Аутор тема: Министар сумња  (Прочитано 25598 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Министар сумња
« Одговор #60 : 9. 11. 2015. у 19.17 »
Односи се, али нетачно.

Не скрећем(о) с теме, него се упирем(о) да те научимо нешто мало лингвистике, коју ниси ни приучио да би могао баратати појмовима попут вишезначности. Под један, сумњати јесте полисемична реч (отвори речник). Под два, у овом случају употребљено значење лексеме не открива конструкција (за разлику од нпр. позајмити некоме : позајмити од некога), већ други елементи контекста, које сам више пута, да је имао ко да чита, наводио.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #61 : 10. 11. 2015. у 20.55 »
Наше гунђање се односило само на сумњати.
Наравно да је контекст битан, колико пута смо овде тражили контекст када је некоме требала помоћ у превођењу и значењу неке речи.
Нисам ја баш толики буквалиста да кад ми неко пошаље поруку: Морам да вадим зуб, или Сломио сам ногу, питам — коме?

Pa što je onda glagol sumnjati toliko poseban?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #62 : 10. 11. 2015. у 21.00 »
Mislim da je više nego jasno o čemu se ovde radi. Šta ministar sumnja, jasno je svakom ko je čitao šta Joe piše. Ko i dalje sumnja da Joe nije u pravu kad ne sumnja da nema sumnje da u sumnjati nema potrebe da se sumnja, neka ponovo pročita šta se sve pisalo, ovaj put s razumevanjem. A ako i pored svega toga i dalje sumnja da sumnjati ne proizvodi nikakvu sumnju… Šta da mu radimo. Nema više potrebe da se vrtimo u krug, stoga [lock]
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: