Аутор тема: Pretis-lonac  (Прочитано 11565 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
Pretis-lonac
« : 17. 04. 2013. у 08.50 »
Juče i danas je na RTS-u išla vest da su bombe na Bostonskom maratonu bile napravljene od pretis-lonaca. "Pretis" je kolokvijalni izraz, nastao po imenu sarajevske fabrike koja ih je prva pravila u staroj Jugoslaviji:

http://pretis.ba/proizvodi/

(sada, ironično, izgleda da prave samo bombe). Dakle, pretis-lonac je za ekspres-lonac isto što i digitron za kalkulator. (Na sajtu RTS-a stoji korektno ekspres-lonac).

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: Pretis-lonac
« Одговор #1 : 17. 04. 2013. у 09.08 »
Ali ja znam za pretis-lonac otkad i za sebe, a za ekspres-lonac sam čuo tek u tvojoj poruci. Nisam ni znao da se firma tako zvala, naziv me lijepo podsjeća na pritisak, kao što bi i trebalo. Šta kažu rječnici?

Ван мреже Miloš Stanić

• Старији члан
  • Поруке: 164
  • Говорим: енглески, македонски
  • Родно место: Крагујевац
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #2 : 17. 04. 2013. у 09.33 »
Ovaj Pretis me podseća na "Slobodu" iz Čačka. Bio je onaj vic kad su bombardovali "Slboodu":
Neki čovek pita radnika "Slobode" šta oni to tamo proizvode.
A radnik mu kaže: "Ma proizvodimo usisivače i šporete, ali ja kad tako kradem delove iz fabrike i kući kad sastavim uvek nekako izađe mitraljez" :)

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #3 : 17. 04. 2013. у 10.16 »
Ali ja znam za pretis-lonac otkad i za sebe, a za ekspres-lonac sam čuo tek u tvojoj poruci. Nisam ni znao da se firma tako zvala, naziv me lijepo podsjeća na pritisak, kao što bi i trebalo. Šta kažu rječnici?

Jesu li te slali po hleb i mleko u granap:)

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #4 : 17. 04. 2013. у 10.18 »
Ali ja znam za pretis-lonac otkad i za sebe, a za ekspres-lonac sam čuo tek u tvojoj poruci. Nisam ni znao da se firma tako zvala, naziv me lijepo podsjeća na pritisak, kao što bi i trebalo.
Моја мајка је то некада давно звала "Папинов лонац".

Модератор: Ажурирана адреса.
« Последња измена: 5. 02. 2016. у 20.16 Rancher »

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #5 : 17. 04. 2013. у 10.20 »
"Гранап"је, чини ми се, сарајевски жаргон. То сам чуо од другова из војске који су били из Сарајева.

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 917
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
« Одговор #6 : 17. 04. 2013. у 10.21 »
Ja sam doslovno do recimo sedme godine mislio da su "novine" i "Politika" sinonimi. Potajno verujem da je ona reklama za inspiraciju imala mene. -.-
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #7 : 17. 04. 2013. у 10.27 »
Ja sam doslovno do recimo sedme godine mislio da su "novine" i "Politika" sinonimi. Potajno verujem da je ona reklama za inspiraciju imala mene. -.-
Она: Кад кажем "новине" , мислим "Политика"?
« Последња измена: 17. 04. 2013. у 12.27 Зоран Ђорђевић »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #8 : 17. 04. 2013. у 10.30 »
Da, kažem i granap, a tek sam nedavno saznao etimologiju. Ne znam kako bih drukčije nazvao „malu samoposlugu koja nije na samoposluživanje“.

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
« Одговор #9 : 17. 04. 2013. у 10.34 »
Она: Кад кажем"новине", мислим "Политика"?

Da.  ::)

Sećam se kad sam sišao u dvorište da se igram, a lokalni penzioneri me pitali šta mi radi deda, na šta sam ja rekao "Čita novine.", a jedan od njih onda pitao "Pa koje novine?". Mind = blown.
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #10 : 17. 04. 2013. у 15.22 »
Da, kažem i granap, a tek sam nedavno saznao etimologiju. Ne znam kako bih drukčije nazvao „malu samoposlugu koja nije na samoposluživanje“.
Prodavnica? :D

Biće da je pretis-lonac sarajevski žargon. Moja baka Sarajka je takođe tako zvala ekspres-lonac. Ja sam samo od nje čula za pretis. Inače, normalno je ekspres.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #11 : 17. 04. 2013. у 15.42 »
Prodavnicu osjećam kao neformalan naziv za samoposlugu (veću od granapa, manju od supermarketa).

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 17. 04. 2013. у 16.35 »
Prodavnicu osjećam kao neformalan naziv za samoposlugu (veću od granapa, manju od supermarketa).
Па не. Продавница је, барем у Београду, увек значила оне малечке продавнице хране где си ти тражио а продавци ти давали робу. Касније су те малечке продавнице почеле да се организују и као самопослуге, али нису промениле име. Самопослуга је некако увек велика и део је неког ланца (Ц маркети и сл.).

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
« Одговор #13 : 17. 04. 2013. у 19.31 »
Ja se ne slažem. Prodavnica i samoposluga su mi sinonimi, i čak ne osećam potonju kao naročito formalniju.

A što se tiče tih malih stvari koje Stoundar zove granapima, mi smo u kraju, kad sam bio mali i kad ih je bilo više, svaku zvali drugim imenom: jedna je bila "Krajišnik", druga je bila "baraka" itd. Ovu jednu u koju sada idemo kada lokalni maksi ne radi zovemo "mala prodavnica".  ::)
– Samuel Johnson

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #14 : 17. 04. 2013. у 19.40 »
Oče, a jesi li ti mlađi? Sigurno si mlađi od mene barem 20 godina. Kad sam ja bila dete, tad su malečke prodavnice (tipa "Jabuka") bile u fazonu prodavac za pultom, ti kažeš šta hoćeš, on stavlja na pult, sabere i naplati. Tek negde devedesetih su počele privatne prodavnice tipa samousluge koje su u početku bile i dragstori (24 sata otvoreno). Samoposluga je bila samo C Market (danas Maxi, ako se ne varam), pa je onda jedno vreme bila i ona španska Alonso (al brzo propade, jer je počeo rat). Meni je prosto nemoguće da nazovem malečku prodavnicu samoposlugom. Mada, kad malo bolje razmislim, možda mi je prodavnica opštije od samoposluge, jer mislim da onako generički moguće je da kažem "Odo’ u prodavnicu da kupim ’leba." a da u stvari idem u Maxi.

Тагови: