Jа потпуно разумем да засада нема бољег решења проблема споразумевања између људи с различитим матерњим jезиком од употребе глобалне или регионалне lingua franca, причао сам о другим алтернативима коjе некада могу да постану актуелне и боље од садашњег решења са "светским jезицима".
По критериjумима наведеним на Википедиjи jа говорим, уз то веома добро, читава 2 светска jезика - руски и енглески. Руски jе први страни jезик коjи сам учио, био jе обавезан у бугарским школама до 1991. год. и увек ми jе био драг, имао сам векику жељу да га учим. За енглески сам исто потрошио много времена и напора да га научим, чак и можда више него jе потребно. Jа сам сасвим искрено веровао, као многи други Бугари, да ће ми енглески бити изузетно користан, али сам касниjе доживео страшно разочарање: живот ми никако не захтева знање енглеског, чак никога не занима колико знам таj jезик. Он ми тренутно служи само за маловажне ствари као што су прочитати нешто на интернету или у ретким случаjима када путуjем у земљама чиjи jезик не познаjем, и свакако би ми било довољно имати много нижи ниво знања енглеског него сам стварно стигао. Политика неких из држава у коjим се говори енглески исто ми се огадила, па ми jе енглески постао одвратан, све то ми jе нажалост велики емотивни проблем, опростите. Закључио бих да jе потребно и корисно знати неки светски jезик али умерено, не треба да се много бринеш о томе пошто jе то секундарно или чак терциjарно за велику већину људи. Нпр., да нисам jа знао ниjедан светски jезик, живот би ми био практично сасвим исти jер скоро не користим стране jезике у стварном животу (мало путуjем, немам контакта са странцима у живо, ниjе ми баш потребна информациjа коjу не могу да нађем на бугарском). Jезици су ми само хоби и то не изгледа да може се изменити. Да могу вратити време, учио бих енглески али не тако много и уместо тога урадио бих нешто друго, не знам шта тачно, можда бих научио све словенске или све балканске jезике - тj. jезике држава коjе могу да посетим, за остале државе немам пара и не очекуjем да ускоро добиjем.