Аутор тема: Tоблерона  (Прочитано 5508 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже abzec001

• Староседелац
  • Поруке: 547
  • Говорим: engleski, španski, nemački, italijanski...
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
Tоблерона
« : 10. 02. 2016. у 16.31 »
У електронском издању Печата један од наслова гласи: Како је Ноле појео тоблерону. Реч је о Отвореном првенству Аустралије и победи Ђоковића над Федерером, а тоблерона је алузија на Швајцарца. Наводи се и један од повика наших навијача: Згази тоблерону.

Моје питање је да ли је, невезано за текст Печата, употребљен добар род?

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Одг.: Tоблерона
« Одговор #1 : 10. 02. 2016. у 22.21 »
Имаш на  данашњем сајту РТС-а  чланак о томе како се правилно ломи та чоколдада.
http://www.rts.rs/page/magazine/ci.html

Наслов и поднаслов гласе:
Да ли погрешно једете „тоблероне“? 
Чоколаде „тоблероне“ једна су од омиљених посластица људи широм света, а осмишљена је тако са разлогом да би могли лако да одломите парче. Проблем је што већина то ради погрешно.

Ван мреже mmalinovski

• Члан
  • Поруке: 124
« Одговор #2 : 16. 02. 2016. у 14.03 »
 [kuku]

uglavnom, ne moze se govoriti toblerona, samo toblerone. i to nije pluralia tantum, nego je kao strana imenica muskog roda na na -e i deklinira se kao kurare

znaci
toblerone
tobleronea
tobleroneu
toblerone
toblerone
tobleroneom
tobleroneu

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 917
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
« Одговор #3 : 16. 02. 2016. у 14.54 »
Evo, prvi put se zapitah odakle je ta čokolada.

Цитат
Toblerone (/ˈtoʊbləroʊn/; German: [tobləˈroːnə]) is a Swiss chocolate bar brand owned by US confectionery company Mondelēz International, Inc., formerly Kraft Foods, which acquired the product from former owner Jacobs Suchard in 1990. It is produced in Bern
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #4 : 16. 02. 2016. у 19.15 »
nego je kao strana imenica muskog roda na na -e i deklinira se kao kurare

Деклинација са задржаним је обавезна само ако је оно дуго (тип бѝфе̄). У овом случају оригинални изговор се адаптира као у примерима из немачког језика перио́да, банкно́та, (веш-)маши́на; ва́за, до́зна, ре́рна или хиљадама сличних из француског.

Или, ако ћемо Toblerone сматрати именом, адаптира се као Шарлота, Елза (П10, т. 237).

Ван мреже mmalinovski

• Члан
« Одговор #5 : 16. 02. 2016. у 22.10 »
moglo bi i tako…hocu reci, uzeo sam i to bio u obzir ali zbog toga sto se radi o imenu, zbog toga sto nije zensko ime da bi se ocekivao zavrsetak na a i zbog toga sto vec ima "precedent" u vidu reci kurare, mislim da je bolje da ostane na -e

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #6 : 17. 02. 2016. у 11.29 »
Зар је кураре нека обична реч и зар нам долази из немачког?

Још једном, и ако се наш пример третира као име женског рода — не нужно име жене (сетимо се само Рајне, Одре, Елбе): транскрипција је предвиђена за сва властита имена — и ако се третира као апелатив из немачког језика, резултат је исти.

Но, свеједно, ствар је у томе што је такво решење уобичајено (и устаљено). Да људи кажу Најео сам се тоблеронеа, твој принцип би имао предност.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #7 : 17. 02. 2016. у 12.04 »
Но, свеједно, ствар је у томе што је такво решење уобичајено (и устаљено). Да људи кажу Најео сам се тоблеронеа, твој принцип би имао предност.
Pa nije da ne govore (i) tako. (Ja tako govorim). Nisam siguran koliko je u narodu zastupljena jedna ili druga opcija, ali obe deluju validne.

Meni je veći problem Toffifee, koji je očito nastao kao izvedenica od toffee, ali je nemački proizvod. Sudeći po http://forvo.com/word/toffifee/ , izgovaraju ga /’tɔfife:/; u SAD se proizvod zove Toffifay /’tɔfɪfeɪ/ (baš da bi očuvali izgovor). Nemam predstavu kako bi se to kod nas valjalo preneti, ja se zadovoljavam sa interpretacijom da je jednina tofífa, množina tofífe, bar se lepo deklinira.  [pardon]
« Последња измена: 17. 02. 2016. у 13.15 Duja »

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #8 : 17. 02. 2016. у 12.55 »
Nisam siguran koliko je u narodu zastupljena jedna ili druga opcija, ali obe deluju validne.

Мени се чини(ло) да је то ипак е̄-деклинација, али суштина је ово друго.

Ван мреже mmalinovski

• Члан
« Одговор #9 : 17. 02. 2016. у 15.24 »
I ja govorim "tobleronea" i svi oko mene isto, mogu čak sa sigurnošću da kažem.

edit:
’Toffee’ je *čista engleska reč* i izgovara se tofi. ’Toffifee’ je nemački proizvod i tamo se naziv izgovara isto kao što bi ga izgovarali (i kao što to i čine) Englezi - tofifi. U Americi je speling drugačiji ne zbog izgovora, nego zato što je i naziv drugačiji - preosmišljen da se više dopadne njima i izgovara se drugačije: tofifej.
Trebalo bi da mi Toffifee izgovaramo tofifi a ne nekako proizvoljno drugačije. Deklinacija kao ragbi:
jed:
tofifi
tofifija
tofifiju
tofifi

mn:
tofifiji
« Последња измена: 17. 02. 2016. у 15.42 mmalinovski »

Ван мреже Jevtropijevićka

• Млађи члан
  • **
  • Поруке: 37
  • Говорим: nemački, engleski
« Одговор #10 : 18. 02. 2016. у 11.01 »
Neće biti da ga Nemci izgovaraju tofifi: https://www.youtube.com/watch?v=CxD1VyY-aLU

Taj završetak -ee u nemačkom postoji i npr. u imenici die Fee, vila, koja se takođe izgovara sa e: http://forvo.com/word/fee/#de

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 917
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
« Одговор #11 : 18. 02. 2016. у 11.14 »
To finalno /eː/ je toliko zatvoreno da je nama teško čuti razliku. Ali kad pevaju na kraju reklame bude dosta jasnije da nije /iː/.
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже mmalinovski

• Члан
« Одговор #12 : 18. 02. 2016. у 18.43 »
Neće biti da ga Nemci izgovaraju tofifi: https://www.youtube.com/watch?v=CxD1VyY-aLU

Taj završetak -ee u nemačkom postoji i npr. u imenici die Fee, vila, koja se takođe izgovara sa e: http://forvo.com/word/fee/#de

naziv ima englesku "dušu" i nemci ga izgovaraju kao da izgovaraju englesku reč koju bi smo na srpskom transkribovali sa -i i čuje se da se trude jer je ovo mnogo bliže čistom i nego u die Fee.
pogledao sam jos videa na yt da se uverim.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #13 : 18. 02. 2016. у 20.28 »
Ja sasvim jasno čujem standardno nemačko /e:/, kao u See ’jezero’. I nemam utisak da se nešto trude da to liči na engleski.

Ван мреже Jevtropijevićka

• Млађи члан
  • **
  • Поруке: 37
  • Говорим: nemački, engleski
« Одговор #14 : 19. 02. 2016. у 10.23 »
naziv ima englesku "dušu" i nemci ga izgovaraju kao da izgovaraju englesku reč koju bi smo na srpskom transkribovali sa -i i čuje se da se trude jer je ovo mnogo bliže čistom i nego u die Fee.
pogledao sam jos videa na yt da se uverim.
Pa sad, meni je dovoljno indikativno to što su u nazivu slatkiša -ee iz"toffee" promenili u -i upravo da se ne bi izgovaralo kao -ee sa kraja, ali ok, nisam stručnjak za duše, možda mi nešto izmiče  :hehe:

Тагови: