Аутор тема: Namerne greške  (Прочитано 36559 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
  • Поруке: 874
Одг.: Namerne greške
« Одговор #45 : 24. 01. 2011. у 23.32 »
Nema, naravno! [osmeh]

Ali me to ne sprečava da i ovde, tim pre što je jezički forum, iskažem svoj lahko ironični protest prema suvremenim standardizacijama srpskohrvatskih standardnojezičkih varijanata. [namig]
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • www.sftim.com
« Одговор #46 : 25. 01. 2011. у 00.19 »
… Koji niko neće razumeti bez tvog objašnjenja.

Recimo da je ovo prilog raspravi o svrsi pravopisa. Kada bismo svi pisali po nekim svojim pravilima i imali svoje (potpuno lične) razloge za to bilo bi na tone nesporazuma i nerazumevanja. Kao sada u slučaju laHko.
I sve to rešava prosto naglašavanje namerne greške. [osmeh]

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
« Одговор #47 : 25. 01. 2011. у 16.05 »
Ali opet, to nije namerna greška (ili jeste onoliko koliko je i hoću umesto oću). A nije napisano ni na kineskom ni na finskom, pa da izazove tone nesporazuma i nerazumevanja, nego valjda na našem jeziku.
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #48 : 25. 01. 2011. у 16.20 »
Другим речима, треба забранити повремени хумор и шалу на форуму?  [budala]

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #49 : 25. 01. 2011. у 16.32 »

[osmeh] Ставиш смајлија на почетак, па после пишеш како оћеш.

Ван мреже d@do

• Староседелац
  • Поруке: 679
« Одговор #50 : 25. 01. 2011. у 16.54 »
Ili se potpišeš kao d@do i odma’ ljudi znaju da se taj tekst ionako ne uzima zaozbiljno!!! :P

Ван мреже Бруно

• Члан
  • Поруке: 115
« Одговор #51 : 25. 01. 2011. у 17.06 »
Ajme…

Pa, stvarno, pravite žurku bez mene, a na moj račun!  [namig]

Овако, пошто сам ја тај свјесни иницијатор, осјећам дужност да ти се обратим са пар ријечи  [osmeh]. Драго ми је што се не љутиш, али као што сам већ негдје написао, ово и нема неке конкретне везе с тобом. Ја сам ишао више уопштено онако. Ти си се нашла сасвим случајно ту. Игром случаја си била и одсутна, али не брини, добила си адвокате брзо :P.

Ima istine u tome da bi trebalo povesti računa o namernim greškama, iskreno, nisam ni razmišljala o tome pretpostavljajući da su ovde svi stručni i da će uočiti tačno kad je šala, a kad greška. Međutim, ja ne mogu da se odreknem tih igrarija, mada sam često zapadala u neprilike (danas sam pitala svog asistenta u koliko SATA je ispit, misleći da mi može čitati misli, na šta je on arogantno odgovorio: u deset SATI, koleginice!).

Али видиш, погрешна ти је претпоставка. Ја имам став да овдје нису сви стручни и на томе заснивам све ово. На овом форуму најчешће остављају поруке такви које си ти споменула а остали који немамо довољно знања из те области посматрамо. Бруни рече да смо сви слободни да расправљамо. Слажем се, али шта ја да пишем ако се у нешто не разумијем баш најбоље. Могу ја лупати глупости али чему то. Не преостаје ми ништа друго него да пасивно пратим. Неке намјерне грешке је и мени лако уочити и ја видим да је у питању зезање, али исто тако ви се исто можете зезати а да ја и не знам да је то грешка.

Шта ја знам, по мени и није баш пожељно намјерно се зезати, пређе у навику. Јер, шта те чини другачијим у оку посматрача од оних који стварно то не знају (не могу да запамте).

Опет, ово је мој став, ви имате другачије ставове и ето, шта да се ради. Живјела ти мени сто година.  [plop]

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
    • www.sftim.com
« Одговор #52 : 25. 01. 2011. у 17.15 »
Другим речима, треба забранити повремени хумор и шалу на форуму?  [budala]

Ne, samo treba pročitati ono što je sagovornik napisao a ne dodavati nepostojeće!!! >:(

I na kraju, samo sam zamolio da se namerne greške naglase (velikim slovom, recimo) a ne da se lišavamo te vrste šale.

Alzo dakleM, pišite kao i do sada ali učinite mrvicu napora više i kucnite šift (naš prevod bi bio?) uz namernu grešku.
Ništa više. [osmeh2]

I sve to rešava prosto naglašavanje namerne greške. [osmeh]

Đorđe, nije u pitanju nerazumevanje samo smisla napisanog (mada ima i toga - ko bi mogao znati šta izražavaš svojim "laHko" bez onog objašnjenja), već toga da li si ozbiljan ili se šališ, da li pišeš u skladu sa pravopisom ili praviš namerne greške, ili pak nisi ni svestan da si negde pogrešio.
Ipak je ovo "jezičarski" sajt, za očekivati je da onaj koji svojim savetima pomaže drugima piše pravilno. Ako to nije slučaj dolazi do nesporazuma i nerazumevanja šta jeste a šta nije pravilno.

Bruni, na svim forumima ogromnu većinu čine posetioci koji samo čitaju, a od registrovanih manje od 10% nešto napiše. Neki uredno prate šta se piše nedeljama, mesecima, a poneko čak i godinama a da se ne jave u forumu.
Valjda svi mi admini želimo da se svi koji prate naše forume uključe u rad, ali to se ne dešava. Neminovno je da postoje grupe koje pišu i one koje samo čitaju.  [tuzan]

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #53 : 25. 01. 2011. у 17.44 »

Vala ga pretera. Gde si to pročitao?

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #54 : 25. 01. 2011. у 18.00 »
Бруно, немо се љутиш, нисе разумели. Кад овде неко нешто пита, онај ко зна одговор никад се не зеза, никада не греши намерно, него одговара коректно, без грешака. Кад причамо необавезно, онда дозвољавамо себи да пишемо опуштеније. Зашто да не?

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
« Одговор #55 : 25. 01. 2011. у 18.23 »
Đorđe, nije u pitanju nerazumevanje samo smisla napisanog (mada ima i toga - ko bi mogao znati šta izražavaš svojim "laHko" bez onog objašnjenja), već toga da li si ozbiljan ili se šališ, da li pišeš u skladu sa pravopisom ili praviš namerne greške, ili pak nisi ni svestan da si negde pogrešio.

Ma nije ni bitno šta ja izražavam tim lahko, to je Bruni pitala zašto baš tako pišem, pa eto, zato sam objasnio da tako pišem kao što pišem i hoću i halva i orah, iako u privatnom kućnom diskursu govorim oću i jedem alvu i orase. Dakle, jesam ozbiljan, i pišem u skladu s pravopisom (ali ne isključivo, u skladu s jednim od mogućih pravopisa, već „kompilacijski“, u skladu s pravopisima [osmeh2]). Nadasve, vrlo svesno to radim.

Ono što je bitno za tebe koji čitaš moje poruke nije uopšte to zašto ja pišem lahko ili hoću, već sama činjenica da ja pišem tako. Ona te i jest pobudila na razmišljanje i preispitivanje, a to mi je i bio cilj; i to sam ostvario, kao što vidiš, i bez toga objašnjavanja zašto ja pišem tako. [osmeh]

A bitnija ti je sadržina mojih poruka od forme, mada ni forma nije nevažna. Tom formom čitatelje upravo opominjem na izbegavanje isključivosti; i ako se bar jedan od njih zapita: „Ako, evo, i on mrtav ’ladan piše tako, i nikom ništa, da li to znači da i nije tako strašno ako se i ja oglušim o neko pravopisno pravilo za koje se može utvrditi kako je bespotrebno strogo i isključivo, i ide mi protiv prirodnoga jezičkog osećanja, a time ne ugrozim ni komunikacijski potencijal ni sadržinu poruke“; onda sam i te kako postigao svoje. :P

(Ili, kao što rekoh iznad — čitaš me i te kako na vlastitu odgovornost. [osmeh] Ako ne želiš da ti pomutim um, nemoj me ni čitati. [namig] Da se razumemo, — ja vrlo svesno manipuliram, i vrlo svesno uvek provlačim jedne određene ideje, za koje lično smatram da su dobre i vredne isticanja, ne samo kroz sadržinu već i kroz formu jezika kojim se koristim; neka vam je to jasno. [devil]

A to i svi radimo — Šomi izbegava anglicizme, germanizme i druge izraze za koje smatra da imaju adekvatne prevode; Zoran izbegava inovacije u jeziku koje smatra ružnim i nemuštim; Joe oblikuje svoje poruke uvek prema normama i uvek piše ćirilicom jer smatra da njoj treba davati prednost itd.; i to ne samo ovde na forumu nego i inače u životu, većina ljudi i svesno oblikuje svoj jezik prema idejama u koje veruje. Ja mešam srpskohrvatska narečja i varijante onako kako mi to najlepše zvuči ili najbolje paše u određenoj rečenici ili situaciji. To radim vrlo ozbiljno i vrlo svesno, — i namerno, naravno, — ali ne zato da bih grešio greške ili humora radi, nego zato što time simbolički ocrtavam granice onoga što smatram svojim maternjim jezikom, ukazujem na neke nebuloze i opasnosti u njegovoj standardizaciji, i posredno pozivam i čitatelje na razmišljanje o tome. [namig])

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #56 : 25. 01. 2011. у 18.52 »
Цитат
Ma nije ni bitno šta ja izražavam tim lahko, to je Bruni pitala zašto baš tako pišem,
Bruni htela da malo preusmeri ovu temu, sa natezanja na konstruktivni dijalog, ali izgleda nije baš uspela…  [sad2]

Ovo poslednje što Đole reče, sasvim je u pravu. Svako od nas jeste individua, sa svojim ubeđenjima, osećanjima i znanjima i u skladu s tim, stvara sopstveni stil izražavanja. Veoma mi se dopala kratka analiza nekih naših članova, i mislim da je poprilično pogodio, a takođe mislim da to upravo govori o tome kako svako od nas ima nešto svoje, i ne treba ga sputavati u izražavanju toga: setite se kako nam je svima bilo čudno kad je Belopoljanski odjednom progovorio ijekavicom… Skoro svi smo pomislili da mu je neko ukrao šifru i da se javlja s njegovog računa, čak nam se učinilo da je i svoje stavove i način razmišljanja promenio, a sve zbog promene narečja (Je l’ se (ij)ekavica smatra narečjem ili dijalektom?). Pa zamislite onda kad bismo svi odjednom počeli pisati istim stilom, koristili ili izbegavali iste reči, koristili isto pismo? Bila bi uništena individualnost svakog od nas, a to je nešto što se najmanje želi postići na jednom ovakvom mestu.

I da još jednom podvučem nešto što sam ja više puta naglasila, a evo, Zoran opet ponovio:

Бруно, немо се љутиш, нисе разумели. Кад овде неко нешто пита, онај ко зна одговор никад се не зеза, никада не греши намерно, него одговара коректно, без грешака. Кад причамо необавезно, онда дозвољавамо себи да пишемо опуштеније. Зашто да не?

Takođe, ponovila bih nešto što je i Đorđe rekao: onaj ko nas samo čita, čita nas na sopstvenu odgovornost. Jer, zaista nije u redu tražiti od ljudi da postanu roboti, samo zbog toga što neko možda može da ih pogrešno protumači. Nivo predostrožnosti je ovde visok, i poštuje se: uglavnom, u 99% slučajeva piše se ispravno (koliko god to neko ume, naravno), onaj 1% otpada na šale, metafore, upozorenja, tajne poruke i sl. koje jednostavno nije fer kažnjavati naše članove na taj način samo zato što je ovo, jel’te, forum o jeziku.

Ajmo malo da opet probamo da preusmerimo ovu diskusiju, da se ne vrtimo oko jednog te istog: eto, Sonja počesto pravi namerne greške (koje uredno obeležava velikim slovom :P ), pa da čujemo zašto to radi…? [palci] [palci] [palci]

Elem, takođe me zanima, da li i kad govorite, u svakodnevnom govoru pravite te namerne greške, i zašto?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #57 : 25. 01. 2011. у 19.29 »
Прочитао сам тачно оно што пише, само ми се нешто не да да пишем опширно. Нисам мислио на хумор и шалу уопштено, него баш на онај који има додира са еснафским, то јест повремено глупирање баш на рачун језика, а око неких очигледних ствари за које је немогуће да су на овом месту озбиљне. На пример, да на форуму на којем се разрешавају далеко незгодније недоумице, неко мртав-озбиљан напише „сфатити“, што спада у ону врсту неписмености која се пегла још у основној школи, а не касније, и још притом у форми „сФатити“, са великим Ф.

Није лично и нисам нити љут нити нервозан што сада овде не стављам смајлије, нити ми смета што је некоме баш то засметало и довело га у недоумицу, нити сада ја о томе мислим лоше или сматрам да је недопустиво не препознати да се радило о неозбиљности. Ово ме подсећа на анегдоту са једних вежби на једном факултету који нема везе са језиком, где је асистенту у низу једначина исписаних на табли негде заХВалило једно x, што је уочио један студент, асистент исправио, а затим приметио да фали још у неколико следећих, па је одустао од преправљања и у ћошку табле исписао једну хрпу x-ова и рекао „Сигурно фале још на неколико места, ја ћу их исписати овде, а ви их у свескама преместите где треба“ и наставио тамо где је стао. Очигледна неозбиљност и гег, мада га је и ту неко могао схватити озбиљно и на писменом делу испита учинити нешто слично и тражити да му се задатак призна као тачан.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #58 : 25. 01. 2011. у 19.39 »
Đole, sad se setih nešto da te pitam: kako pišeš kad pišeš nešto za fakultet, da li i u tim tekstovima primenjuješ istu "urnebes salatu" dijalekata, narečja i sl. ili ipak slediš samo jednu normu?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
« Одговор #59 : 25. 01. 2011. у 19.43 »
setite se kako nam je svima bilo čudno kad je Belopoljanski odjednom progovorio ijekavicom… Skoro svi smo pomislili da mu je neko ukrao šifru i da se javlja s njegovog računa, čak nam se učinilo da je i svoje stavove i način razmišljanja promenio, a sve zbog promene narečja

O da, to je bio božanstven pokus! [osmeh] Kada čovek progovori drugačije nego što ga znaš, tebi se učini da to nije taj čovek i čak da to nisu njegovi stavovi, da to neko drugi govori i razmišlja tako. A ono isti čovek, i isti način razmišljanja, samo drugačije upakovan. [osmeh] Ali to pakovanje nam je, dakle, kako smo na tome primeru naučili, i te kako bitno u međusobnom prepoznavanju. Osobni stil je, znači, vrlo važan deo individue. I na njega mora otpasti makar tih 1%, jer makar za toliko smo svi drugačiji i posebni. [osmeh]

Elem, takođe me zanima, da li i kad govorite, u svakodnevnom govoru pravite te namerne greške, i zašto?

Zavisi od toga s kime govorim. :P Ne daj bože da me čuješ kada privatno govorim sa sestrom, na primer. Pomislila bi: „Ovaj je, kanda, maloprije sišao sa nekog brda, nije ni osnovnu školu verovatno završio“. [osmeh2] Ali mi se odlično razumemo, i ne samo što se razumemo, već baš time svojoj komunikaciji dajemo i tu neophodnu notu prepoznavanja i identificiranja, prisnosti i privatnosti. [osmeh] Kada joj se obraćam dijalektom, ona zna da nisam ljut na nju, recimo. Kada sam ljut na nekoga, ne samo što ću "upeglati" svoj govor do knjiškog neukusa nego ću početi i da persiram. [osmeh2] Jer to znači i te kako distancu, a ove "namerne greške" u jeziku znače i te kako prisnost. I to što se mi i ovde na forumu ovako šaluckamo jedni s drugima, između ostaloga znači i to kako se osjećamo dovoljno prisnima međusobno, eda možemo tako da pišemo. [namig]

Тагови: