Аутор тема: Понављање пасуса у новинским чланцима  (Прочитано 6152 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Ово не спада стриктно у језичке грешке, али ме доводи до лудила. Нарочито на РТС-у, у стању су да три пута понове исти текст, само да би имали какву-такву форму новинског чланка. Зато што их мрзи да сажимају текст тако да што више привуче пажњу, они само копирају исто у поднаслов и другде. Овако:

Цитат
СА ТАЧИЈЕМ САМО КОНСТРУКТИВНО

Председник Борис Тадић рекао да је спреман да се састане са Хашимом Тачијем само уколико би тај разговор био у функцији решавања проблема на Косову и Метохији.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је спреман да се састане са председником косовске владе Хашимом Тачијем само уколико би тај разговор био у функцији решавања проблема на Косову и Метохији, а не у функцији промоције косовске државности, симболичног надгорњавања или политичког фолклора.
Тадић је објаснио да има простора за разговор уколико постоји спремност друге стране да разговара о плану у четири тачке или неком другом плану.
Председник Србије је, после састанка трилатерале БиХ, Србије и Хрватске на Јахорини, рекао да није спреман да са Тачијем разговара само зато да би се срели и да би медији о томе могли да известе, већ да је нужно да разговор буде ефективан и да донесе неку корист.
Борис Тадић је подсетио да је са Тачијем у прошлости већ разговарао током преговора вођених у време Владе Војислава Коштунице, тако да не постоји "персонална препрека" за такав разговор, преноси Танјуг.
"При том, такав разговор не може да буде искоришћен за промоцију косовске државности, јер разговор мора да буде у функцији решавања проблема, а не симболичког надгорњавања и политичког фолклора", рекао је Тадић, коментаришући на инсистирање новинара Тачијеву изјаву да је спреман да разговара са председником Србије.
Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да је спреман за састанак са председником Србије Борисом Тадићем, ради разговора о низу проблема у односима Приштине и Београда, пише приштинска штампа.
"Став Србије према Косову није фер и Београд би требало да промени однос не само према Косову, већ и према другим балканским земљама. Спремни смо за сарадњу и да се североатлантским структурама прикључимо заједно, као регион", рекао је Тачи, преноси Фонет.

Уочава ли још ко то? Смета ли вам?

Модератор: Издвојено одавде.
« Последња измена: 24. 09. 2013. у 07.21 Rancher »

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Да и да.

Наслов: Томић за дијалог са Перићем, упркос разликама

Поднаслов: Тома Томић на састанку са Пером Перићем рекао да треба успоставити дијалог упркос разликама

Уводни пасус: Вршилац те и те функције, <титула> Тома Томић, након једночасовних преговора са <функција и титула> Пером Перићем, изјавио да треба по сваку цену успоставити дијалог, упркос разликама које постоје.

<Небитан део текста у којем новинар пише под којим околностима је дошао до те изјаве не пропуштајући да напоне извор са већ уобичајеним „како сазнаје…“ или „како преноси…“, а затим и о претходним ставовима Томе Томића и Пере Перића и историјату односа између њих двојице и људи које представљају, а које су свакоме већ познате>

Кулминација текста: Том приликом, Тома Томић је изјавио: „По сваку цену треба успоставити дијалог, упркос разликама које постоје“.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
Управо! Страшно!

Ако ниси добро запамтио из прва три пута, да поновимо још једном: што је сигурно, сигурно је. Фали само „Ајмо сви заједно: …“!

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
Цитат
Шварценегера нису пустили у Таџ Махал

Приликом обиласка Индије Арнолд Шварценегер страшно се разочарао јер није могао да оствари давнашњи сан. Велика жеља славног холивудског глумца и бившег гувернера Калифорније била је да посети Таџ Махал, али када је стигао испред велелепног здања није му дозвољено да уђе.

Славни холивудски глумац и бивши гувернер Калифорније Арнолд Шварценегер на свом путу у Индију, доживео је нешто што вероватно дуго није - пред њим се нису отворила сва врата.
Некадашњи „Терминатор" је свој пословни боравак у Индији желeо да искористи и како би упознао знаменитости ове земље.
Највећа жеља му је била да посети једно од седам светских чуда, велелепни Таџ Махал, али је доживео велику непријатност. Када је дошао испред храма затекао је закључана врата и обавештен је да не може унутра, јер је молитва у току.
Како преносе амерички медији, Арнолд је био страшно разочаран.

РТС

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
хехе, али то је као сиже, који треба да привуче читаоца, да прочита цео чланак. Али, наравно, они то наките тако да заправо сиже буде исти као и текст, тј. не даје ништа мање информација него сам текст, тако да у суштини, нема ни потребе читати текст, него само сиже.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
На „Вукајлији“ су то карикирали. Било је нешто овако:

Новинар: Да ли ћете поново играти за клуб XY?
Спортиста YZ: Не пада ми на памет. Бар не у овом животу (смех).
Наслов: YZ: „Да ми је да имам још један живот, па да играм за клуб XY!“

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
Опет она бољка с понављањем:

Додик о сатанизацији Срба

Дејтонски баланс је једини начин за функционисање БиХ, оценио Милорад Додик и додао да је на сцени стална сатанизација српског народа од сарајевског политичког круга и медија.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да је "на сцени" стална сатанизација српског народа од сарајевског политичког круга и медија, али и нагласио да је дејтонски баланс једини начин за функционисање БиХ, и да покушај грађења БиХ с јаким унутрашњим компетенцијама неће проћи.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
Ја имам неку теорију да на РТС-у чланке саставља неки експериментални програм симулације вештачке интелигенције, а да их у Блицу пишу трениране шимпанзе.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
Ево, на пример, и ово. Није, додуше, језичка глупост, већ само глупост. Уз овај чланак (линк, наравно Блиц) иде наслов „Кичић: Никада не бих био тужилац“. Мајко Индијо.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Ja se izvinjavam, al ne vidim gde je ta glupost u tom naslovu članka u Blicu…

A to ponavljanje… Pa to je valjda standard: u tom uvodu se napiše ukratko, a onda se u tekstu to ponovi uz još poneku informaciju. Meni se čini da tako rade sve novine, ne samo RTS.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
Озбиљне новине не. Зашто бих неког плаћао да копипејстује исту реченицу трипут уместо да главом смишља текст?

Што се тиче наслова, колико сам разумео, наслов не одговара суштини вести. Да ли је вест што Кичић не би био тужилац и да ли наслов уопште имплицира да је Кичић уопште снимио нови филм? Не и не.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
Da, ali problem je kad je reč o vesti kraćoj od desetak rečenica. Oni pokušavaju na silu da je formatiraju kao da je punopravan članak od stranu-dve, i onda se dobiju budalaštine. Ne mora svaka vest da ima podnaslov. TV nisu novine.

Spekulišem, ali nije nemoguće da im sadržaj "članka" ide za spikera, "podnaslov" na kajron, a naslov u listu vesti na sajtu. Što nije opravdanje.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
Озбиљне новине не. Зашто бих неког плаћао да копипејстује исту реченицу трипут уместо да главом смишља текст?

И мене то иритира.

Што се тиче наслова, колико сам разумео, наслов не одговара суштини вести. Да ли је вест што Кичић не би био тужилац и да ли наслов уопште имплицира да је Кичић уопште снимио нови филм? Не и не.

Ем најнебитнији део интервјуа, ем пренет у тотално погрешном контексту. Кичића су питали, у контексту улоге коју игра, да ли би се у животу бавио тужилаштвом (мада је и то питање за медаљу), на шта је он кроз смех одговорио да не би јер не верује да би могао да заврши правни факултет.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
Ево још мало ертеесовског извештавања. Шта оно беше mater studiorum?

Равно — пет пута.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
Ево још мало ертеесовског извештавања. Шта оно беше mater studiorum?

Равно — пет пута.

Господе Боже…  [bonk] [lol]

Цитат
Белопољански: Нервира ме понављање истог текста кроз све нивое чланка

Члан форума СЈА написао како га нервира понављање истог текста кроз све нивое чланка.

На теми „(Језичке) глупости разних медија“, протекле ноћи члан форума СЈА написао је како га нервира понављање истог текста кроз све нивое чланка.

Цитат

Belopoljanski

Нервира ме понављање истог текста кроз све нивое чланка.

„Нервира ме понављање истог текста кроз све нивое чланка“, навео је у својој поруци на поменутој теми.

Тагови: