pardon]

А кад попуниш формулар, лепо, штампаним словима ћирилицом, одмах коментар: „Ооо, ћирилицом пишеш“. Откуцаш и штампаш документ на ћирилици, „ооо, ти си баш прави Србенда!“ (у позитивном смислу изречено, не као увреда, али поента скроз омашена). Пошаљеш ли некоме мејл, не дај Боже, на ћирилици, или се одважиш да напишеш текст у којем ћеш транскрибовати стране акрониме и активно користити називе чији су оригинали латинични, „Океј, до сад је било симпатично, али ајде сад мало олади са том ћирилицом“.

To će već možda biti neka vojvođanska specifičnost? Mislim da je u Beogradu, naprotiv, očekivano da dokumente (ako su to dopisi i sl.) pišeš i štampaš na latinici. Obrasce, ako su ćirilični, uvek popunjavam ćirilicom i nikad nisam dobio neki pogled ispod oka ili bilo šta slično. Ali mail na ćirilici zaista jeste hardcore. :)

И при том се не ради ни о каквим талибанима, већ о обичним људима попут нас. Ћирилица јесте у дефанзиви и ово што је проглашена за једино службено писмо јесте последња одбрана двоазбучности у Србији, по принципу ћирилица = писмо државе и културе, латиница = народно писмо и писмо комуникације, забаве и слободног времена, јер функционалну двоазбучност ја не видим нигде.

Ja privatno pišem ćirilicom, dok po internetu i sl. latinicom. Zar to nije funkcionalna dvoazbučnost? [pardon]
« Последња измена: 1. 11. 2012. у 00.53 vukvuk »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 1. 11. 2012. у 01.00 »
Цитат
očigledno ti je previše stalo da pišeš ćirilicom — ili zato što si sitničav (tj. previše formalan, tipa lik koji dolazi u odelu na fakultet) ili zato što si nacionalista.
А зар не бих могла једноставно да је имам заосталу у тастатури од претходне странице на којој сам била? Зар не би једноставно могла да ми се само допада, без икаквих даљих етикетирања? Мене страшно нервира тај став, али ми је сасвим јасно одакле и зашто долази. И не, не волим ошишану латиницу, јер мислим да је то једноставно непоштовање према саговорнику. Па макар било и на Фејсбуку.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #13 : 1. 11. 2012. у 01.05 »
Pa, naravno da bi mogla, mogla bi i da si došla u svečanoj haljini na fakultet zato što odmah posle časova ideš na neki prijem, ali ako dođeš takva, bićeš svejedno čudna, bar dok se ne objasniš. [pardon]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #14 : 1. 11. 2012. у 01.12 »
Pa, naravno da bi mogla, mogla bi i da si došla u svečanoj haljini na fakultet zato što odmah posle časova ideš na neki prijem, ali ako dođeš takva, bićeš svejedno čudna, bar dok se ne objasniš. [pardon]
Не знам зашто бисмо поредили ћирилицу са свечаном хаљином. Зашто бих морала уопште да се било коме објашњавам због писма које користим? Да је политичка атмосфера у Србији иоле нормална, уопште се томе не би придавала толика пажња. Но, као што рекох, сами ектремни ћириличари су навели остале да мисле да је ћирилица нешто "свечано" и "свето" што су онда они одлучили да бојкотују из ината, па онда "подозриво гледају" било кога ко се усуди да пише ћирилицом.

Но, да будем искрена, мислим да је проблем универзалне природе, не само ограничен на Србију, јер се сличне ствари дешавају с каталонским и шпанским овде у Каталонији. Верујем да је тако свуда где постоје сличне дуалности, да их тако назовем. То је више проблем човека као људског бића него проблем специфичне нације.

Тагови: