Samo što ja ne priviđam ljude i stvari, i ono što tvrdim zasnivam na logičkom zaključivanju i objektivnoj slici o svetu; a on priviđa masone i gradi svoje priče i teorije na osnovu iskrivljene slike o svetu.
Vjerovati u masone, đavole i vještice, božansko-šejtanske ratove koji se odvijaju na nebesima i na zemlji iza kulisa, i smatrati kako svet počinje u Danilovgradu, a završava se u Ostrogu jeste jedna iskrivljena i bolesna slika o svetu. Unutar nje, može on graditi kakve priče hoće, i biti i neizmerno maštovit i duhovit, ali on je svejedno bolestan čovek, jer njegova percepcija sveta koji ga okružuje nije utemeljena u realnosti. Prosto.
![ne znam [neznam]](https://mcalc.net/Smileys/default/unknw.gif)
Utoliko se on astronomski razlikuje od mene, jer ja ne upoređujem Joila i ludog Sava na osnovu nekog svoga subjektivnog utiska i ukusa, već na osnovi hladnog posmatranja i povezivanja univerzalnih simptoma psihičke bolesti; a on to sasvim drugačije čini s Pikasom i magarcem. Metod prije svega.

A tvoja je krucijalna greška, ako mi dozvoliš, i ovde i na drugim mestima, u tome što ti ljude i ideje ne procenjuješ na osnovi univerzalnih i objektivnih (spoljašnjih) kriterija o njima samima, nego romantično veruješ u njihove unutrašnje kvalitete. Što nije loše samo po sebi, ali ti — tako ravničarski, panonski melankolično, da se poslužim tvojom alegorijom o regionalnim mentalitetima

— previđaš tu surovo realnu stvar da sve te kvalitete, ako postoje,
prestaju i nestaju u vjetar čim se izađe izvan njihovoga sveta na liniji Danilovgrad—Ostrog… Te da nešto što je tako ograničeno, ekscentrično i postoji jedino u svome malom svetu — a nije univerzalno i opšte, nije nezavisno od konteksta i od situacije — naprosto nema objektivnih vrijednosti, ma koliko možda i simpatično samo po sebi, unutar sebe i svog malog sveta, bilo.
![otkudznam [otkudznam]](https://mcalc.net/Smileys/default/LaieA_016.gif)
Ako neka istina važi samo za Joila i njegove sljedbenike i sabraću u vjeri, a ne važi za mene, onda to nije istina. Istina je samo ono što važi za sve ljude, i za mene, i za tebe, i za mog komšiju, i tvog komšiju, i za onoga što ga nikad nisam ni upoznao. I ideje su, isto tako, pogrešne kada su prihvatljive samo za određenu grupu ljudi — kada su subjektivističke. Jedino ideje koje mogu objediniti sve ljude — dakle, koje su nezavisne od konteksta, koje su univerzalne dakle objektivne — jesu ispravne ideje, tvrdnje, teorije, istine, vrednosti. Nešto što je ispravna, istinita tvrdnja, to je
uvek istinita, i uvek primenljiva tvrdnja. To u neobjektivnim predstavama o svetu ne važi, jer u njima su tvrdnje istinite i primjenljive samo u okvirima svojega malog sveta. I to je svest za koju mislim da tebi nedostaje, ili da ju možda i svjesno zanemaruješ jer si i odveć romantik.