Осим што (макар мени) рогобатно звучи, искреирати је још један доказ да не ваља посезати за употребом речи страног порекла у случају када имамо нашу одговарајућу реч. Зашто? Зато што онда морамо насилно да одступамо од установљених (или макар устаљених) правила у властитом језику, е да бисмо некако оправдали изузетну префиксацију двовидског глагола, код које се речена префиксација не врши у циљу придавања жељеног значења, односно промене значења глагола у основи, већ да би се јасно означило да је глагол свршен. Код многих несвршених глагола ствар је јасна - додавањем префикса ИЗ постиже се да глагол буде свршен (гурати-изгурати, градити-изградити, кројити-искројити, причати-испричати…). Наравно, у том циљу служе и други префикси, но да не ширимо тему. Занимљив је случај код глагола певати, где испевати може да буде употребљено и само у сврху означавања да је радња завршена (попут отпевати), али и када желимо да постигнемо друго значење ("испевао је велики еп", где је испевати=написати еп). Већ сам навео запажање у вези са глаголима измислити и осмислити.
Глаголи чути и видети су двовидски, а префиксација код њих се врши искључиво у циљу промене значења, чиме се стварају други глаголи (начути, пречути, дочути, извидети, превидети…). Када нема могућности да префиксом ИЗ "нашим" глаголима подаримо свршеност, зашто бисмо се паштили око "стране" речи која у највећем броју случајева и не мора бити употребљена за адекватно изражавање?
Нисам довољно објаснио случај са исконструисати. Наиме, судећи по учесталости употребе, овде је префикс ИЗ првенствено додат да би се постигла жељена промена значења, а не да би се указало на то да је радња конструисања завршена (слично: исфабриковати). Мислим да је значење: Направити/произвести творевину (политичку, духовну, физичку) са лажном основом која у себи не садржи истину, односно суштину, да би се постигао одређени циљ. Ето, баш на примеру глагола конструисати, који у одређеном контексту има исто значење као глагол креирати, можемо запазити да префис ИЗ није подобан за означавање завршетка радње. Уз то, и за глагол конструисати важи исто: ако понегде и немамо могућност да га заменимо нашом речју (врло ретки случајеви), свакако треба избегавати франкенштајновску конструкцију као што је исконструисати.