Evo kako ja zamišljam idealnu situaciju kad je pravopis u pitanju.
Nisam davno posećivala sajt RAE (Real Academia Española) koja je ovde pandan našoj SANU, koja kod Španaca predstavlja deo Udruženja Akademija španskog jezika (u koju spadaju Akademije svih hispanojezičkih zemalja) koja je zadužena za normiranje španskog. Znam da ovo mnogi od vas znaju, ali nije zgoreg ponoviti zbog onih koji ne znaju.
Kao što znate jer sam već govorila o tome, RAE ima na svom sajtu kompletan DRAE (Rečnik) koji se smatra normativističkom alatkom u celom hispanakom svetu. Međutim, oni su otišli korak dalje: svesni toga da informatika pruža mnoge mogućnosti koje papir ne daje, iskoristili su ih i onda mesečno objavljuju sve promene, izmene, dopune, dodatke koje urade u toku meseca , a u samoj onlajn verziji rečnika, koji je 22. izdanje iz 2001, jasno se navodi šta je tekst tog izdanja, a šta su kasnije dopune i izmene, tako da svako ko pristupi rečniku (dakle, bukvalno SVAKO, jer je pristup besplatan i otvoren bukvalno SVIMA, kako treba da bude) ima jasan uvid šta je šta.
Imajući u vidu da su normativisti kod nas još uvek na nivou prve polovine 20. veka što se tiče izdavaštva i što se tiče mentaliteta (ništa besplatno, znanje zaštićeno autorskim pravima, dakle, ako hoćeš da budeš pismen, moraš da platiš), a da ono što rade rade izuzetno fušerski (za to su dovoljan dokaz sve one greške koje smo skupili, kao i mnoge nedoumice koje smo imali i mislili da će biti rešene u novom P, pa nisu), jedino mi ostaje da maštam da će jednog dana u tu Maticu srpsku ući neki novi, savesniji i moderniji ljudi i da će i srpski jezik imati ovako nešto.
(A da i ne govorim o konsultacijama u vezi sa nedoumicama. Ideju za prozorče za pitanja na sajtu preko imejla dobila sam upravo od RAE. Više puta sam ih konsultovala povodom nekih nedoumica i uvek su mi brzo i konkretno odgovarali.)
Čisto sam htela ovo da podelim s vama. Duša me boli kad vidim kako drugi dobro rade, a mi ništa. I posle kukamo kako nam "jezik propada", kako su nam "deca nepismena". Pa kako da budu, kad mi sami ne brinemo o tom našem jeziku kako treba? Bitno je da smo ćirilicu proglasili zakonom jedinim pismom srpskog jezika, a sam srpski jezik, ma ko ga šiša. Oni koji treba najviše da vode računa o njemu, država i relevantne institucije, tretiraju ga kao pastorče. Šta onda očekivati od ŠNM?