Аутор тема: Pečenjezi ili Pečenezi  (Прочитано 10417 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Pečenjezi ili Pečenezi
« : 17. 03. 2011. у 18.38 »
Izdvojeno odavde.

Joj, Gulo, moram da ti crvrčim, nemoj da se ljutiš, al to je jače od mene. Ovde pišeš Mongolija bez J, a na onoj tamo drugoj temi pišeš Tokijo sa J. A treba obrnuto. Pogledni ovde kako se koristi međusuglasničko J:
http://www.srpskijezickiatelje.com/pravopis:suglasnik-j

U kombinacijama I i nekog drugog vokala (ovim redosladom) osim O, UVEK ne ide J. (Osim stranih dvosložnih reči na spoju: diatlon, itd.
U kombinacijama I i O (ovim redosledom) NIKAD nema J.

Takođe se kaže Pečenezi, ne Pečenjezi, nisu oni nikakvo pečenje :P
« Последња измена: 17. 03. 2011. у 19.50 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
RE: Pečenjezi ili Pečenezi
« Одговор #1 : 17. 03. 2011. у 18.47 »
Забележено за Токио, али ако погледаш
Цитат
Иџи Монголиа је мајка Монголија
Иџи Монголиа сам написао на ћирилици у оригиналу (Монголи пишу ћирилицом  ;) ) а онда транскрибовао. А за Печењеге сам сигуран да само тако иду, не зато што су печење, већ зато што се само тако и никако другачије зову :) Печењег, Печењези. Још никада нисам видео у литератури Печенег и Печенези :)
« Последња измена: 17. 03. 2011. у 18.51 Gulo Gulo »
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #2 : 17. 03. 2011. у 18.55 »
Не знам, ја сам до сада виђао облике и Печенези и Печењези.

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #3 : 17. 03. 2011. у 19.02 »
Мислим да забуна потиче од тога што смо ми преузели име за Печењеге од Мађара, који то пишу Besenyők, па тако и Пољаци имају облик Pieczyngowie, а Руси и Хрвати Печенеги и Pečenezi.  У сваком случају, и даље највећи ауторитет за тај период, проф Ковачевић, је користио Печењези, so, who am I to argue :)
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #4 : 17. 03. 2011. у 19.45 »
Ја мислим да су ипак лингвисти стручнији да транскрибују имена.

Колико сам погледао енглеску Википедију

Цитат
In Mahmud Kashgari’s 11th-century work Dīwānu Lughati t-Turk (Arabic: ديوان لغات الترك‎), the name Beçenek is given two meanings. The first is "a Turkish nation living around the country of the Rum", where Rum was the Turkish word for the Eastern Roman Empire or Byzantine Empire. Kashgari’s second definition of Beçenek is "a branch of Oghuz Turks"; he subsequently described the Oghuz as being formed of 22 branches, of which the 19th branch was named Beçenek. Max Vasmer derives this name from the Turkic word for "brother-in-law, relative" (Turkmen: bacanak and Turkish: bacanak). According to Kashgari, Pechenegs are one of Üçok tribes of the Oghuz.

руску

Цитат
Происхождение названия

В европейских и греческих источниках получили название «пацинаки» или «пачинакиты», в арабских — «баджнак». По предположению С. А. Плетнёвой, название «печенег» происходит от тюркского имени Бече — первого предводителя печенежского племенного союза.

и Фасмеров речник, нема посебног разлога зашто би било са њ. Једино би аргумент био да је код нас тако укорењено. Али пошто се већ колебамо, не бих рекао да то треба узимати у обзир.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #5 : 17. 03. 2011. у 19.49 »
nije mi palo na pamet da je Mongolia u originalu… Sori. Sad ću ja ovo da  [sec] u posebnu temu o pečenim Pečenjezima… :D

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
Одг.: Pečenjezi ili Pečenezi
« Одговор #6 : 17. 03. 2011. у 20.03 »
Ево и да закључимо тему, јер сам узео Ферјанчића у руке :)
Она лепо вели Печенези у Византија и Јужни Словени (1966). Рецензенти су Медаковић, Ђурић, тако да мислим да не треба даље да расправљамо, то је навероватније била нека њихова интерна препуцачина шта је правилно а шта не, па сам ја, јадан, повучен литературом, написао погрешно  [bua] [bua] [bua]

Опрости ми папе  :D

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #7 : 17. 03. 2011. у 20.22 »
Значи, и у литератури је са н. Ствар решена. :)

(Да не остане нејасно, литература се може користити као аргумент за неки облик, али није дефинитивно решење. У литератури пише и праисторија и шта све не, па се зна да није тако.)

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #8 : 17. 03. 2011. у 20.29 »
Не у свој литератури, али мислим да је Ферјанчић веома поуздан  :D
И даље у добром делу корпуса стоји Печењези, а сад сам видео да на српском њикију пише:

Печењези или Печенези су били полуномадски народ Централне Азије, који је говорио језиком, који припада групи турских језика. Асимилирани су током средњег века.
Током IX века Византија постаје савезник Печењега, користећи их да се заштити од других опаснијих племена, као нпр. Мађара или Варјага. То је Византија радила користећи се римским узорима и политиком "завади па владај". Једног непријатеља је усмеравала против другога.

Једно турско племе Уза истерало је Печењеге из њихове домовине. Печењези су до 889. били потиснути западно од стране Хазара и Кумана, па су Печењези потиснули Мађаре западно од Дњепра до 892.

Бугари су 894. ушли у рат против Византије. Византијски цар Лав VI Мудри против Бугара позива Мађаре. Мађари су под командом Левента са великом војском извели успешну кампању у Бугарској. У исто време је Византија ушла у Бугарску са југа. Бугарски цар Симеон I Бугарски је био присиљен да склопи мир са Византијом. Симеон је нашао савезника у Печењезима да би се бранио од Мађара. Печењези су били изузетно успешни, тако да су потиснули преостале Мађаре из понтских степа. Мађари су били потиснути и настањују се дефинитивно на подручју између Дунава и Тисе. Ту под вођством Арпада Мађари формирају државу.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #9 : 17. 03. 2011. у 21.17 »
Joj, Gulo, pa di nađe njikipediju kao referencu. Ne znaš ti kako se tamo lome koplja oko pravopisa…  [ne]

Значи, и у литератури је са н. Ствар решена. :)

(Да не остане нејасно, литература се може користити као аргумент за неки облик, али није дефинитивно решење. У литератури пише и праисторија и шта све не, па се зна да није тако.)
Stvarno? Nije valjda prEistorija?  [iznenadjen]

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #10 : 17. 03. 2011. у 21.19 »
Па и нисам је навео као референцу, него као додатни збун  :D

Ја сам ставио Ферјанчића као референцу, и уз оно што је рекао Џо, ја миран :)

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #11 : 17. 03. 2011. у 21.25 »
Гуло, поменуо си Русе како кажу, тј. пишу, Печенеги. Зар се то не чита са јасним Њ, „-његи“?

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #12 : 17. 03. 2011. у 21.31 »
Ваљда, ја сам ти са руским и француским посвађан, могу да их читам и да се споразумем на нивоу где стоји пиво и не госпођо, нисам ја такав, немојте мене. 

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #13 : 17. 03. 2011. у 21.34 »
Печењези или Печенези су били полуномадски народ Централне Азије, који је говорио језиком, који припада групи турских језика. Асимилирани су током средњег века.

Наравно, у питању су туркијски језици. Чак не умеју ни да преведу с енглеске Википедије!

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #14 : 17. 03. 2011. у 21.39 »
Ма тај чланак је потпуно погрешан, свашта ту пише, и као прво оно што се зна о њихим језику је само да спада у групу алтајско - уралских, заједно са аварским и турским, али је сачувано од њега скоро па ништа.

Даље, ја сам се бавио номадским народима јако дуго, али шта је полуномадкси народ, није ми баш најјасније.

Још даље, да је Византија икада била угрожена од Варјага је смешно и помислити :)

Тагови: