Аутор тема: Нови пословни бонтон?  (Прочитано 13095 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже abzec001

• Староседелац
  • Поруке: 547
  • Говорим: engleski, španski, nemački, italijanski...
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Нови пословни бонтон?
« Одговор #15 : 2. 02. 2015. у 13.15 »
Ту смо тему с "поштовани" имали пре коју годину.

Ма у реду, али ти си је поново начео. Ако сам побркао поштовани и поштовани Миле, извињавам се. Мислио сам да је то приближно иста тема.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #16 : 2. 02. 2015. у 13.20 »
Међутим, исто то поштовани, без господине и презимена, употребаљава се редовно и кад је писмо упућено особи познатог имена и презимена, као, рецимо, одговор на неко питање, предлог, захтев…
Типичан бирократски шаблон.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #17 : 2. 02. 2015. у 13.25 »
Нема потребе за извињењем, јер сам ту тему тада управо ја покренуо :) . Испоставило се да такво ословљавање не смета никоме, сем мени, па к’о велим да се не понављамо у том делу.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #18 : 2. 02. 2015. у 13.34 »
Нема потребе за извињењем, јер сам ту тему тада управо ја покренуо :) . Испоставило се да такво ословљавање не смета никоме, сем мени, па к’о велим да се не понављамо у том делу.
Генерацијска разлика је све очигледнија.
Само матора гунђала реагују на овакве конструкције.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #19 : 2. 02. 2015. у 14.13 »
Off topic: Е, да, али матора гунђала још држе паре :) . Знаш кад ће неко, ко ми се обратио с "Поштовани Раде", да добије наруџбу од мене?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #20 : 2. 02. 2015. у 15.50 »
Off topic: Е, да, али матора гунђала још држе паре :) . Знаш кад ће неко, ко ми се обратио с "Поштовани Раде", да добије наруџбу од мене?
Hm, da. Pare imaju i manje matori jer i oni kojima ne smeta nisu bas u cvetu mladosti ;). A da li bi se tvoj stav promenio kad bi onaj ko ti je poslao imejl bio kupac, a ne prodavac? Verujem da bi, jer da u suprotnom, ne bi ti u poslovnom svetu dugo opstao…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #21 : 2. 02. 2015. у 16.01 »
Па не би се променио, ми смо до сада ладно одували два-три контраверзна бизМисмена и послали их код конкуренције. Ко не поштује себе, не мове да тражи да га други поштују. Али све је то лични, а и не тако лични став. Ћерка мог колеге усудила се да пошаље ментору писмо које је почињало са "Поштована Милка". Још се црвени кад се сети одговора. 

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #22 : 2. 02. 2015. у 21.02 »
Sve zavisi kojih je godina mentorka. Ako je mlađa, što da ne? Ovde npr. deca u školi svoje nastavnike zovu po imenu i kažu im ti. To je nešto najnormalnije. Bilo bi čudno kad bi im rekli vi i obratili se sa g. prezime ili s "nastavniče".To nije stvar opšte/domaće kulture, nego upravo kuluturološka odlika koja se razlikuje između naroda i zemalja i koja izgleda kod nas počinje da se menja.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #23 : 2. 02. 2015. у 23.21 »
Ja ću probati da sažmem svoj stav o obraćanju s poštovanjem citirajući jednog čiku kojeg sam sreo na internetu. Oprostićete na engleskom, ako treba prevešću:
Цитат
You help people by helping people. You have compassion by having compassion. You treat people respectfully by treating them respectfully. You allow people their dignity by treating them as though they have it. You don’t, however, do any of that by merely changing a few arbitrary vocal utterances to a different arbitrary set of vocal utterances, and then pretending that is in any fraction sufficient to correcting any part of the problem.
Što bi rekao Rade, sve je to lični stav. A možda i nije tako ličan.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #24 : 2. 02. 2015. у 23.43 »
У многим фирмама које држе до себе постоје прописана правила облачења (дрес-код, на српском). И сасвим је нормално да треба да постоје и правила у вербалној и писаној комуникацији.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #25 : 2. 02. 2015. у 23.46 »
To nije stvar opšte/domaće kulture, nego upravo kuluturološka odlika koja se razlikuje između naroda i zemalja i koja izgleda kod nas počinje da se menja.
Почиње и код нас да се мења, али нисам сигуран да је то добро.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #26 : 3. 02. 2015. у 09.08 »
У многим фирмама које држе до себе постоје прописана правила облачења (дрес-код, на српском).
Koje drže do sebe? To je tako relativan pojam. Da li Gugl "drži do sebe"?

Почиње и код нас да се мења, али нисам сигуран да је то добро.
Ja jesam. Jeste dobro. Sve su to teška foliranja koja treba da pokažu kako je neko negde ispod i iznad i da se drži određena distanca, što svakako NIJE dobro za posao. Ljudi daleko bolje rade kad se osećaju prijatno, a radna atmosfera gde svi nešto persiraju jedni drugima i hodaju ko po jajima u strahu da ne kažu nešto što "nije po bontonu" svakako to nije. Svakako da odnos treba da bude u duhu dužnog poštovanja, ali poštovanje prema nekom se ne izražava persiranjem, nego stavom. Mislim, ono pravo, iskreno poštovanje. Jer, mogu da vas i tako lepo opsujem i persirajući vam. Gde je tu poštovanje? Ja ga ne vidim.

Druga stvar je odnos stariji- mlađi, gde obično se dešava da mladi ljudi (ne deca) persiraju starijima, ali stariji, eto, nekako imaju tu slobodu da ne persiraju mlađima, iako se počesto radi o mladim ljudima kojima ti stariji ne mogu ni cipele da obrišu, ili su barem na istom nivou vrednovanja po stručnosti i sl. ili jednostanvo ne mora čak ni to da bude, i mlada osoba je takođe osoba koja zaslužuje poštovanje, u istoj meri koliko i starija. Da li profesorka Radine ćerke takođe kaže Radovoj ćerci Gđo Prezime? 90% sam sigurna da ne kaže. Ljudi toliko danas rade da treba da se osećaju opušteno i prijatno na poslu, a to krut poslovni bonton ne dozvoljava. Ako sam ja vrhunski stručnjak u X (stavite bilo šta), hoću li biti bolji stručnjak ako se pojavim u odeći prema bontonu (suknja, sako, štikle, šminka itd), ili ako se pojavim u trenerci? Ok, možda sa trenerkom malo preterujem, ali ja lično ne bih se uvlačila u štikle i suknje pa tačno da mi plaćaju desetostruko nego što me sad plaćaju.
« Последња измена: 3. 02. 2015. у 09.14 Бруни »

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #27 : 3. 02. 2015. у 09.57 »
Не бих да скрећемо с теме: једно је комуникација међу људима које обједињава посао, познанство, или нешто треће, а јa сам питао за друго, за писмену комуникацију међу непознатим људима.

Потпуно је природно да свако од нас задржава неку зону личног просранства, чија величина варира од једне до друге културе. Та се зона обележава и типом обраћања: некога, кога не знам, нећу пустити да ми приђе близу и с моје тачке гледишта МОРА ме ословљавати тако, да се то растојање види, иначе то доживљавам као неваспитање и настојим да избегнем контакт (једнако као кад ми неко приђе непристојно близу); некога другога, с ким имам јасно одређен хијерархијски однос типа шеф-потчињени, професор-ученик, купац-добављач, могу да пустим ближе, али само донекле, дотле, докле то трпи култура организације. Хајде пробајте да се у улози медицинског техничара БИЛО КОМ лекару другачије, сем "докторе Петровићу", таман да сте од њега старији 20 година. Особе на истом хијерархијском положају, колеге с посла које добро знам, могу да пустим најближе и не очекујем другачије обраћање сем по имену.

У академском окружењу је другачије, сећам се да смо се асистентима обраћали по имену (не свим), а професорима никад, само "професоре" (иако смо их у нашим кулоарским разговорима често називали по имену). Најближе се пуштају људи које добро знате, али та ме група није интересовала.

Оно што је за мене већи проблем, то је неспособност тога, који пише, да сагледа ствари из угла онога, коме пише. Дакле, не могу да схватим да неко, ко тражи посао, или се у датој друштвеној ситуацији очигледно налази на нижој хијерархијској лествици од онога, коме се обраћа, не води рачуна о томе. Зато сам рекао да нећу да запослим никога, ко ми се обраћа по имену, а не знамо се. Тај је ПРЕ ОБРАЋАЊА морао да провери коме се обраћа и да одабере стил који је прихватљив не за другаре с фака, него за тога, коме се обраћа. А пошто деца уче од нас старијих, моје питање било је: ко их то тако учи и на основу чега. У поменутом случају с ћерком мога пријатеља питао сам је ко јој је рекао да се ментору може обраћати именом, а она слеже раменима, усвојила однекле. Раније су постоје књиге о пословном бонтону, вероватно и сад постоје, као и књиге о пословној кореспонденцији. Мораћу да прочитам шта пишу на ову тему :)

Off topic: Сећате се америчке хијерархије ословљавања: домар је Џон, мајстор на одржавању је Смит, шеф сектора је мистер Смит, секретар директора је Смит, генерални је Џон :) 
« Последња измена: 3. 02. 2015. у 10.06 rade »

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #28 : 3. 02. 2015. у 10.42 »
Sve su to teška foliranja koja treba da pokažu kako je neko negde ispod i iznad i da se drži određena distanca, što svakako NIJE dobro za posao. Ljudi daleko bolje rade kad se osećaju prijatno, a radna atmosfera gde svi nešto persiraju jedni drugima i hodaju ko po jajima u strahu da ne kažu nešto što "nije po bontonu" svakako to nije. Svakako da odnos treba da bude u duhu dužnog poštovanja, ali poštovanje prema nekom se ne izražava persiranjem, nego stavom.
"Све ти је то, мој Алберте, релативно". Комуникација у малој друштвеној групи и у великој није иста, као ни дистанца. Мала група може да има већи степен присности, велика не. Није ли управо то разлог, да поменути Гугл ствара атмосферу "сви смо једна породица", тј. од велике фирметине прави низ малих група у којима је степен присности већи. Даље, строга правила веома убрзавају процес и комуникацију,  омогућавају аутоматизацију, поновљивост. Када уђеш у официрски штаб одмах је јасно коме се обраћаш (гледаш на еполете), и како се обраћаш. Комуникација траје три минута, по правилу.

Дистанца, психолошка и просторна, крајње је важна за независност у одлучивању. И да, у читавом низу ситуација и кроз обраћање мора се јасно ставити до знања ко је потчињени, а ко је претпостављени. Не видим никакав проблем да сви на послу једни другима персирају, али, наравно, видим проблем ако је интракорпоративна култура оптерећена страхом. Међутим, скрећем пажњу да страх и персирање међусобно нису везани.

Да би међусобни односи дошли до фазе када се поштовање изражава ставом, мора се проћи кроз фазу комуникације када се поштовање изражава на неки други начин, рецимо персирањем. 

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #29 : 3. 02. 2015. у 12.40 »
Бруни, опет нас наводиш на офф.
Цитат
Koje drže do sebe? To je tako relativan pojam. Da li Gugl "drži do sebe"?
Гугл води рачуна о својим људским ресурсима. Људски ресурси морају да имају удобно место за одмарање, за прикупљање снаге, да буду добро расположени, да имају свест о томе да раде у Великој Фирми, којој све то мора да се врати.
Са друге стране ове слике са линка су својеврсни ЕПП за Гугл — има се, може се. Треба импресионирати и пословне партнере, и власт, и људске ресурсе.
А успут се ради на овоме:
http://www.srbijadanas.net/svedska-radnicima-u-jednom-poslovnom-bloku-ponudjeno-da-ugrade-cip-ispod-koze-umesto-da-koriste-identifikacione-kartice/
Ово је за сада само понуда, али ускоро ће то постати обавеза. Нећеш моћи да будеш људски ресурс у, рецимо баш Гуглу, да се одмараш у удобним салонима, играш билијар и брчкаш се у базену, ако ниси чипован.
Гугл држи до себе, али не и до тебе.

Тагови: