Аутор тема: Како се пише  (Прочитано 7212 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
Како се пише
« : 25. 05. 2013. у 20.33 »
Како се пише, претраживач за правописна питања. Занимљива идеја и много недоумица. :like:

http://kakosepise.com

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
Одг.: Како се пише
« Одговор #1 : 28. 05. 2013. у 00.43 »
И имамо једно „добродошли“ с леве стране, па још латиницом (не што је латиница, него што мешају писма)… Красна препорука. Али процуњаћу мало сајтом, можда се донекле искупе.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #2 : 28. 05. 2013. у 01.34 »
Иронично; види шта су написали управо у вези с тим.
Цитат
Dobro došli ili dobrodošli

Piše se i jedno i drugo.

Dobrodošli piše se sastavljeno kad je pridev koji znači potreban, koristan, koji je došao u pravi čas: Svi predlozi su dobrodošli. A dobro došli rastavljeno kao pozdrav pri dolasku, uzvik dobrodošlice: Dobro došli! Bolje vas našli.

Такође, на страници на коју се долази линком пише Добро дошли, дакле одвојено. [ccc]

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #3 : 28. 05. 2013. у 08.17 »
A ima li neki primjer u kojem se mora pisati Dobro došli!, nipošto Dobrodošli!, jer bi u protivnom došlo do nesporazuma? Ne čini mi se da to razlikovanje ima neku funkcionalnu vrijednost.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #4 : 28. 05. 2013. у 16.13 »
Ево, исправили су Добродошли у Добродошлица након што сам их контактирао. Добро је па нису уображени као чељад са пројекта Описмени се!. Но, гледајте шта су ми одговорили:
Цитат
Dobro došli se piše rastavljeno kao pozdrav ali imenica dobrodošlica i pridev dobrodošli (ste na sajt) pišu se spojeno. Promenićemo danas u dobrodošlica da ne "bode oči".
Сигурно су мислили на придев. [cesh] Било како било, свиђа ми се концепт; када претраживач не нађе неку недоумицу, аутоматски се пошаље упит уредничком тиму који креира страницу за њу. Такође, скренуо сам им пажњу на мешање писама, и уредница је рекла да ће проследити мејл техничком тиму.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #5 : 28. 05. 2013. у 16.42 »
Ali ne sviđa mi se što su prikrili grešku izmjenom na Dobrodošlica>:( Ko ne zna da je pogrešno Dobrodošli, neće primijetiti da su bili pogriješili.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #6 : 28. 05. 2013. у 22.27 »
A ima li neki primjer u kojem se mora pisati Dobro došli!, nipošto Dobrodošli!, jer bi u protivnom došlo do nesporazuma? Ne čini mi se da to razlikovanje ima neku funkcionalnu vrijednost.

Практично вероватно не, али Добродошли може да буде елидирана експресивна обавештајна реченица или неки вокатив (дакле, специјална реченица), док је Добро дошли увек жељна (предикатска).

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #7 : 2. 02. 2014. у 14.30 »
Сад видех да су увели избор писма на сајту.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #8 : 2. 02. 2014. у 15.48 »
Ali ne sviđa mi se što su prikrili grešku izmjenom na Dobrodošlica>:( Ko ne zna da je pogrešno Dobrodošli, neće primijetiti da su bili pogriješili.
Pa dobro, de, ne moraju baš da se posipaju pepelom. Meni lično je dovoljno da su prihvatili primedbu i da su je ispravili. Svi greše, bitno je da li je neko spreman da prihvati kritiku i sugestiju (pristojnu) ili ne. Što se Opismeni se! tiče, već sam nalazila na netu blogove oteranih saradnika koji nisu hteli da ljube noge njihovoj glavnoj urednici…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: