Аутор тема: Гума или пнеуматик?  (Прочитано 6247 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
Гума или пнеуматик?
« : 9. 10. 2014. у 21.08 »
Зашто, нарочито у емисијама о аутомобилизму, инсистирају на изразу пнеуматик, а мисле на гуму.
Наслов овог чланка: Председник Николић с првим човеком француске „Мишлeн групе” отворио нову фабрику ауто-гума у којој ће бити запослено 500 радника

Даље у тексту пише:
Пирот – Председник Србије Томислав Николић и председник „Мишлeн групе” Жан-Доминик Сенар свечано су, потписивањем на гуми, отворили нови погон фабрике „Тигар гуме – Биг тајгер” (Tigar Tyres – Big Tigar) у Пироту. Отварање нове фабрике значи и знатно повећање производње пнеуматика и упошљавање више стотина радника.

Или то ја не знам разлику између гуме и пнеуматика. Мени је то исто.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Гума или пнеуматик?
« Одговор #1 : 10. 10. 2014. у 09.44 »
Требало би да су синоними. Не знам зашто се не би у тексту, поред 5 (+2 у називу фабрике) именовања речју гума, једном не би употребио и синоним пнеуматик.

Мени више смета „Биг тајгер“.

Ван мреже Бојан Башић

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 263
« Одговор #2 : 10. 10. 2014. у 11.19 »
Или то ја не знам разлику између гуме и пнеуматика. Мени је то исто.

Iz ličnog iskustva, ljudi koji imaju neke veze s automobilizmom izrazito su osetljivi na korišćenje reči guma u, po njima, pogrešnom značenju, jer oni smatraju da je guma sirovina, a pošto na točak ne kačimo sirovinu nego gotov proizvod, on se može zvati jedino pneumatik. Ne može im se objasniti da jedna reč može imati više značenja i da u tome nema ničeg čudnog.

Što se konkretnog teksta tiče, stoji Džoov argument da nije loše izbeći monotoniju ne ponavljajući stalno jedan te isti naziv. Ali siguran sam da bi ovi automobilisti s kojima sam imao kontakata osuli drvlje i kamenje na ovaj tekst tvrdeći da je u njemu više puta upotrebljen „pogrešan“ izraz guma, a samo jednom je rečeno „ispravno“ pneumatik.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #3 : 10. 10. 2014. у 18.23 »
Јеси ли икада рекао: "Испустио ми пнеуматик"?
Погледајте мало овај сајт.
Не рекламирам га, само ми служи као покриће за ову расправу.
На пример:
Gume STARFIRE su najnoviji proizvod američke kompanije COOPER TIRES, najpoznatije po gumama za 4X4 i SUV vozila, kojima kompanija COOPER TIRES pokušava napraviti veliki pomak u budget segmentu. Naime, STARFIRE gume su trenutno najpovoljnije gume europske proizvodnje, a samim time i europske kvalitete, što dokazuju i ocjene koje su gume postigle na testovima gdje se kontrolira kočenje […]
Истина, ово је хрватски сајт, али не видим разлику.
« Последња измена: 10. 10. 2014. у 18.30 Зоран Ђорђевић »

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #4 : 29. 11. 2014. у 18.18 »
Са сајта РТС-а:

субота, 29. нов 2014, 13:00 -> 14:42
Зимске гуме – нова дилема за возаче

"У случају саобраћајне несреће, када се на путу налази снег и лед и када возило има летње преуматике, возач који вози такво возило по закону је крив за ту саобраћајну несрећу. Он је дужан да надокнади целокупну штету причињену у несрећи", указује Милан Божовић, вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Стручњаци упозоравају да казне за непоседовање зимских гума могу бити много веће од оних које очекујете.
Ако вас полицајци искључе из саобраћаја као технички неисправно возило – можете добити казну и до 50.000 динара, која је много већа него да сте купили нове зимске гуме.

Само се питам зашто се тврдоглаво инсистира на изразу "пнеуматик"?

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #5 : 29. 11. 2014. у 21.19 »
Зато што је ваздушастији, лепршавији израз.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #6 : 30. 11. 2014. у 14.12 »
Само се питам зашто се тврдоглаво инсистира на изразу "пнеуматик"?

nije loše izbeći monotoniju ne ponavljajući stalno jedan te isti naziv.
ljudi koji imaju neke veze s automobilizmom izrazito su osetljivi na korišćenje reči guma …, jer oni smatraju da je guma sirovina,

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #7 : 30. 11. 2014. у 16.38 »
Мени тај израз смета вероватно  зато што сам цео радни век провео у индустрији хидраулике и пнеуматике, па појам "пнеуматика" везујем за уређаје који врше неки рад користећи ваздух под притиском. На пример, отварање и затварање врата у градским аутобусима ради пнеуматика. Као што кашику багера диже хидраулика. Пробајте да ме разумете.

Тагови: