Аутор тема: Sretna /nova godina/  (Прочитано 16012 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Sretna /nova godina/
« : 1. 01. 2014. у 09.32 »
Sretna nova godina!

Vi što pišete Sretna [ili srećna] Nova godina!, zaista mislite da Pravopis dozvoljava samo Sretna nova [ubaci broj] godina? :-/ Jest da vam želim sretnu novu povodom praznika Nova godina, ali sigurno ne samo 1. januar. Ja bih uvijek pisao Sretna nova godina!

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Sretna /nova godina/
« Одговор #1 : 1. 01. 2014. у 10.51 »
Tako gledano, izgleda da si u pravu…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #2 : 1. 01. 2014. у 12.04 »
Најгоре је кад напишу Све најбоље у Новој години[kuku]

Едит: Сад видим да је Бруни управо тако написала. :hehe:

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #3 : 1. 01. 2014. у 12.18 »
Gdi?  :-/ Pa kako sad nije dobro "u Novoj godini"?

Ma, ima Stoundar pravo. Treba sve malim i gotovo. Mene to stalno zbunjuje, te kad ima godinu, malim, kad nema godinu velikim, ali ponekad i malim.. Mnogo komplikovano.

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #4 : 1. 01. 2014. у 12.35 »
Srećna vam nova, naravno. Sve želje koje sam dosad dobila glasile su SreTna (sad nova ili Nova, skoro nebitno da li mi žele sreću u jednom danu ili malo duže).
Mene više zanima da li je moguće da skoro niko ne kaže sreĆna. Meni je sreTna teška i za izgovor. Kapiram da nismo svi iz istih krajeva, ali da se sreTna toliko uvrežila kod nas…

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #5 : 1. 01. 2014. у 12.48 »
Ne kažem da sve treba malim, već samo nova godina u značenju 2014, dok Nova godina ostaje 1. januar (za one koji nam žele sreću samo na taj dan [da]).

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
« Одговор #6 : 1. 01. 2014. у 12.51 »
To sam razumela i slažem se s tim, nego me reči sreĆan i sreTan zbunjuju. Pravilne su, naravno, obe, sreTan zvuči malo više ijekavski, pa mi nije jasno otkud tolika zastupljenost upravo te reči kod nas. Dosad mi niko u čestitki ne napisa sreĆna (nova/Nova…).

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #7 : 1. 01. 2014. у 13.17 »
То је Стоундар мени писао…

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
« Одговор #8 : 1. 01. 2014. у 13.21 »
Možda sam se malo ubacila, sori. :) Morala sam, tek da me nedoumica ne bi noćas u zlo doba probudila. ;)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #9 : 1. 01. 2014. у 13.37 »
Ma nema nikakvih problema, samo htedoh da razmrsim nesporazum. Što se tiče tvog komentara… Ne znam. Malo me čudi da ti niko ne piše "srećna", pod uslovom da su oni koji ti pišu rođeni i odrasli u Srbiji. A pogotovu me čudi jer se zna kako se obično u Srbiji na nož dočekuje sve što iole miriše na hrvaštinu…

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
« Одговор #10 : 1. 01. 2014. у 13.48 »
Pa šta znam, ja se ne krećem među ljudima koji ,,na nož" dočekuju takve reči, ali su me u detinjstvu toliko puta ispravili, da mi se čini da mi se sreTan nikad ne bi omakao.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #11 : 1. 01. 2014. у 13.52 »
Srećna vam nova, naravno. Sve želje koje sam dosad dobila glasile su SreTna (sad nova ili Nova, skoro nebitno da li mi žele sreću u jednom danu ili malo duže).
Mene više zanima da li je moguće da skoro niko ne kaže sreĆna. Meni je sreTna teška i za izgovor. Kapiram da nismo svi iz istih krajeva, ali da se sreTna toliko uvrežila kod nas…

Мене више чуди како се среЋна толико уврежила, с обзиром на то да је новији и некад мање заступљен облик. И који, наравно, није карактеристичан за ијекавске крајеве него за половину екавских, нпр. Војводину (на коју би прво требало да асоцира из перспективе Београда и централне Србије, па тек онда на ијекавске српске говоре Херцеговине, Босне и Црне Горе и так на самом крају на хрваштину, а не обрнуто).

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #12 : 1. 01. 2014. у 13.53 »
Али тако и јесте, једна или друга варијанта, велико или мало слово, зависи да ли честиташ празник, или упућујеш жеље. Мада, ако су жеље, што само (следећа) нова година? :)

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #13 : 1. 01. 2014. у 13.55 »
Pa šta znam, ja se ne krećem među ljudima koji ,,na nož" dočekuju takve reči, ali su me u detinjstvu toliko puta ispravili, da mi se čini da mi se sreTan nikad ne bi omakao.

Ако добро разумем, и ти си у детињству говорила среТан, па је то исправљањем, убеђивањем и самоконтролом нестало из твог говора? :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #14 : 1. 01. 2014. у 13.57 »
Ne kažem ni da se ti krećeš u krugu takvih ljudi, niti da si ti takva (štaviše, nisam uopšte davala bilo kakav lični komentar), jednostavno konstatujem generalno stanje u Srbiji (Koje, ruku na srce, ne možeš negirati, zar ne?), kao jedan od mogućih uzroka za to što ti se desilo, plus što i sama kažeš, da su te ispravljali u detinjstvu, kao i sigurno sve nas ovde prisutne. Te ispravke moraju imati neki svoj motiv, a najverovatniji je onaj najpoznatiji "sreTAn je hr, sreĆan je sr.". Osim toga, zbog stanja koje sam konstatovala i tih ispravki iz detinjstva, i sasvim normalni ljudi počesto pribegavaju nesvesnom preteranom samoispravljanju (uporedi: zadnji/poslednji i sl.). Zbog svega toga mi je neobično što kažeš da nisi dobila nijednu čestitku sa Ć.

Тагови: