Аутор тема: У затвор због ћирилице  (Прочитано 8757 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
У затвор због ћирилице
« : 4. 08. 2011. у 14.54 »
Ево једне бајате вести. Вероватно сте чули.
У понедељак је била веома занимљива емисија на ТВ Чачак, Црно или бело?, у вези с овим случајем. Гости су били један адвокат, професор српског језика у Чачанској гимназији Владимир Димитријевић и спорни Ацо Ђенадић. Кад бих некако могао да се докопам видео снимка…

Цитат
Ацо Ђенадић из Чачка одбија, позивајући се на Устав, да плати казну за погрешно паркирање писану латиницом.

Чачак – Занатлија из Чачка, Ацо Ђенадић (48), добио је јуче решење Прекршајног суда у свом граду, писано латиницом, којим се осуђује на пет дана затвора због непрописног паркирања. Управо је писмо разлог што је, ево, доспео пред врата казнионице, јер се читаву годину узалуд позива на Вука Караџића, Устав Србије и своје грађанско право да му се држава обраћа на ћирилици.

- Искористићу могућност жалбе одељењу Вишег прекршајног суда у Крагујевцу. Ако то не успе одлежаћу пет дана у затвору, а затим излазим пред Уставни суд, да тамо браним своја права – казао је Ђенадић јуче за „Политику”.

Неприлике овог електричара и столара почеле је 24. фебруара прошле године у 8.00 сати ујутро кад је, изашавши из чачанске цркве, видео да му нема аутомобила.

- Паркирао сам се испред храма, јер је једино ту било слободно место. Богомоља стара осам векова нема паркинг, а опкољена је паркиралиштима полиције, суда и градске управе.

Ђенадић истиче да је ауто оставио на месту које је хоризонталном сигнализацијом оцртано као паркинг док је вертикалним знаком, истовремено, забрањено паркирање.

- Знао сам где ми је ауто, отишао у гаражу паркинг службе и упитао полицајца због чега односе кола испред цркве, док су људи на молитви? Одговорио ми је да он цркву не види од знака, да тамо не улази и не занима га шта се тамо догађа. То је био први, а следећи моменат који ме је иритирао била је чињеница да је други полицајац записник попунио и потписао латиницом.

Због тога наш саговорник није желео да потпише тај документ у који је саобраћајац, на крају, унео Ђенадићеву примедбу: „Био сам паркиран испред цркве и не потписујем записник који је попуњен страним писмом”. Занимљиво је да је записник – потврда МУП – а Србије, у који је полицајац латиницом уносио податке, штампан на – ћирилици.

У прекршајном одељењу Полицијске управе у Чачку, Ђенадић је 31. марта прошле године кажњен са 5.000 динара због непрописног паркирања (решење урађено на ћирилици). На то се одмах жалио, наводећи: „Све док не добијем записник на свом писму не желим да поступам по том решењу. Уколико новчана казна буде замењена казном затвора издржаћу је, не због наводног прекршаја који ми се ставља на терет већ што на тај начин штитим своје елементарно људско право утврђено чланом 10 Устава Републике Србије”.

У наведеном параграфу највишег правног акта наше државе, иначе, стоји:

„У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.

Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава”.

Јесенас је (22. новембра) на ћирилици добио пресуду Прекршајног суда у Чачку којим се његова жалба одбија као неоснована, без права на нову жалбу.

Пошто ни после тога није платио тражених 5.000, јуче је стигло латинично решење истог, Прекршајног суда у Чачку, да му је новчана казна замењена у петодневни затвор.

Он се већ спрема за хапсану јер види да, засад, губи битку. Покушао је да суграђанима из државних органа објасни како српско писмо није само алфабет већ и азбука, и нису му поверовали. Није што не верују Ђенадићу, него не верују ни Уставу.

Г. Оташевић
објављено: 09.03.2011.
извор: Политика

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: У затвор због ћирилице
« Одговор #1 : 4. 08. 2011. у 15.30 »
 [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 4. 08. 2011. у 17.52 »
[lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]

Vala baš.  [ccc] Bolje da se čovek smeje, jer ovo je za plakanje. Ne zna kako da izbegne da plati kaznu pa izmišlja budalaštine.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #3 : 4. 08. 2011. у 19.25 »
Ako ga ikada uhvate u Njemačkoj, neka obavezno provjeri koriste li zvaničnici nova pravopisna pravila iz 2006, a ne daj bože da u Engleskoj dobije rješenje u kome se zatekla pravopisna varijanta iz američkog engleskog.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #4 : 4. 08. 2011. у 20.43 »
Нису будалаштине, него недоследност државних органа у примени сопствених прописа и он има право да против тога простестује на овакав начин. Сетимо се само јединог Србина који је успео да издејствује — пазите, издејствује — да му у путним исправама име на српском буде исписано на ћирилици.

Ако на територији Чачка неким законским актима није правно регулисана употреба латинице у службене сврхе, он и има право, ако грађанин уопште има право да тражи записник.

За мене је већа будалаштина да једно место буде истовремено обележено и као дозвољено и као забрањено за паркирање, као и апсурд ситуације, да су човеку однели ауто док је био у цркви (?), а затим праве овакву фарсу око писма и језика које су уставом обавезани да користе.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #5 : 4. 08. 2011. у 21.42 »
Možda mi nešto promiče, ali nisam razumio zašto je bitno da li je bio u crkvi ili u robnoj kući.

Problem je u tome što čovjek ostavlja utisak jednog drskog i priglupog srpskog nacionaliste, zato što se opredijelio za ovakav način odbrane umjesto da se ograniči na saobraćajne oznake. A onda, otkud mu toliko vremena da se nateže sa sudovima oko 5.000 dinara i da ide u zatvor? Zar nije bolje imati čistu potvrdu o nekažnjavanju? Zar nema drugih obaveza? Zar ne bi bilo pametnije da ne parkira na mjesto koje nije jednoznačno obilježeno?

Nadam se da niko na forumu ne ubraja ovakve ljude među poznanike. Meni se čini da nije sav svoj i da nema nikoga u familiji ko bi mu pomogao. U tome je najveći problem, a ustav i zakoni su posebna tema i ne treba žrtvovati životnu situaciju pojedinca da bi se poboljšali, pogotovu kada je riječ o ovakvim glupostima.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #6 : 4. 08. 2011. у 23.00 »
Možda mi nešto promiče, ali nisam razumio zašto je bitno da li je bio u crkvi ili u robnoj kući.

Онда ти вероватно ти нешто промиче, јер ја нисам ни рекао да је то битно, већ сам то навео као апсурд ситуације, а он не може бити већи. Треба ли можда појашњење, не знам да ли се разумемо?

Problem je u tome što čovjek ostavlja utisak jednog drskog i priglupog srpskog nacionaliste, zato što se opredijelio za ovakav način odbrane umjesto da se ograniči na saobraćajne oznake. A onda, otkud mu toliko vremena da se nateže sa sudovima oko 5.000 dinara i da ide u zatvor? Zar nije bolje imati čistu potvrdu o nekažnjavanju? Zar nema drugih obaveza? Zar ne bi bilo pametnije da ne parkira na mjesto koje nije jednoznačno obilježeno?

Проблем је већи у томе што такве ствари замагљују суштину. А суштина је у томе да ли су државни органи дужни да се у службеној употреби служе прописаним језиком и писмом или нису. Потпуно је споредно да ли је у питању процес против дрског и приглупог српског националисте или то шта он сматра српским, а шта страним писмом, а то прети да избије у први план. Или то да ли је крив или не. Крив је. Овде је само да се види да ли државни органи смеју законе да спроводе на непрописан начин или не.

А тема се управо са те стране дотиче и домена сајта и форума.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #7 : 4. 08. 2011. у 23.52 »
Ne razumijem apsurd situacije u tome što je bio u crkvi a ne u pozorištu ili negdje drugo. Kakve posebne veze ima crkva sa saobraćajem?

Jesu, dužni su ako je zakon dovoljno jasan i slažem se da tu postoji problem. Mislim da su takođe dužni revidirati takve zakone i upitati se zašto je toliko bitno ustavom određivati pismo, umjesto da ostave jezik da ide svojim tokom. Trebalo bi postavljati jasnije saobraćajne znakove ako ovaj nije bio dovoljno jasan. Ali u ovom konkretnom slučaju vidim veći problem u tome da ima ljudi koji bi zbog srpskog pisma i/ili 5.000 dinara rizikovali zatvorsku kaznu (!!), i to me mnogo više brine nego dosljedna primjena ustavnih propisa o pismu ili loš saobraćajni znak na nekom parkiralištu.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #8 : 5. 08. 2011. у 09.52 »
Ја заиста не видим где је овде проблем и грешка државних органа. Оба решења (и о казни и о одбацивању његове жалбе као неосноване) добио је на ћирилици. А како ко попуњава неки образац, апсолутно је свеједно. Полицајац је попунио оним писмом које иначе више користи. То је његово уставно право, шта ћемо онда? Шта ћемо са уставним правом тог полицајца? По уставу, онај ко користи латиницу има право да је користи и нико нема право да му забрани да је користи, зар не? То је чисто терање мака на конац од његове стране, и јасно је ко дан да је или луд, па хоће да дигне халабуку како би испао жртва злочестог система који му наводно ускраћује нека права која само он има у глави, или је толико безобразан да је спреман да иде тако далеко само да би избегао да плати тричавих 5000 дин. Па ако му је боље да седи у затвору, нека седи. Ко га шиша. 

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #9 : 5. 08. 2011. у 12.20 »
Nije baš sasvim tako, Bruni. Policajac je vjerovatno bio dužan da ispuni zapisnik ćirilicom, jer ga nije ispunjavao privatno već u službene svrhe, a na kraju je optuženi dobio rješenje o zatvorskoj kazni ispisano latinicom (pročitaj još jednom kraj članka). Međutim, da nije ovakvih ekstremista, ne bi ni bilo ustavnih odredbi o pismu, ćirilica bi mogla da ide svojim tokom, pa ako nestane zato što je narod spontano odlučio da njome ne piše, nikom ništa, ako je narod nastavi koristiti, opstaće. Ipak govorimo o običnoj alatci za sporazumijevanje, o pismu koje se valjda uči zato što se još uvijek koristi u praksi, a ako se prestane koristiti, neće se više podučavati, zar ne? Policajac bi ispunio zapisnik latinicom bez ikakve kritike, a tema bi se zvala U zatvor zbog saobraćajnog znaka. Nije ni to bog zna kakav razlog da se ide u zatvor, ali kada u društvu ima ljudi kao što je ovaj Đenadić, bolje išta nego ništa. [otkudznam]
« Последња измена: 5. 08. 2011. у 13.48 Stoundar »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
« Одговор #10 : 5. 08. 2011. у 16.56 »
P. S. Vidim na internetu da mu je ukinuta kazna u međuvremenu, ali mi se gade sve te nacionalističke stranice pa neću na njih da linkujem. Iskreno se nadam da će ovakvi slučajevi prije doprinijeti izbacivanju ustavne odredbe o pismu nego što će je ojačati.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #11 : 5. 08. 2011. у 18.32 »
Ali je prvo dvoje dobio na ćirilici, što samo dokazuje da se u Srbiji ravnopravno koriste oba pisma, čak i u državnim organima. Ma, meni je to palamuđenje te smeš d pišeš ovim e ne smeš da pišeš onim pismom stvrno mučno i apsolutno besmisleno, isto kao i ovde šta insistiraju na tom katalonskom. Malo su mi se smučili, da budem iskrena. Nekad sam imala želju da nučim katalonski, ali sad baš u inat, neću.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #12 : 5. 08. 2011. у 18.49 »
То је већ ствар дилеме да ли треба поштовати лоше законе, или их је пожељно кршити. А овде се не ради о томе, него о томе да сама држава не поштује оно што је прописала као свој начин обраћања грађанима и институцијама система. Нормално је да ће ставити прст на чело тек када овакве рупе у закону буду почели да користе људи који ће их користити како би себе ослободили других законских обавеза.

Ево, мени рачуни за гас стижу адресирани латиницом. И кад бих ја доспео на прву страну вести тиме што бих указао на тај пропуст? Никад. Поготово не за смешан износ који ми доспева, због мале потрошње. И ту је, изгледа, потребно да се јави неки дрски и приглупи неплатиша са неколико десетина хиљада динара дуга, који одбија да плати дуговање и који читаву ствар дигне жалбама до уставног суда, па да би се опет испоставило да му новац ниједном није тражен на уставом прописан начин. Па кад се тога досети још неко, па још неко, па да се тек онда види да ли да се мења устав, или да га се државне институције придржавају.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #13 : 20. 01. 2012. у 19.14 »
Belopoljanski, problem je u njegovim motivima. Nije njemu stalo do ustava i zakona i pravne države, nego mu je stalo da srbuje i iskaže svoj nacionalizam. I neka ga, nek srbuje, ali zašto ga u tome podržavati?

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #14 : 20. 01. 2012. у 20.47 »
Зато што је, у овом случају, закон на његовој страни без обзира на његове мотиве. А пресуда би требало да буде у складу са тим, без обзира на то да ли му је мотив да србује и исказује примитивни национализам, или опсесивна компулсивност за поштовањем сваког слова устава. Као што је држави битно да има моју уплатницу о плаћеном порезу, без обзира на то да ли је мој мотив то да избегнем тужбу, камате, заплену имовине и/или одлазак у затвор, или то што сматрам да је морално исправно плаћати порез. [neznam]

Тагови: