Аутор тема: Huan Antonio Samaran  (Прочитано 4677 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Huan Antonio Samaran
« : 11. 12. 2010. у 00.37 »
Svima je poznato ko je ovaj gospodin. Međutim, nedavno saznah da je čovek Katalonac, i da mu je pravo ime zapravo Joan Antoni Samaranch, što bi se čitalo Đoan Antoni Samarank. CH na katalonskom se čita kao K (otud imaju i Antich - Antik, ili Bosch Bosk). Imena su mu pokasteljanizovana (jer je to bilo normalno za vreme Franka) ali fakat je da je on Đoan a ne Huan, i da je Antoni a ne Antonio. No, čak i kad bismo imena zanemarili, ostaje još uvek prezime, koje se ina španskom piše Samaranch, što bi se onda transkribovalo kao Samaranč. Dakle, kako god okreneš, Samaran nije pravilno.

Imajući u vidu Preslija i ostale, da li bi i ovom čoveku trebalo menjati ime u srpskom?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже alcesta

• Староседелац
  • Поруке: 319
Одг.: Huan Antonio Samaran
« Одговор #1 : 11. 12. 2010. у 18.06 »
Ja sam se uvek pitala zašto se ono "ch" na kraju ne izgovara. :)

Pretpostavljam da bi onda tu praksu trebalo promeniti, ali teško će to sad ići, lakše bi bilo da se počelo dok je bio živ i na funkciji. :(
Ognuno sta solo sul cuor della terra
trafitto da un raggio di sole:
ed è subito sera.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #2 : 11. 12. 2010. у 18.37 »
На СОС каналу је пре неколико година (можда и више) био неки новинар који га је доследно и увек звао Самаранч, са Ч на крају. Пошто слабо пратим спорт, дуго нисам ни знао да га ико назива Самараном.

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #3 : 2. 01. 2011. у 00.47 »
На СОС каналу је пре неколико година (можда и више) био неки новинар који га је доследно и увек звао Самаранч, са Ч на крају. Пошто слабо пратим спорт, дуго нисам ни знао да га ико назива Самараном.

Da, zvali su ga Samaran dugo godina, a onda je počelo i to Č da se pojavljuje, tako da je i meni ostala nedoumica šta je pravilno.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #4 : 2. 01. 2011. у 00.50 »
heh… Kako li se ovo zove? Ispravka greške greškom. Ako ćemo pravo, Treba da bude Samarank, kao što rekoh u prvom postu. Čovek je Katalonac i njegovo ime se izgovara Samarank…  [osmeh2]

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #5 : 2. 01. 2011. у 00.56 »
heh… Kako li se ovo zove? Ispravka greške greškom. Ako ćemo pravo, Treba da bude Samarank, kao što rekoh u prvom postu. Čovek je Katalonac i njegovo ime se izgovara Samarank…  [osmeh2]

Da, ali je sa Č ipak neki napredak, moraš priznati ;)!

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #6 : 2. 01. 2011. у 01.42 »
heh… Kako li se ovo zove? Ispravka greške greškom. Ako ćemo pravo, Treba da bude Samarank, kao što rekoh u prvom postu. Čovek je Katalonac i njegovo ime se izgovara Samarank…  [osmeh2]

Da, ali je sa Č ipak neki napredak, moraš priznati ;)!
Lično mislim da nije. Samaran je bilo pogrešno, ali ukorenjeno. Ovo bi se moglo videti samo kao dugogodišnji negativni uticaj Frankove diktature i njegove bezuslovne kasteljanizacije svega unutar granica španske države. Posledice takve diskriminatorske politike i nakon 40 godina se i dalje osećaju, i to se vidi u imenu Samarana. Lično mislimm da je bolje nastaviti zvati ga Samaranom, kao npr. Vašington, Njutn, i sl. nego mu menjati ime sada, i to OPET pogrešno.

Тагови: