Аутор тема: Волатилност  (Прочитано 6214 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
Волатилност
« : 30. 03. 2016. у 17.47 »
Одавде.
…глобалне превелике понуде челика, „значајног раста” јефтинијег увоза у Европу, слабе домаће тражње, високих трошкова и волатилности курса, преноси…
Ја сам хемичар па знам одавно шта значи та реч, али онај мој комшија бравар не зна. Он ће вероватно из контекста схватити да се ради о нестабилности курса (то нам је бар блиско), и питаће се зашто новинар то није назвао правим именом.
Ја знам — да би испао ученији, као онај са моментумом.

Ван мреже mmalinovski

• Члан
  • Поруке: 124
Одг.: Волатилност
« Одговор #1 : 31. 03. 2016. у 15.34 »
U ekonomskom/finansijskom žargonu je značenje nesto drugčije od ’nestabilan’
volatilan = osciluje (sto može biti prirodno, neizbežno)
nestabilan = preti da se sunovrati (da zapadne u krizu, recesiju, ako pričamo o novcu onda je to bojazan od dugotrajnije inflacije što sve zahteva određene mere da se koriguje)

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Волатилност
« Одговор #2 : 31. 03. 2016. у 18.16 »
U ekonomskom/finansijskom žargonu je značenje nesto drugčije od ’nestabilan’
volatilan = osciluje (sto može biti prirodno, neizbežno)
nestabilan = preti da se sunovrati (da zapadne u krizu, recesiju, ako pričamo o novcu onda je to bojazan od dugotrajnije inflacije što sve zahteva određene mere da se koriguje)
Немам ништа против да тај израз у међусобној комуникацији користе они који га разумеју — економисти и банкари, али нема никаквог оправдања да га користе и новинари, пишући и за једва писмене.
Остајем при ономе што сам пре неки дан поручио Дуји:
Цитат
Пођи од себе. Да ли ти, у приватном разговору или преписци са неким, користиш појмове за које поуздано  знаш да су твом саговорнику непознати?
Понављам пети пут. Новинари се обраћају свима, и обавезни су да прилагоде речник тако да их сви разумеју. Није то никаква филозофија.

Тагови: