Аутор тема: Језичке занимљивости из мог краја  (Прочитано 112196 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Језичке занимљивости из мог краја
« Одговор #150 : 10. 06. 2012. у 10.43 »
Овде су псовке:
… ти дан.

Јесте ли чули за све ове псовке?
За ово нисам чуо, за остало јесам.

Објекат у псовци код нас стварно може бити све и свашта. Тако се у околини Ваљева код старијих сељака чује "…ти запис", где је запис оно свето дрво из словенске традиције. Међутим, у истом том крају никада нисам чуо да неко некоме псује дете (не значи да нема, али чуо нисам - сви које сам тамо сретао сматрају да је помињање детета у том контексту велики грех). С друге стране, у околини Алексинца, опсовати некоме дете прилично је обична ствар. 

Не знам је ли неко радио неко истраживање у ком се крају колико псује. Некако ми се чини да сам код Банаћана чуо најмање псовки, а ако их је и било, биле су без глагола и некако благе, на пример: "Свеца му његовог".
Moja baka, inače iz Mokrina, imala je običaj da kaže: Idi u peršun. Tako da je ovo verovatno istina. Valjda što se ide južnije, psovke su češće, sočnije i inventivnije… :) Od jedne prijateljice koja je iz Tekije na Dunavu, i njene rodbine, čula sam takve psovke od kojih mi se ponekad želudac izvrtao, a ponekad bih se zacenila od smeha.

Ronjati sam ja čula za roniti (u vodi), mada mislim da je to neko interno izvrtanje te reči, i nije nešto rašireno, a za ronđati sam čula kako za tražiti, tako i za ono kad neko krene da gunđa bez prestanka…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #151 : 10. 06. 2012. у 10.49 »
Ronjati sam ja čula za roniti (u vodi), mada mislim da je to neko interno izvrtanje te reči, i nije nešto rašireno, a za ronđati sam čula kako za tražiti, tako i za ono kad neko krene da gunđa bez prestanka…

Da, ronjati - kao roniti, jeste izvrtanje u zezanju, a rondati i ronjati nije isto. Rondati je zvocati, a ronjati - preturati. No, kako ja poznajem ovaj izraz, on ne predstavlja tek bilo kakvo preturanje, već preturanje s namerom da nešto pronađeš.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #152 : 10. 06. 2012. у 10.53 »
..on ne predstavlja tek bilo kakvo preturanje, već preturanje s namerom da nešto pronađeš.
Pa to se valjda podrazumeva… :P
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #153 : 10. 06. 2012. у 11.03 »
Ne podnosim da se išta podrazumeva, samo konkretno i jasno! Evo i tebi :P!

A kad smo već kod plaženja —  gde se dedoše (ovo nije izraz iz mog kraja, čula sam ga od prijateljice iz Raške) oni smajlići sa lepim -  velikim jezicima, nego si nam ostavila ovaj prcoljak?! :D

Dodatak: Sad ponavljam ovu poslednju reč. Neko bi rekao i prcmoljak. Zar nije interesantna? :D
« Последња измена: 10. 06. 2012. у 11.07 Luče »

Ван мреже Inception

• Старији члан
  • Поруке: 161
  • Говорим: енглески, шпански
  • Родно место: Александровац
« Одговор #154 : 10. 06. 2012. у 11.16 »
Од овога што је Луче навела, чуо сам само дете крваво.
А ово што је Ранчер написао знам и користим свакодневно.  :D

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #155 : 10. 06. 2012. у 11.39 »
Од овога што је Луче навела, чуо сам само дете крваво.
Такође. Сећам се да је моја баба говорила јебем ли ти цркву Раваницу. Сваки пут смо падали од смеха. Где баш нађе Раваницу? :D

Ван мреже Inception

• Старији члан
  • Поруке: 161
  • Говорим: енглески, шпански
  • Родно место: Александровац
« Одговор #156 : 10. 06. 2012. у 13.21 »
Цитирам бабу (да не кажем баку):
Ајде час у продавницу.
Узни кило прашак и вагету,  [lol]

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #157 : 10. 06. 2012. у 13.27 »
Сви смо чули за израз "не игра мечка". У нишком крају понекад се још додаје "Божана", дакле "Шта је, шта се гурате, не игра мечка Божана". Можете мислити како сам се тешко суздржао да не праснем у смех, кад сам се упознавао с тамо једном госпођом, а она ће: "Ја сам Божана…".   До тог тренутка нисам знао да се то име даје и људима (сретао сам само Божена).

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
« Одговор #158 : 10. 06. 2012. у 13.48 »
У селима подно Авале често се може чути и … ти матер божију на олтару цркве покајнице. Мислим да је у тој једној реченици садржано довољно богохуљења да се и атеиста згрози. Такође, сељаци из истог краја имају једну изреку "Плашиш бабу дебелим …" До скора сам мислио да је то локализам, док нисам чуо исту ствар у источној Србији, и онда на моје опште запрепашћење, у Русији сада… Изгледа да је то нешто старословенско  [lol]
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #159 : 10. 06. 2012. у 13.49 »
Одлични изрази, нисам их чуо сто година. [lol] Ово друго је нешто попут „плашити мечку решетом“.

П. С. У нишком крају се обично каже „шта је, шта зеваш, не игра мечка Божана“.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже d@do

• Староседелац
  • Поруке: 679
« Одговор #160 : 11. 06. 2012. у 03.38 »
Moj đed je imao običaj da koristi psovku "Jebem li mu ošljem Boga". Dugo mi je trebalo da shvatim šta psuje.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #161 : 14. 06. 2012. у 21.59 »
Са псовки на нешто друго - данас сам поново чуо "ради у мајдану", место "ради у каменолому". Ваљевски крај, крајеви уз Дрину и Бањa Лука, где се тренутно налазим,  далеко чешће користе "мајдан", него "каменолом". Не знам како је у другим крајевима.

Пошто је каменолом заправо рудник камена: Шумадија, север Црне Горе и Република Српска доследно кажу "Уруднику", док Београд говори "у рУднику"….

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #162 : 14. 06. 2012. у 22.02 »
Да није Мајданпека, не бих ни знао шта значи мајдан, заиста нисам то чуо да неко каже, али мислим да то значи ’рудник’, не ’каменолом’.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #163 : 14. 06. 2012. у 23.08 »
Тачно, као турцизам. Међутим, данас је рудник практично свуда рудник, само је понегде каменолом још мајдан.

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
« Одговор #164 : 15. 06. 2012. у 02.26 »
Често је мајдан коришћен за каменолом до скора и у Београду и околини (Ташмајдан, име је чисто турско, али у питању је каменолом, који се налази испод спортског комплекса).
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Тагови: