Аутор тема: Revitalizacija puta  (Прочитано 4169 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Revitalizacija puta
« : 28. 11. 2013. у 15.44 »
Ovo najverovatnije pripada Jezičkim glupostima medija, ali ajd, pošto je pitanje sa mejla, otvaram novu temu:

Цитат
Novinari gotovo svih medija, upotrebljavaju izraz "revitalizacija puta, mosta.."
 Kako "vita" znači život, dali je moguće  vratiti u život nešto što nikada nije živelo!?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Revitalizacija puta
« Одговор #1 : 28. 11. 2013. у 15.53 »
Па и не спада. Ја сам аутору одговорио овако:

Цитат
Autori rečnika ne misle kao Vi. Tačno je da je izvorno, latinsko značenje vezano za fizičko oživljavanje, međutim, retko da postoji reč u srpskom jeziku koja nema više od jednog značenja. Naime, u svetu oko nas ima mnogo više pojmova nego što mi imamo imena za njih (reči). Pošto bi bilo neekonomično za svaki pojam smišljati po novu reč, onda pribegavamo imenovanju pojmova na osnovu nekakve sličnosti ili bliskosti sa drugim pojmom. (To su mehanizmi metafore i metonimije.) Otud ćete i za reč oživeti naći skoro 20 značenja u Rečniku Matice srpske (ni u srpskom ne moraju samo živa bića da oživljavaju, već i stvari i apstraktni pojmovi), a Klajn–Šipkin rečnik stranih reči beleži da revitalizacija znači i ’obnavljanje ranije namene, funkcije’, što je upravo značenje koje odgovara Vašem primeru.

Ipak, u pravu ste da novinari umeju preterivati s rečima koje im deluju „in“. Stoga im se može savetovati da u ovom značenju koriste i druge izraze (npr., obnavljanje, popravljanje…), a ne samo revitalizaciju.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 28. 11. 2013. у 15.59 »
A već si odgovorio? Ja sam to dobila tek malopre… Ok, ništa onda…  :hehe:
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #3 : 28. 11. 2013. у 23.49 »
То је буквални "превод" енглеског revitalisation, што стоји на таблама око пута, објекта који се поправља

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #4 : 29. 11. 2013. у 07.25 »
Ne verujem, jer se izraz u tom smislu kod nas koristi odavno, a ja u engleskom do sada nisam nikad za njega čuo. Moj utisak nije, naravno, dokaz, ali ne vidim zašto bi terminologija anglofonih putara uticala na našu, kad praktično nemaju kontakta. Pre će biti da je reč još u zajedničkom izvoru (novolatinskom ili francuskom) poprimila i značenje ’obnoviti’.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #5 : 29. 11. 2013. у 08.00 »
Израз се користи од кад су почели да нас обнављају после бомбардовања. Тада су се почеле појављивати плаве табле с натписима да та-и-та организација помаже ревитализацију тог-и-тог пута, или објекта, пре тога нисмо користили тај израз.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #6 : 29. 11. 2013. у 10.33 »
COBISS daje mnogo relevantnih pogodaka, počevši od knjige Restauracija i revitalizacija središnjeg dijela sarajevske čaršije (1972). Rezultati se mogu sortirati po godini.

Тагови: mejl